Αρχική ΘΕΑΜΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Φοίβος Μαρκιανός: “Για μένα η Τέχνη αποτελεί ζήτημα Χρόνου και Ζωής”

Φοίβος Μαρκιανός: “Για μένα η Τέχνη αποτελεί ζήτημα Χρόνου και Ζωής”

markianos.b (1)

Φοίβος Μαρκιανός:“Για μένα η Τέχνη αποτελεί ζήτημα Χρόνου και Ζωής”

Από τα φρέσκα και αρκετά ταλαντούχα πρόσωπα της νέας γενιάς των ηθοποιών  που  συνεχίζουν με πάθος να δηλώνουν παρών στο καλλιτεχνικό χώρο με  προσεγμένες δουλειές και ξεχωριστές συνεργασίες στο ενεργητικό τους.

Ο Φοίβος Μαρκιανός σε μια συνέντευξη εφ’όλης της ύλης στο Koitamagazine.gr και στον Πάνο Σταματόπουλο μιλώντας για την τηλεοπτική του συμμετοχή τον φετινό χειμώνα στη σειρά της ΕΡΤ “Έξι νύχτες στην Ακρόπολη”, την νέα πνοή που έφερε το σωματείο ηθοποιών στο ίδιο το επάγγελμα εν μέσω πανδημίας ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί στο κίνημα #metoo το οποίο  έδωσε την δύναμη σε πολλά άτομα να μιλήσουν ανοιχτά για περίεργες συμπεριφορές που έχουν αντιμετωπίσει στον εργασιακό χώρο.

IMG_20210118_214723 (1)

 

Πριν λίγους μήνες πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα της σειράς “Έξι νύχτες στην Ακρόπολη” του Γιώργου Σεφέρη στη Δημόσια τηλεόραση  με σένα να  ανήκεις στο πρωταγωνιστικό καστ παρέα με μια αξιόλογη ομάδα νέων ηθοποιών.  Πώς ήταν για σένα το τηλεοπτικό ντεμπούτο σε μια σειρά;

Το να πρωταγωνιστώ σε μία σειρά στη δημόσια τηλεόραση σε μία αφήγηση που βασίζεται πάνω στο μοναδικό μυθιστόρημα που έχει γράψει ο Γιώργος Σεφέρης, μόνο με θετικά με αφήνει και είμαι ευγνώμων για την ομάδα των ανθρώπων που εργαστήκαμε μαζί πάνω σε ένα τόσο απαιτητικό εγχείρημα.
Πρόκειται για ένα ερωτικό, αμφιφυλόφιλο ψυχολογικό έργο. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας είναι άκρως λυρική, με φόντο την Αθήνα του 1925 που λίγο απέχει από την Αθήνα του σήμερα. Αφαιρετικό, μινιμαλ, με έντονες εικόνες, κάτι σαν παλιός ιταλικός κινηματογράφος.

Η τέλεια συνταγή για ένα οργανωμένο χάος. Δύστροπο τερέν και πρόσφορο για τη δημιουργικότητα του ηθοποιού.
Υπό προϋποθέσεις η μεταφορά της λογοτεχνίας στην τηλεόραση είναι ένα σύνθετο και ριψοκίνδυνο εγχείρημα, ειδικά όταν η τηλεόραση σήμερα βάλλεται από “εύκολα” σενάρια, χωρίς προβληματισμό κοινωνικό και χωρίς ιδιαίτερες αισθητικές απαιτήσεις. Ο Σεφέρης από μόνος του δεν είναι a priori εγγύηση, ποιοτικού αποτελέσματος.

