Αρχική ΘΕΑΜΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Λυδία Σγουράκη:”Σίγουρα θα εκτιμήσουμε πράγματα που πριν θεωρούσαμε αυτονόητα”

Λυδία Σγουράκη:”Σίγουρα θα εκτιμήσουμε πράγματα που πριν θεωρούσαμε αυτονόητα”

IMG_20200407_142145

Η Λυδία Σγουράκη μένει σπίτι και μιλάει στο Koitamagazine.gr και στον Πάνο Σταματόπουλο για το πώς βιώνει την κατάσταση γύρω της κάτω από την απειλή του κορωνοϊού, για την νέα της καθημερινότητα εν μέσω καραντίνας αλλά και για την διακοπή των τηλεοπτικών γυρισμάτων της σειράς “Αστέρια στην Άμμο” και την επιστροφή της στην Ελλάδα, δίπλα στην οικογένεια της.

Την στιγμή που μιλάμε βρισκόμαστε ως χώρα αλλά και ως πολίτες σε μια δύσκολη αλλά και πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους μας εν μέσω πανδημίας . Πώς βιώνεις αυτή την κατάσταση; Πόσο αισιόδοξη νιώθεις ως προς την εξέλιξη των γεγονότων στην χώρα αλλά και παγκόσμια;

Πιστεύω πως κάνεις δεν φανταζόταν ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο λόγω του ιού. Η αλήθεια είναι ότι τις πρώτες μέρες δεν ήταν πολύ εύκολες για μένα. Μου αρέσει πολύ να είμαι έξω οπότε με ζόρισε λίγο. Όμως δεν μπορούσα να κάνω αλλιώς, ήταν και είναι για το καλό όλων μας.

Τώρα έχω βρει κάπως ένα πρόγραμμα και κυλάει η μέρα μου πιο ευχάριστα. Θεωρώ πως αυτή η πανδημία θα φέρει πολλές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα , οικονομικά και κοινωνικά . θέλω να πιστεύω πως μετά το τέλος της οι άνθρωποι θα είναι λίγο πιο συνειδητοποιημένοι και υπεύθυνοι για τι πράξεις τους αφού πλέον γνωρίζουμε πως δεν υπάρχουνε πολλά περιθώρια για λάθη.

Μένουμε σπίτι και είναι η στιγμή που πρέπει άπαντες να δείξουμε ωριμότητα και υπευθυνότητα για να προστατεύσουμε τόσο τα παιδιά και τους ηλικιωμένους, όσο τους ίδιους τους εαυτούς μας. Πώς περνάς τον ελεύθερο σου χρόνο τις ημέρες αυτές; Ποιο είναι το μήνυμα που θα ήθελες να περάσεις στο κόσμο ώστε η παραμονή τους στο σπίτι να ειναι ευχάριστη και δημιουργική;

Μένουμε σπίτι για το καλό το δικό μας και εκείνων που αγαπάμε. Εγώ, γύρισα από την Κύπρο που έμενα για τα γυρίσματα της σειράς λόγω της πανδημίας και είμαι ξανά με τους γονείς μου, οπότε είναι μια καλή ευκαιρία να περάσουμε χρόνο οικογενειακά μετά από αρκετό καιρό. Μου αρέσει που έχω χρόνο να δω αρκετές ταινίες και παραστάσεις που υπάρχουν ευτυχώς στο ίντερνετ. Κάνω περισσότερη γυμναστική από πριν και αυτό βοηθάει πολύ στην διάθεση μου. Μαγειρεύω για την οικογένεια μου και ακούω πολύ μουσική.

Υπάρχει κάποια νέα συνήθεια που απέκτησες κατά την διάρκεια της παραμονής σου στο σπίτι;

Συνήθεια δεν μπορώ να πω ότι απέκτησα. Σίγουρα όμως κάνω πολλά πράγματα που δεν έκανα τόσο συχνά και ξεκουράζομαι ουσιαστικά! Α! πρόσφατα ξεκίνησα να πλέκω και τολμώ να πω ότι είναι αρκετά ευχάριστο.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ και τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε την αναστολή των Θεάτρων , των κινηματογράφων και των χώρων πολιτιστικών εκδηλώσεων για προληπτικούς λόγους με σκοπό την αποτροπή της εξάπλωσης της νόσου. Πόσο εύκολο ήταν για σένα η προσαρμογή σου στο σπίτι χωρίς να δίνεις την φυσική σου παρουσία στον επαγγελματικό σου χώρο αλλά και στα τηλεοπτικά γυρίσματα της σειράς; Πώς ήταν οι πρώτες μέρες για σένα εκτός πλατώ;

