Αρχική ΚΟΙΤΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Η ιστορική προέλευση της Γιορτής της μητέρας

Η ιστορική προέλευση της Γιορτής της μητέρας

Η ψυχομάνα - Νικόλαος Γύζης
Νικόλαος Γύζης - Πίνακας με τίτλο “Η ψυχομάνα”, διακρίνουμε μια ελληνική εκδοχή της μητρικής ζεστασιάς !

Η ιστορική προέλευση της Γιορτής της μητέρας. Η γιορτή της μητέρας ή ημέρα της μητέρας είναι εορτή προς τιμήν της μητέρας και της μητρότητας. Στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες , γιορτάζεται την δεύτερη Κυριακή του Μάη !

Γιορτής της Μητέρας

Οι πρώτες αναφορές για Γιορτή της Μητέρας και της μητρότητας έρχονται από την αρχαία Ελλάδα. Όπου η μητέρα Γη – Γαία η σύζυγος του Ουρανού είναι η προσωποποίηση της φύσης. Που γεννά όλο τον κόσμο και λατρεύεται σαν η υπέρτατη θεότητα. Η λατρεία περνά στη συνέχεια στην κόρη της – Ρέα, σύζυγο και αδερφή του Κρόνου. Η Ρέα λατρεύεται σαν η “Μητέρα των Θεών”. Καθώς φαίνεται να είναι η πρώτη , που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη. Καθώς ήταν και θεά της γης και της γονιμότητας!

Στην Ελλάδα η γιορτή της μητέρας είναι συνδεδεμένη με την εορτή της Υπαπαντής στις  2 Φεβρουαρίου. Η ορθόδοξη εκκλησία μας τότε γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον 40ήμερο Ιησού στο Ναό για ευλογία. Είναι η γνωστή διαδικασία να σαραντίσει το παιδί – όπως λέμε και σήμερα. Ο παράλληλος εορτασμός της μητέρας ξεκίνησε το 1929 με προφανή τον συμβολισμό. Όμως κατά την δεκαετία του 1960 , ο εορτασμός ατόνησε και ενισχύθηκε η δυτικόφερτη συνήθεια εορτασμού της 2ης Κυριακής του Μαΐου.

Τον 20ό αιώνα καθιερώθηκε από το αγγλικό και το αμερικανικό κίνημα των γυναικών να εορτάζουν οι μητέρες !!!

Ιστορικά  προέρχεται  από  το  αμερικανικό  κίνημα των γυναικών  – μητέρων με  το  όνομα  ‘’ Mothers Friendships Day  ‘’ που ιδρύθηκε το 1965. Υπό την Άννα Τζάρβις κατά τη διάρκεια του Αμερικάνικου εμφύλιου πολέμου 1861-1865.

Γιορτής της Μητέρας

mama-ann

Το σύνθημά της ήταν ότι : « Η μητέρα είναι το πρόσωπο που έχει κάνει τα περισσότερα για τον καθένα από οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο »!

“Όλα ξεκίνησαν στη δεκαετία του 1850. Όταν η μητέρα της Άννας ξεκίνησε μαζί με άλλες γυναίκες της δυτικής Βιρτζίνια να διοργανώνει ομάδες εθελοντισμού. Η πρώτη Ημέρα της Μητέρας ήταν αφιερωμένη στη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής. Και την προσπάθεια μείωσης της βρεφικής θνησιμότητας με την καταπολέμηση των ασθενειών και τον περιορισμό της μόλυνσης του γάλακτος. Σύμφωνα με την ιστορικό Katharine Antolini του Wesleyan College, οι γυναίκες φρόντιζαν και τους τραυματισμένους στρατιώτες. Από τα δύο μέτωπα του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου.

Γιορτής της Μητέρας

Στα μεταπολεμικά χρόνια η Jarvis και οι υπόλοιπες γυναίκες οργάνωναν πικνίκ Φιλίας. Και συμβολικές εκδηλώσεις με μηνύματα γύρω από την ειρήνη και τη συμφιλίωση των δύο πλευρών.

