Αρχική RETROLOVERS Τζένη Καρέζη: Δείτε για πρώτη φορά φωτογραφίες από την κηδεία της

Τζένη Καρέζη: Δείτε για πρώτη φορά φωτογραφίες από την κηδεία της

Τζένη Καρέζη κηδεια koita (10)

Τζένη Καρέζη: Δείτε για πρώτη φορά φωτογραφίες από την κηδεία της

Η αξέχαστη ηθοπιός απεβίωσε στις 26 Ιουλίου 1992 τρία λεπτά πριν τα μεσάνυχτα προς 27 Ιουλίου μετά από τριετή μάχη με τον καρκίνο. Η σορός της τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών. Στις 29 Ιουλίου έγινε η κηδεία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών και η ταφή της πραγματοποιήθηκε στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών στις 29 Ιουλίου, δημοσία δαπάνη, παρουσία πολλών συναδέλφων της και απλού κόσμου.

τζενη καρεζη κηδεια koita (7)

Σκηνές απόγνωσης, απ’ αυτές που καμία θεατρική σκηνή δεν χώρεσε ποτέ, διαδραματίστηκαν στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, όπου η ”ωραία κοιμωμένη” Τζένη Καρέζη δέχοταν από φίλους και συναδέλφους τον τελευταίο αποχαιρετισμό.

Δείτε ΕΔΩ τα δάκρυα της Αλίκης Βουγιουκλάκη στην κηδεία της Τζένης Καρέζη

τζενη καρεζη κηδεια koita (3)

Όλοι έφταναν πνιγμένοι στο κλάμα να την αποχαιρετίσουν, και με δυσκολία έφευγαν από κοντά της. Κάθονταν για πολύ ώρα, Ο Σταμάτης Φασουλής, ο Άγγελος Αντωνόπουλος, Η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η Μελίνα Μερκούρη, ο Γιώργος Λεμπέσης και τόσοι άλλοι που πέρασαν για το τελευταό αντίο. Όλο το ελληνικό θέατρο ήταν εκεί.

τζενη καρεζη κηδεια koita (4)

Κυρίως, όμως ανώνυμοι άνθρωποι, χιλιάδες, Από τις 11 το πρωί, είχαν πιάσει θέσεις μέσα στη Μητρόπολη. Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι έπειτα με επέμβαση της αστυνομίας απομακρύνθηκαν. Οι πιο επίμονοι όμως όταν άρχισε η νεκρώσιμη λειτουργία ξαναμπήκαν μέσα.

τζενη καρεζη κηδεια koita (5)

Στους ώμους των Γιώργου Μιχαλακόπουλου, Σταμάτη Φασουλή, Λάκη Λαζόπουλου, Γιώργου Κιμούλη, Κώστα Σπυρόπουλου, Γρηγόρη Βαλτινού και Βασίλη Γεωργιάδη, το φέρετρο πέρασε ανάμεσα από τα χειροκροτήματα του κόσμου, πριν αρχίσει η λειτουργία. Μέσα στην εκκλησία ήταν και οι εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου.

Τζένη Καρέζη κηδεια koita (9)

Η Μελίνα μίλησε για την Τζένη: ”Τι παράλογο που δεν είσαι μαζί μας. Εσύ, που ήθελες όλα να τα γευτείς, όλα να τα αισθανθείς. Ηθελες να αγγίξεις όλους τους μεγάλους ρόλους, όλους τους συγγραφείς. Είναι κάποια παρηγοριά ότι το έργο σου έμεινε. Θα μπορούμε να σε βλέπουμε και να σε ακούμε. Κράτησες ως την Κυριακή. Ήξερες ότι τη Δευτέρα οι ηθοποιοί έχουν ρεπό. Η παράσταση τώρα τελείωσε. Σιωπή”.

Τζένη Καρέζη κηδεια koita (6)

Μέσα σε χειροκροτηματα και φωνές ”Αθάνατη” το φέρετρο βγήκε από την εκκλησία και η μεγάλη πομπή πήρε το δρόμο για το Α’ Νεκροταφείο. Κόσμος περαστικός, στη Μητροπόλεως και στη λεωφόρο Αμαλίας, σταματούσε και χειροκροτούσε. Δάκρυα και εκεί.

Τζένη Καρέζη κηδεια koita (8)

Λίγους μήνες πριν το θάνατό της είχε συγγράψει την αυτοβιογραφία της, που εκδόθηκε ένα χρόνο μετά τον θάνατό της υπό τον τίτλο «Τετράδια Ζωής».

Τζένη Καρέζη κηδεια koita (1)

Τον Σεπτέμβριο του 1992 ιδρύθηκε η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία «Ίδρυμα Τζένη Καρέζη», στόχος της οποίας είναι η ανακουφιστική φροντίδα για καρκινοπαθείς και ασθενείς με άλλες χρόνιες νόσους. Ιδρυτικά μέλη της ήταν μεταξύ άλλων ο Κώστας Καζάκος, η Μελίνα Μερκούρη, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, ο Νίκος Κούρκουλος, η Νόνικα Γαληνέα και ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος.

Άλκης Γιαννακάς: Δείτε που βρίσκεται σήμερα στα 78 του χρόνια

Δείτε επίσης: 

Διαβάστε ακόμη:


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΆση Μπήλιου: Ο ανάδρομος Χείρωνας στον Κριό φέρνει ανασφάλειες και πληγές από το παρελθόν
Επόμενο άρθροΗ Γη της Ελιάς: Την Ειρήνη δεν την ήθελε κανείς – Η τραγική ιστορία της Ασπασίας
Η αγάπη μου για το θέατρο και τον κινηματογράφο ξεκίνησε πριν 20 χρόνια περίπου. Στο αρχείο μου υπάρχουν πάνω απο 20.000 φωτογραφίες που σκιαγραφούν την χρυσή αυτή εποχή, που όλοι αγαπήσαμε. Τόμοι με περιοδικά και εφημερίδες (1940-1990) συνθέτουν το αρχείο αυτό για να σας δίνω κάθε δυνατή πληροφορία, σε κάθε άρθρο μου. Η δουλειά του συλλέκτη χρειάζεται πόλυ αγάπη , μεράκι , ατελειώτες ώρες ταξινόμησης καθώς και εύρεση υλικού σε καθημερινή βάση. Μαζί λοιπόν θα απολαύσουμε όλη εκείνη την επόχη αλλά και το σήμερα μιάς και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ είναι η μεγάλη μου αγάπη!