Αρχική ΘΕΑΜΑ Θάλεια Ματίκα: «Αισθάνομαι ευγνώμων που συνεχίζω να περπατάω στη σκηνή και να...

Θάλεια Ματίκα: «Αισθάνομαι ευγνώμων που συνεχίζω να περπατάω στη σκηνή και να υπηρετώ την τέχνη που αγαπάω από παιδί»

36470871_1710348255667787_8477308596604895232_n

Θάλεια Ματίκα: «Αισθάνομαι ευγνώμων που συνεχίζω να περπατάω στη σκηνή και να υπηρετώ την τέχνη που αγαπάω από παιδί». Η σπουδαία ηθοποιός Θάλεια Ματίκα, λίγο πριν την αρχή της νέα σεζόν φιλοξενείται στο Koita-magazine.

Είναι μία ηθοποιός χαμηλών τόνων με έντονη όμως παρουσία στην θεατρική σκηνή, τονίζοντας το ταλέντο και την εκφραστικότητα της, μέσα από τους εκάστοτε ρόλους που υποδύεται.

Η ίδια έχει αγαπηθεί κατά καιρούς μέσα από επιτυχημένες της δουλειές στο θέατρο, την τηλεόραση αλλά και τον κινηματογράφο. Αποπνέει μια ηρεμία στον τρόπο που μιλά αλλά και στον τρόπο που εκφράζει το υποκριτικό της ταλέντο. Σε κάθε της ρόλο εξελίσσεται, μαθαίνει και έχει ως συνοδοιπόρους της σε αυτό το ταξίδι τον κόσμο, την αγάπη του και την εκτίμησή γι’αυτήν!

Τη φετινή θεατρική σεζόν, θα την απολαύσουμε σε  μια συναισθηματική κωμωδία του Ντέϊβίντ Έλντριτζ, το ”Beginning’’  στο Θέατρο 104. Συναντιέται επί σκηνής με τον εξίσου ταλαντούχο ηθοποιό Γιάννη Δρακόπουλο, ενώ την σκηνοθεσία υπογράφει ο Τάσος Ιορδανίδης.

Νέα θεατρικά ξεκινήματα. Πρωταγωνιστείτε μαζί με τον Γιάννη Δρακόπουλο από 14/9 στην παράσταση ”Beginning’’  στο Θέατρο 104. Πείτε μου λίγα λόγια για το έργο και πώς προέκυψε η συνεργασία αυτή;

Αγόρι και κορίτσι, όχι στην πρώτη νιότη, ούτε στα χρόνια της αθωότητας, συναντιούνται κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και αισθάνονται…πεταλούδες στο στομάχι. Ρομαντική κομεντί στα καλύτερά της, με ιδιαίτερη και εμπνευσμένη γραφή. Το έργο μου είχε κινήσει το ενδιαφέρον και το είχα παραγγείλει να το διαβάσω. Αλλά το έργο είχε κεντρίσει και τους παραγωγούς μας, την Παναγιώτα Παρασκευοπούλου και τον Κώστα Ξενόπουλο. Οι οποίοι μας κάλεσαν εντελώς τυχαία να συνεργαστούμε. Ίσως να ήταν λοιπόν και κάπως καρμική η συνάντηση με το Beginning.

40222238_2077379715614353_1122916927501500416_n

Ποιος είναι ο ρόλος που υποδύεστε και πώς θα τον χαρακτηρίζατε;

Η Λόρα είναι κοντά στα 40, πολύ επιτυχημένη στη δουλειά της-γυναίκα καριέρας, αλλά μόνη. Κουβαλάει μια ιστορία, όπως κάθε άνθρωπος και βρίσκεται στη δύσκολη φάση της ανασκόπησης της ζωής της μέχρι τώρα. Αντιμέτωπη με τις έως τώρα πράξεις και δράσεις της, αντιμέτωπη με τα παιχνίδια που έχασε, με τις αποτυχίες της. Μία σύγχρονη δυναμική γυναίκα που ψάχνει το άλλο της μισό. Ο μεγαλύτερος της φόβος; Ότι δε θα το βρει ποτέ!

Ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που καθιστούν  το έργο επίκαιρο  στο φιλοθεάμον κοινό;

Παραμονή Πρωτοχρονιάς, στο διαμέρισμα της Λόρα, το πάρτι έχει τελειώσει και εκτός από τα άδεια μπουκάλια και τα γεμάτα τασάκια, στο σπίτι έχει απομείνει, ο άγνωστος στη Λόρα ,Ντάνι. Θα πιουν άλλο ένα ποτό; Θα ξεπεραστούν  οι δυσκολίες; Είναι δύσκολο να εμπιστευθούν…Είναι δύσκολο να ανοιχτούν. Αλλά μπαίνουν στη διαδικασία. Γιατί και οι δύο έχουν ανάγκη να επικοινωνήσουν. Γιατί κοιτάζονταν όλο το βράδυ. Γιατί το φάσμα των 40 τους κάνει να έχουν ανάγκη ένα ξεκίνημα. Όταν το διάβασα, κατάλαβα γιατί έκανε τόσο μεγάλη επιτυχία στο Εθνικό θέατρο της Αγγλίας και εν συνεχεία στο West end. Εξαιρετική γραφή, εξαιρετικό χτίσιμο των δύο χαρακτήρων και της ιστορίας, εξαιρετικά επίκαιρο και διαχρονικό. Μία ρομαντική κομεντί, με όλα τα συστατικά  στο pick τους και δύο ήρωες που τους συναντάμε καθημερινά, που αισθανόμαστε ότι τους έχουμε συναντήσει και που θα θέλαμε να είναι φίλοι μας!

Πώς αισθάνεστε που για ακόμη μία χρονιά συνεργάζεστε με τον σύζυγό σας στην ζωή- Τάσο Ιορδανίδη, οποίος υπογράφει την σκηνοθεσία του έργου; Τι είναι αυτό που προσεγγίζει ο ίδιος περισσότερο μέσα στην παράσταση;

Ο Τάσος είναι ο άνθρωπος μου, η οικογένειά μου αλλά και ένας καλλιτέχνης που σέβομαι και εκτιμώ. Μου έχει χαρίσει μία πολύ ωραία στιγμή-το ”Δυο γυναίκες χορεύουν” με τη Χρυσούλα Διαβάτη-όπου ήταν ο σκηνοθέτης της παράστασης και χαίρομαι που στο Beginning με ξανακαθοδηγεί. Δε χρειάζεται να γνωριστούμε, γνωριζόμαστε πολύ καλά και έχουμε τους κωδικές μας. Αυτό είναι κάτι που διευκολύνει πολύ τις συνθήκες εργασίας. Όπως είπα και κάποια άλλη φορά που με ρώτησαν,νομίζω ότι αυτό που θέλει να προκαλέσει με αυτή την παράσταση στους θεατές, είναι τα συναισθήματα που δημιουργούνται, όταν ακούς το ”I wanna hold your hand” των Beatles.

40178181_268978137052878_8584744497684938752_n

 Εσείς, πιστεύετε τελικά στα νέα ξεκινήματα;

Πιστεύω δεν πιστεύω,  η ζωή κάνει κύκλους και οφείλουμε να είμαστε πάντα έτοιμοι για αυτά, προσπαθώντας να είμαστε αισιόδοξοι αλλά και περίεργοι να τα ανακαλύψουμε.

Τα τελευταία χρόνια, θεατρικά σας απολαμβάνουμε σε έργα διαχρονικά και πιο δραματικά ή κοινωνικά. Αυτή την φορά σειρά έχει ένα κωμικό έργο. Ποιο είδος θεάτρου προτιμάτε εσείς περισσότερο;

Δεν έχω κάποια προτίμηση σε είδος, μου αρέσουν όλα τα είδη θεάτρου αρκεί σε αυτά να περικλείονται κείμενα, συντελεστές και συνεργασίες που με ενδιαφέρουν και που θα αποτελούν εχέγγυα μιας τουλάχιστον αξιοπρεπούς, από τη μεριά μου, παρουσίας μέσα σε αυτά. Σίγουρα, η προοπτική του Beginning αποτελεί μια αλλαγή για μένα και αισθάνομαι τυχερή που μου δίνεται η ευκαιρία να υπάρξω καλλιτεχνικά σε καινούριες συνθήκες με καινούριους κώδικες.