Ήταν τότε όταν η Julia Ward Howe , γνωστή για τη σύνθεση του Ύμνου μάχης για τη Δημοκρατία. Συνέταξε τη Διακήρυξη για τη Γιορτή της Μητέρας καλώντας τις γυναίκες να αναλάβουν ενεργό πολιτικό ρόλο στην προώθηση της ειρήνης , προσθέτει ο Ηandwerkc. Όμως κυρίως υπεύθυνη για αυτό που ονομάζουμε σήμερα  Ημέρα της Μητέρας ήταν η κόρη της η Anna. Που θα περνούσε το μεγαλύτερο μέρος της μετέπειτα ζωής της αγωνιζόμενη αυτό που τελικά κατέληξε να είναι.

Η κόρη της, Anna Jarvis , θέλοντας να τιμήσει τη μητέρα της συνέχισε το έργο που ξεκίνησε για να αφήσει μια μέρα που θα τιμά όλες τις μητέρες. Το σύνθημά της ήταν ότι : « Η μητέρα είναι το πρόσωπο που έχει κάνει τα περισσότερα για τον καθένα από οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο »!

Γιορτής της Μητέρας

Στις 10 Μαΐου εκείνης της χρονιάς , οι οικογένειες συγκεντρώθηκαν σε εκδηλώσεις στη γενέτειρα της Jarvis στο Grafton της West Virginia εκεί υπάρχει μια εκκλησία που τώρα έχει μετονομαστεί σε Διεθνή Βωμό της Ημέρας της Γυναίκας , καθώς και στη Φιλαδέλφεια , όπου η Jarvis ζούσε εκείνη την εποχή και σε πολλές άλλες πόλεις. Σε μεγάλο βαθμό κυρίως μέσω των προσπαθειών της Jarvis η Ημέρα της Μητέρας άρχισε να γιορτάζεται σε περισσότερες πόλεις , μέχρι που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Woodrow Wilson , το 1914 υπέγραψε ψήφισμα του Κογκρέσου και καθιέρωσε επίσημα την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

“Για την Jarvis ήταν η μέρα που πήγαινες σπίτι για να περάσεις χρόνο με τη μητέρα σου και να την ευχαριστήσεις για όσα έκανε” , γράφει η Wesleyan Antolini από τη Δυτική Βιρτζίνια στη διδακτορική της διατριβή με τίτλο Γιορτάζοντας τη Μητρότητα : η Anna Jarvis και η υπεράσπιση της Ημέρας της Μητέρας της. “Δεν έγινε για να εορταστούν όλες οι μητέρες. Ήταν για να εορταστεί η καλύτερη μητέρα που έχεις γνωρίσει ποτέ – η δική σου μητέρα – ως ο γιος ή ως η κόρη της”. Για αυτό η Jarvis επέμενε στον ενικό αριθμό Mother’s Day και όχι στον πληθυντικό Mothers’ Day” , διευκρινίζει η Antolini η ιστορικός.

Αυτό που όμως ξεκίνησε σαν επιτυχία της Jarvis σύντομα ήταν μια αποτυχία , τουλάχιστον στα δικά της μάτια.

Γιορτής της Μητέρας

“Η αρχική ιδέα της Anna Jarvis σύντομα μετατράπηκε σε χρυσωρυχείο για το εμπόριο” συνεχίζει ο Handwreck για τη σταυροφορία της Jarvis ενάντια στην εκμετάλλευση μιας υπόθεσης προσωπικής. Αποφασισμένη και μαχητική ,  ¨ οργάνωσε μποϊκοτάζ ¨, απείλησε με μηνύσεις , επιτέθηκε ακόμα και στην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ – Eleanor Roosevelt , επειδή χρησιμοποίησε την Ημέρα της Μητέρας για να αντλήσει κεφάλαια για φιλανθρωπίες. ‘’ Το 1923 εισέβαλε σε ένα συνέδριο εμπόρων ζαχαροπλαστικής στη Φιλαδέλφεια ‘’, λέει η Antolini.

Μια παρόμοια διαμαρτυρία συνέβη δύο χρόνια αργότερα όταν οι Μητέρες του Αμερικανικού Πολέμου – μια οργάνωση που υπάρχει ακόμα – χρησιμοποίησαν την Ημέρα της Μητέρας για να συγκεντρώσουν κεφάλαιο και κάθε χρόνο πουλούσαν γαρίφαλα. Η Anna αγανάκτησε ξανά και το 1925 εισέβαλε σε ένα συνέδριο που έγινε στη Φιλαδέλφεια και τελικά συνελήφθη για διατάραξη της κοινής ησυχίας. Διέθεσε την τεράστια κληρονομιά της προκειμένου να καταργήσει την εμπορική πλευρά της ημέρας …

Το 1948 πεθαίνει σε ηλικία 84 ετών σε ένα σανατόριο της Φιλαδέλφεια , φτωχή και εξαντλημένη από την εναντίωση της στη Γιορτή που η ίδια δημιούργησε.

Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας της , η κόρη Anna Jarvis είχε πει καυστικά : “Μη στέλνετε έτοιμες τυπωμένες κάρτες στις μανούλες σας. Αυτό δε δείχνει τίποτα περισσότερο από το πόσο τεμπέληδες είστε , που δε γράφετε  λίγα  δικά  σας λόγια στον άνθρωπο , που  έχει  κάνει  τόσα  όμορφα  πράγματα για  σένα  όσα  ποτέ  κανένας άλλος …”.

Η απόλυτη επιτυχία της γιορτής , αμαυρώθηκε στα μάτια της Anna Jarvis όταν άρχισε να αποκτά καθαρά εμπορικό χαρακτήρα …
Ακόμα και σήμερα – η Ημέρα της Μητέρας συνεχίζει να είναι μια γιορτή του καταναλωτισμού…

Σχετικά με την Anna Maria Reeves :

H κοινωνική ακτιβίστρια Anna Maria Reeves , με σύζυγο τον Jarvis (1832-1905) γεννήθηκε στη Βιρτζίνια των Ηνωμένων Πολιτειών και μαζί με τον σύζυγό της Granville Jarvis , απέκτησαν 12 παιδιά!
Όμως , δεν πρόλαβαν να ευτυχήσουν ως οικογένεια , μόνο τα τέσσερα από τα δώδεκα επέζησαν , με τα υπόλοιπα οκτώ παιδιά να φεύγουν από τη ζωή , προτού καν ενηλικιωθούν.

Γιορτής της Μητέρας

Η οδύνη της απώλειας των παιδιών της έκανε την Anna Jarvis να αφιερώσει  τη ζωή της στην εξάλειψη των ανθυγιεινών συνθηκών διαβίωσης , εξαιτίας των οποίων εξαπλώνονται γρήγορα οι θανατηφόρες ασθένειες. Για τον λόγο αυτό , ίδρυσε τα ‘Mothers’ Day Work Clubs”, που είχαν σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων , ώστε να προμηθεύουν με φάρμακα τις άπορες οικογένειες , μέλη των οποίων υπέφεραν από την φυματίωση.

Οι Σύλλογοι Εργασίας κατάφεραν να συνεργαστούν με επιστήμονες της Φυσικής. Και να φέρουν στην καθημερινή ζωή τόσων οικογενειών το καθαρό νερό και τον ασφαλή τρόπο απομάκρυνσης των λυμάτων. Ακόμα και τροφή και ένδυση.  Και το έργο συνέχισε και μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Η Anna Maria Reeves Jarvis, πέθανε στη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Στις 9 Μάιου 1905. Όμως η κόρη της η Άννα (1864-1948) δεν άφησε το τεράστιο έργο της μητέρας της να παραμείνει απλή ανάμνηση.

Πάλεψε, να καθιερώσει μια ημέρα τον χρόνο να είναι αφιερωμένη στο πνεύμα της αγωνιστικότητας και των προσπάθεια της μητέρας της. Για την βελτίωση της ανθρώπινης ζωής, ώστε να τιμήσει το επίτευγμά της.

Δείτε ακόμη:

Αφιέρωμα : ΤΟΛΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ – Τα δύσκολα χρόνια πριν την καταξίωση!

Η μαγική δίαιτα που έκανε η Αλίκη Βουγιουκλάκη

Η Αλίκη του καλοκαιριού (Φωτογραφίες και δηλώσεις της αξέχαστης σταρ)

Το τελευταίο αντίο στον Τόλη Βοσκόπουλο  και  Βοσκόπουλος: Σπαρακτικές εικόνες, Κηδεία με το τραγούδι «Ανεπανάληπτος»

Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google news και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

 

 


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΜάρθα Καραγιάννη: Γιατί η μεγάλη κυρία του Ελληνικού κινηματογράφου συζεί με γυναίκα
Επόμενο άρθροΜαμά και η δύσκολη καθημερινότητα δημιουργεί πονοκέφαλο