Είναι γεγονός πως οι περισσότεροι ηθοποιοί είναι μαθημένοι στο να έχουν κενό χρόνο μέσα στη σεζόν γιατί συμβαίνει συχνά. Πολλές φορές χρειάζεται κιόλας για ενημέρωση και μελέτη. Στη παρούσα φάση όμως ήταν ξαφνικό και σε πολύ περίεργη στιγμή αφού εκτός από τις παραστάσεις που σταμάτησαν να παίζονται, σταμάτησαν κατά συνέπεια και οι πρόβες για τις παραστάσεις που θα παίζονταν την καλοκαιρινή σεζόν. Μιλάμε λοιπόν για μια μεγάλη καταστροφή και στα θέατρα αλλά και στους ιδίους τους ηθοποιούς. Παρόλα αυτά η υγεία έρχεται πρώτη για να υπάρχουνε και παραστάσεις.

Εμένα η ανακοίνωση της παύσης των γυρισμάτων με βρήκε στη Κύπρο που είναι και τα γυρίσματα . Υπήρξε τρομερή αναστάτωση γιατί έπρεπε γρήγορα να βρούμε πτήση πριν διακοπούν εντελώς και είχα μεγάλη αγωνία για το τι έπρεπε να κάνω. Αν δηλαδή ήταν προτιμότερο να μείνω στην Κύπρο για να προστατέψω την οικογένεια μου ή να επιστρέψω στην Ελλάδα. Τελικά επέστρεψα και φυσικά τήρησα όλα τα απαιτούμενα μέτρα .

Θεωρείς ότι αυτός ο εγκλεισμός είναι μια ευκαιρία να αναθεωρήσουμε κάποια πράγματα και να βγούμε πιο δυνατοί και με καινούργια θέλω και πρέπει την επόμενη μέρα ή μπορεί και να μας αποξενώσει τελείως ;

Φυσικά είναι μια ευκαιρία για όλους μας να αναθεωρήσουμε πολλά. Όπως επίσης είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να κάνουμε και έναν απολογισμό σε σχέση με τον εαυτό μας. Θεωρώ πως μόλις τελειώσει όλο αυτό θα ήταν ωραίο να θέσουμε τους στόχους μας πιο δυνατά και με πιο πολύ πείσμα από πριν αφού τώρα λόγω του εγκλεισμού αναγνωρίζουμε περισσότερο από κάθε άλλη φορά ποσό σημαντική είναι η ελευθερία μας και ποσό μεγάλη η ανάγκη μας για δημιουργία.

Σίγουρα θα εκτιμήσουμε πράγματα που πριν θεωρούσαμε αυτονόητα, όπως για παράδειγμα μια χειραψία που είναι δείγμα σεβασμού. Θα δούμε ποιους πραγματικά θέλαμε δίπλα μας αυτές τις μέρες. Νομίζω πως κάπως λόγω του ότι είναι παγκόσμιο το πρόβλημα θα αντιληφθούμε πως όλα ξεπερνιούνται μόνο όταν είμαστε ενωμένοι προς το κοινό καλό. Όχι δεν πιστεύω πως θα αποξενωθούμε.

Τι σου λείπει περισσότερο αυτές τις μέρες;

Οι αγκαλιές, τα φιλιά, ο ήλιος , οι βόλτες, το κέντρο της Αθήνας και φυσικά οι φίλοι μου!

Τι θα ήθελες να ευχηθείς για το μέλλον; Πώς φαντάζεσαι την επόμενη μέρα μετά απ’ όλο αυτό;

Εύχομαι σύντομα να τελειώσει όλο αυτό και να μην θρηνήσουμε άλλους συνάνθρωπους μας.

Φαντάζομαι από δω και πέρα μια ανθρωπότητα πιο ψύχραιμη, πιο έτοιμη να αντιμετωπίσει δυσκολίες , ευαισθητοποιημένους πολίτες προς το περιβάλλον και το συνάνθρωπο. Επιτέλους, να συνειδητοποιήσουμε όλοι πως δεν είμαστε τρωτοί μόνο σε σφαίρες και χημικά.

IMG_20200407_150851

 


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΓιώργος Ηλιόπουλος:”Ήρθε η στιγμή ο άνθρωπος να αποδείξει την ανθρωπιά του”
Επόμενο άρθροΜια φορά κι έναν καιρό: Το παιδικό άλμπουμ της Μάρθας Καραγιάννη!