Η ομάδα των ηθοποιών απαρτίζοταν από ηθοποιούς της νέας γενιάς τους οποίους έμαθε ο κόσμος καλύτερα μέσα από το γυαλί.  Πώς ήταν για σένα  αυτή η συνεργασία  στη μικρή οθόνη με τα υπόλοιπα παιδιά και τι έχεις να θυμάσαι από τα παρασκήνια και γυρίσματα της σειράς; 

Η αλήθεια είναι πως χωρίς αυτή την ομάδα των ηθοποιών που απάρτιζαν το cast της παρέας των επτά νέων που αναζητούν την προσωπική τους αλήθεια στην Ακρόπολη, τα γυρίσματα θα ήταν αν όχι δύσκολα σίγουρα αδιάφορα. Με τα παιδιά δέσαμε αμέσως, γελάσαμε πολύ και αντιμετωπίσαμε μαζί τα όποια πρακτικά προβλήματα με χιούμορ. Γίναμε φίλοι  και τους ευγνωμονώ για τη συνεργασία μας.

Τι είναι αυτό που κρατάς από τα σχόλια που έλαβες από το κόσμο που παρακολούθησε τη δουλειά; 

Κρατάω κυρίως τα ιδιαίτερα σχόλια. Πολλοί χαώθηκαν με τη παράξενη πλοκή, άλλοι κριτίκαραν έντονα την σκηνοθεσία. Όλοι όμως κατέληξαν σε κοινό παρανομαστή, η μεταφορά του μυθιστορήματος είναι αρκετά πιστή στο πρωτότυπο του Σεφέρη.

Υποκριτικά τα σχόλια ήταν πολύ θετικά και αυτό με γεμίζει χαρά και μεγάλη ικανοποίηση!

markianos.d markianos.c

Σε κάθε επαγγελματικό χώρο συναντάμε ανθρώπους με τους οποίους ταιριάζει η ιδιοσυγκρασία και τα θέλω μας και  άλλους  με τους οποίους δεν  υπάρχει κοινή πλεύση. 

Σου έχει τύχει στην μέχρι τώρα πορεία σου να αντιμετωπίσεις μια δύσκολη συνθήκη ή  συνεργασία  και αν ναι πώς το διαχειρίστηκες;

Μου έχει τύχει και δυστυχώς όχι μόνο μία φορά.

Σε ένα επάγγελμα σαν το δικό μας, που πολλές φορές φθείρεται από τη φθηνή πατίνα του θεάματος, αρκετοί τυχάρπαστοι εκμεταλλεύονται καταστάσεις και ευάλωτες ιδιοσυγκρασίες.

Για μένα προσωπικά οδηγός είναι η Σκηνή και  η ιστορία που έχουμε την ευθύνη να μεταφέρουμε στο Κοινό, είτε αυτό λέγεται Θέατρο, είτε Κινηματογράφος κτλ. Δεν δέχομαι κάτι λιγότερο από αυτό που έχω οραματιστεί και δεν κάνω εκπτώσεις, είμαι σε εγρήγορση και ετοιμότητα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ανά πάσα στιγμή.

Για μένα η Τέχνη αποτελεί ζήτημα Χρόνου και Ζωής. Καλό είναι λοιπόν να την δικαιώνουμε με τις επιλογές μας και να παλεύουμε γι’αυτήν.  Εξάλλου μετά από τις συγκρούσεις πάντα απομένει κάτι ενδιαφέρον.

Το τελευταίο ενάμιση χρόνο  οι περισσότεροι επαγγελματίες βρέθηκαν στην  αναμονή επαγγελματικά με τον καλλιτεχνικό κλάδο να  βίωσε ένα τεράστιο πλήγμα στις παραγωγές του.  Πώς αντιμετώπισες εσύ αυτή την περίοδο της αδράνειας; Τι αποκόμισες από αυτό το διάστημα και πώς γέμιζες τον ελεύθερο σου χρόνο;

Προσωπικά ήμουν από τους πολύ τυχερούς που έτρεχαν σε πολλές παραγωγές παράλληλα.

Η πανδημία έφερε πολλά δεινά στον κλάδο μας, η ανεργία αυξήθηκε κατακόρυφα αλλά και μας συσπείρωσε έντονα. Σημαντικό είναι ότι οι νέοι ειδικά ηθοποιοί συνειδητοποιούν ότι έχουν όπλα στα χέρια τους, πέρα από τις ατομικές διαπραγματεύσεις, όπως είναι η συλλογική δράση, η αλληλεγγύη.