Τι σημαίνει για εσάς το θέατρο και κατά πόσο ένας ρόλος μπορεί να επηρεάσει τη ζωή σας;

Το θέατρο είναι έκφραση, είναι δήλωση, είναι φόρτιση και αποφόρτιση, είναι τρόπος ζωής. Κατάλαβα από πολύ νωρίς ότι δε θα μπορούσα να αναπνεύσω σε άλλο εργασιακό χώρο και αισθάνομαι ευγνώμων που συνεχίζω να περπατάω στη σκηνή και που μπορώ να υπηρετώ την τέχνη που αγαπάω από παιδί. Θέλοντας και μη, οι ρόλοι και τα συγγραφικά λόγια επηρεάζουν και πολλές φορές διαμορφώνουν και αποτελούν σημεία εξέλιξης. Είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα.

36644178_1715580225144590_6775627762062327808_n

Ποια είναι στα ιδανικά στοιχεία που συνθέτουν, κατά την γνώμη σας, το προφίλ ενός καλού ηθοποιού;

Να σας πω την αλήθεια δε με ενδιαφέρει τόσο πολύ το προφίλ γι’ αυτό και δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω στο ερώτημα σας. Με νοιάζει η ουσία της πορείας μιας συνεργασίας, ενός ανεβάσματος, μιας καλλιτεχνικής διαδρομής. Μπορεί,ας πούμε για παράδειγμα,στο προφίλ, να εμπεριέχονται μία καλή σελίδα στο facebook, στο instagram. Εμένα με ενδιαφέρει ο κόσμος που τιμά με την παρουσία του τις παραστάσεις στις οποίες συμμετέχω, να μη βγαίνει από τη θεατρική αίθουσα έχοντας την αίσθηση ότι τον κορόϊδεψα ή δεν τον σεβάστηκα.

Εσείς η ίδια, αν δεν ήσασταν ηθοποιός, ποιο επάγγελμα θα θέλατε να κάνετε;

Κανένα!

Ποια είναι τα επόμενα (ανακοινώσιμα) επαγγελματικά σας σχέδια;

Θα σας πω τα εμμέσως δικά μου αφού αν δεν επαινέσεις το σπίτι σου…Ο Τάσος στο θέατρο Altera Pars, θα επαναλάβει για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων-μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου-τον Άμλετ του Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Λεβάν Τσουλάτζε και μετάφραση Δημοσθένη Παπαδόπουλου με την Πέμη Ζούνη,την Ιωάννα Παππά,τον Άρη Λεμπεσόπουλος,το Θοδωρή Κατσαφάδο,το Δημήτρη Διακοσάββα,το Θοδωρή Κανδηλιώτη,τον Ιάσονα Παπαματθαίου,το Δημήτρη Σαμόλη και τον Αντώνη Αντωνάκο. Πρόκειται για μία καινούρια προσέγγιση της παράστασης από τον Τσουλάτζε,που πατάει στις ήδη κεκτημένες σταθερές,αλλά φρεσκάρει αρκετά πράγματα. Παράλληλα με τον Άμλετ, κάθε Σάββατο και Κυριακή απόγευμα και πάλι στο Altera Pars,o Άρης Λεμπεσόπουλος,θα είναι ”Ο άνθρωπος με το λουλούδι στο στόμα” σε συν-σκηνοθεσία δική του με τον Τάσο. Πρόκειται για ένα εγχείρημα βασισμένο στο ομότιτλο αριστουργηματικό κείμενο του Πιραντέλλο. Μετά τις 15 Δεκεμβρίου,τον Άμλετ,θα διαδεχθεί μία παράσταση-έκπληξη για την οποία δεν μπορώ να πω ακόμα περισσότερα. Σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συζήτηση.

Δείτε επίσης:

Δείτε ακόμη:

Και κάτι ακόμα:

Δείτε και αυτά:


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΦέρτης, Πιατάς και Μιχαηλίδης γίνονται ξανά «Ήρωες» στο Νέο Θέατρο Κατερίνας Βασιλάκου
Επόμενο άρθροΑνατροπή βόμβα στον θάνατο της Τζέσυς Παπουτσή! Δεν πέθανε από όγκο στον εγκέφαλο αλλά…