Αρχική RETROLOVERS Παλιός Ελληνικός Κινηματογράφος Κίμων Σπαθόπουλος: «Ο Έλληνας Σαρλώ»

Κίμων Σπαθόπουλος: «Ο Έλληνας Σαρλώ»

Παλιάτσος της ζωής,

Κίμων Σπαθόπουλος: «Ο Έλληνας Σαρλώ». Ο Κίμων Σπαθόπουλος είχε ξεκινήσει να μιμείται τον «Σαρλώ», τον διαχρονικά αστείο ήρωα που ο Τσάρλι Τσάπλιν ενσάρκωνε στον κινηματογράφο, πολλά χρόνια πριν τον «Παλιάτσο της ζωής», όσο ακόμη ζούσε στην Κωνσταντινούπολη, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Ωστόσο, σε συνεντεύξεις του στις εφημερίδες Ελληνικός Ταχυδρόμος και Σκριπ ο Σπαθόπουλος διηγήθηκε δύο διαφορετικές εκδοχές για το πώς ξεκίνησαν όλα.

Συνεντεύξεις:

Στην πρώτη του συνέντευξη στον Ελληνικό Ταχυδρόμο τον Ιούνιο του 1929, ο Σπαθόπουλος τοποθετούσε χρονικά τα γεγονότα στις απόκριες του 1920, όταν ο ίδιος ήταν 16-18 χρονών. Γλεντούσε σε μια μπυραρία, όταν εμφανίστηκε ένας φίλος του, ο Δριμύκης, φορώντας τα μουστάκια του Σαρλώ. Ο Σπαθόπουλος τα δανείστηκε και παράλληλα χαμήλωσε το παντελόνι του, όπως ο κινηματογραφικός ήρωας, τον οποίο άρχισε να μιμείται σημειώνοντας πάταγο. Από τότε συνήθιζε να μιμείται το Σαρλώ, μέχρι που τα Χριστούγεννα του 1921 συμμετείχε σε διαγωνισμό καλύτερης μεταμφίεσης, που είχε οργανωθεί στον αγγλικό στρατώνα της Κωνσταντινούπολης, κερδίζοντας το πρώτο βραβείο, το οποίο και παρέλαβε από τα χέρια του στρατηγού Χάρις.

Ωστόσο, στη συνέντευξή του στο Σκριπ, ο Σπαθόπουλος τοποθετούσε χρονικά τα γεγονότα στις Απόκριες του 1922. Σύμφωνα με αυτήν την εκδοχή, ο παιδικός του φίλος Δρυμίκης δεν φορούσε ο ίδιος, αλλά είχε ετοιμάσει ειδικά για τον Σπαθόπουλο ως έκπληξη μια ενδυμασία «Σαρλώ». Εκείνος τη φόρεσε και βγήκε στο Πέραν, όπου όλοι – Έλληνες, Τούρκοι και ξένοι αξιωματικοί – τρελάθηκαν με την εμφάνισή του και τον φώναζαν «Τσάρλι Τσάπλιν». Ένα αυτοκίνητο με αγγλική σημαία τον παρέλαβε και τον με­τέφερε στον στρατιωτικό χορό, που ο Άγγλος στρατηγός Χάριγκτων – και όχι Χάρις – διοργάνωνε στο κέντρο «Χαρμπιέ», και εκεί ο Σπαθόπουλος κέρδισε το πρώτο βραβείο.

Όσον αφορά το τι ακολούθησε, οι δυο συνεντεύξεις λειτουργούν συμπληρωματικά η μία στην άλλη. Απ’ ό,τι φαίνεται, ο Σπαθόπουλος είχε τ’ όνειρο να βρεθεί στο Χόλιγουντ, όμως ο μεταναστευτικός νόμος τον εμπόδιζε ν’ αφήσει την Κωνσταντινούπολη για την Αμερική κι έτσι κατέληξε στο Παρίσι, όπου βρήκε δουλειά σ’ ένα υποδηματοποιείο. Τις απόκριες του 1926, ο Σπαθόπουλος συνόδευσε την οικογένεια του αφεντικού του σ’ ένα διαγωνισμό μασκέ αριστοκρατικού κέντρου στο Καλιζόν με θέμα την καλύτερη με­ταμφίεση του Σαρλώ. Περίπου σαράντα ήταν οι διαγωνιζόμενοι, αλλά νικητής αναδείχθηκε για ακόμη μια φορά ο Σπαθόπουλος. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά η μεταμφίεσή του σχολιάστηκε από γαλλικές εφημερίδες, όπως η Πτι Παριζιέν και η Ιλουστρασιόν.

Ένας κεντρικός κινηματογράφος του Παρισιού, που πρόβαλε ταινίες του Τσάρλι Τσάπλιν, επέλεξε τον Σπαθόπουλο ως ζωντανή διαφήμιση, να στέκεται έξω από την πόρτα για να μαζεύεται περισσότερος κόσμος. Αργότερα του άνοιξαν και νέοι δρόμοι, καθώς εργάστηκε σε διάφορα μιούζικ χολ στη Μονμάρ­τη, ενώ φερόταν να είχε συμμετάσχει και στην ταινία «Πανάμ» δημιουργώντας διάφορους τύπους. Όμως ο ίδιος δεν ήταν απόλυτα ικανοποιημένος. «Έκανα διάφορες φιγκυράν, αλλά η μανία όλων ήταν να κάμω Σαρλώ. Είχα αρχίζει ν’ απελπίζωμαι… Γιατί δεν ημπορούσα να υποφέρω την ιδέα, ότι έπρεπε να μιμούμαι της επιτυχίες άλλου ηθοποιού, έστω και αν αυτός είνε ο μεγάλος Σαρλώ» εξομολογήθηκε στον Ελληνικό Ταχυδρόμο.

Όταν πληροφορήθηκε ότι άρχισαν να γυρίζονται ελληνικές ταινίες, μπήκε σ’ ένα βαπόρι και ήρθε στην Ελλάδα. Φιλοδοξούσε να πλάσει ένα δικό του «ρωμέικο κωμικό τύπο», όμως οι κινηματογραφικές εταιρίες τον έδιωχναν: «Μου έλεγαν ότι δεν μπορούσαν να διακινδυνεύσουν ταινίες με κωμωδία. Εις τα δράματα, λένε, πάνε οι Αθηναίοι εκ του ασφαλούς». Έτσι, έβγαζε τα προς το ζην υποδυόμενος το Σαρλώ σε διαφημιστικά φιλμάκια, ώσπου του ήρθε η πρόταση για τον «Παληάτσο της ζωής».

Θα υποδυόταν λίγους ακόμη κινηματογραφικούς ρόλους, ενώ θα συνέχιζε να μιμείται το Σαρλώ σε διάφορες περιστάσεις. Γρήγορα, όμως, ο Σπαθόπουλος θα γινόταν μακιγιέρ, ιδιότητα στην οποία θα διέπρεπε την περίοδο της πραγματικά μεγάλης ακμής του ελληνικού κινηματογράφου ως συνεργάτης της «Φίνος Φιλμς».

Δείτε ακόμη:


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



ΠΗΓΗprotestainies
Προηγούμενο άρθροΟ Λάμπρος Κωνσταντάρας στην πρώτη του ταινία σε ηλικία 26 ετών (φώτο άλμπουμ)
Επόμενο άρθροΤα Μερομήνια μίλησαν: Τι καιρό θα κάνει τα Χριστούγεννα;