Δεν μπορώ να παραβλέψω τη λειτουργία σωματείου μας που πήρε νέα πνοή και πλέον έχει μία άλλη δυναμική στο χώρο.

Τα τελευταία δύο χρόνια έχει υπάρξει μια σημαντική άνοδο στο κομμάτι της μυθοπλασίας με αρκετές σειρές όπως τις  Άγριες Μέλισσες και τον Σασμό  να πρωταγωνιστούν στη συνείδηση του κόσμου.  Έχεις παρακολουθήσει το φετινό πρόγραμμα και αν ναι έχεις ξεχωρίσει κάτι; Τι είναι αυτό που σε γοητεύει στο φετινό πεδίο και τι σε  απωθεί;

Είναι πολύ σημαντική η επιστροφή τη μυθοπλασίας στην ελληνική τηλεόραση. Ειδικά όταν γίνεται με τρόπο ποιοτικό και με καθαρό καλλιτεχνικό κριτήριο.

Δυστυχώς λόγω περιορισμένου χρόνου και παραστάσεων δεν έχω προλάβει να παρακολουθήσω κάτι αλλά μαθαίνω από συναδέλφους που παίζουμε μαζί στο θέατρο και παίζουν στις παραπάνω σειρές τις ενδιαφέρουσες σκηνές από πρώτο χέρι.

Με χαροποιεί ιδιαίτερα το δημιουργικό κλίμα που επικρατεί και η επιλογή κυρίως ηθοποιών που ήταν γνωστοί έως τώρα μόνο στο θέατρο.

Ποια ήταν η καθοριστική στιγμή ή το ερέθισμα που σε έκανε να πεις ότι με αυτόν τον χώρο θ ασχοληθείς  επαγγελματικά και ότι εγώ θα ζω από αυτό που κάνω; Τι σκεφτόταν ο Φοίβος μικρός; 

Ο Φοίβος μικρός δεν είχε καμία σχέση με το θέατρο.

Αυτό προέκυψε εντελώς τυχαία, όταν παρακολούθησα μία πρόβα και αντιλήφθηκα το βάρος και την αλήθεια της θεατρικής πράξης. Με λίγα λόγια ερωτεύτηκα.  Έπαψα να έχω αμφιβολία για ότι κάνω και έπεσα στα βαθιά.

Άκουσα πολλούς να αντιμετωπίζουν την υποκριτική σαν χόμπι, ότι ο χώρος είναι “αβέβαιος”. Είμαι της άποψης πως αν δεν κάνεις κάτι ολοκληρωτικά και δεν το φτάσεις στα άκρα καλύτερα να μην το κάνεις ποτέ. Δεν θα μπορούσα να με φανταστώ να κάνω κάποιο άλλο επάγγελμα, όσο δύσκολο κι αν είναι.

markianos.f received_1224625204365084

Τους τελευταίους μήνες ο θεατρικός χώρος βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας έπειτα από τις σημαντικές καταγγελίες συναδέλφων σου για περιστατικά βίας και κακοποιητικής συμπεριφοράς στον εργασιακό χώρο ενώ ήδη μετράμε δύο περιπτώσεις συναδέλφων που έχουν λάβει την δικαστική οδό. Πώς ένιωσες στο άκουσμα αυτών των ειδήσεων και στη δυναμική που απέκτησε το ελληνικό #metoo στη χώρα;

Το παραπάνω μόνο θετικό θα μπορούσε να είναι για τον χώρο μας. Το μεγάλο κύμα του #metoo που δημιουργήθηκε βοήθησε αρκετούς συναδέλφους μου να καταγγείλουν κακοποιητικές συμπεριφορές και να αισθανθούν προστατευμένοι μέσα σε αυτό το πλαίσιο.

Όχι πια ευάλωτ@ και ανοχύρωτ@. Αυτό πρέπει να μεγαλώσει και έχουμε όλοι την προσωπική μας ευθύνη απέναντι σε αυτήν την απαίτηση.

Η γενναιότητα των θυμάτων να μιλήσουν είναι κάτι τρομερά θαρραλέο και συγκινητικό. Από εκεί και πέρα αναλαμβάνει η δικαιοσύνη.

Θεωρείς ότι μετά τις αποκαλύψεις που έγιναν, πραγματοποιήθηκε ένα  ξεσκαρτάρισμα στο χώρο; 

Φυσικά, πρέπει να τελειώνουμε με τέτοιες συμπεριφορές αν θέλουμε να κάνουμε βήματα μπροστά στο χώρο του πολιτισμού.

Ζούμε σε μια αβέβαιη εποχή η οποία δε χωρά μακροπρόθεσμα σχέδια λόγω της επικινδυνότητας της νόσου. Κάνεις όνειρα σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο; Ποιοι είναι οι στόχοι που θες να καταφέρεις τα επόμενα χρόνια;

Φυσικά και κάνω όνειρα, το μόνο που με αγχώνει είναι αν θα έχω το χρόνο να τα φέρω εις πέρας.

Η Ζωή είναι φαντασμαγορία αν αντέχεις να τη ζεις, γενικότερα έχω τη τάση να κάνω λάθη, να δοκιμάζω και να δοκιμάζομαι. Θέλω τα επόμενα χρόνια να κάνω ακόμη πιο ενδιαφέρουσες συνεργασίες, να πω ακόμη πιο σημαντικές ιστορίες και να νιώσω ακόμη πιο συγκινητικές στιγμές.

Είμαι ανοιχτός σε όλα τα ενδεχόμενα και σε προσωπικό και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Για τον κόσμο που σε γνωρίζει όλα αυτά τα χρόνια σου μέσα από την δουλειά σου, πώς είναι ο Φοίβος ως άνθρωπος, τι χαρακτήρας είναι και πώς είναι η καθημερινότητα της όταν οι  διακόπτες στη δουλειά  κλείνουν;Τι απολαμβάνεις να κάνεις στον ελεύθερο σου χρόνο και τι είναι αυτό που σε κρατάει δημιουργικό και  αισιόδοξο την περίοδο που διανύουμε;

Πραγματικά δεν έχω ιδέα τί χαρακτήρας ή άνθρωπος είμαι, όλοι έχουμε καλές και κακές στιγμές. 

Περνάω σε μία φάση που κάνω την αυτοκριτική μου και πραγματικά απορώ με όσους με έχουν αντέξει (γέλια)

Πάντα απολαμβάνω το ταξίδι, να παίρνω οτιδήποτε κινείται και να φεύγω για λίγο μακριά από τη πόλη. Το να οδηγάω ακούγοντας μουσική και να κάνω χιλιόμετρα είναι ο διαλογισμός μου, μια πράξη προσωπικής ανασκόπησης.

Έπειτα από τις  Έξι νύχτες στην Ακρόπολη , υπάρχουν συζητήσεις ή ζυμώσεις για νέα πρότζεκτ  για το επόμενο διάστημα και για πράγματα που θες να υλοποιήσεις στο μέλλον;

Η αλήθεια είναι ότι έχω αρκετές προτάσεις και τώρα προσπαθώ να κάνω ένα  ξεκαθάρισμα βάση των προτεραιοτήτων μου. Διαφαίνεται μία αρκετά ενδιαφέρουσα νέα σεζόν κινηματογραφικά και θεατρικά. Τα λόγια είναι περιττά, ραντεβού στη Σκηνή!

received_301690957331099 (1)

Δείτε ακόμη: Μάθε την ηλικία του Δημήτρη Ήμελλου και λεπτομέρειες από την ζωή του

Διαβάστε ακόμα:


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΣασμός Spoiler: Ο Άγγελος και ο Αστέρης πιάνονται στα χέρια
Επόμενο άρθροΠέθανε ο σπουδαίος συνθέτης και τραγουδιστής των Poll, Σταύρος Λογαρίδης