Αρχική RETROLOVERS Cenere (1917) η μοναδική ταινία που γύρισε η Eleonora Duse

Cenere (1917) η μοναδική ταινία που γύρισε η Eleonora Duse

Eleonora Duse

Μια κορυφαία μορφή του παγκόσμιου θεάτρου, μια ιδιαίτερα χαρισματική και ταλαντούχα γυναίκα, της οποία η δημοτικότητα συναγωνίζονταν μόνο εκείνη της Sarah Bernhardη θρυλική Eleonora Duse. Σφράγισε μια ολόκληρη εποχή με τις ερμηνείες της, σε σπουδαία θεατρικά έργα, σε ολόκληρο τον κόσμο. Ωστόσο, κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, καθώς και η ίδια είχε αποκηρύξει, ήταν η συμμετοχή της σε κάποια κινηματογραφική ταινία λίγα χρόνια πριν φύγει από τη ζωή.

Βιογραφικό

Η Eleonora Duse γεννήθηκε το 1858 στην πόλη Vigevano της Ιταλίας. Κατάγονταν από φτωχή οικογένεια ηθοποιών, που περιόδευε από πόλη σε πόλη. Φυσικό και επόμενο ήταν να πατήσει στο σανίδι σε ηλικία μόλις 4 ετών στο έργο «Les Miserables» του Victor Hugo. Θα γνωρίσει τεράστια επιτυχία. Ερμηνεύοντας στα ιταλικά ρόλους που είχε ήδη ερμηνεύσει η Sarah BernhardΟ πρώτος θρίαμβος θα έρθει με τη Μαργαρίτα Γκοτιέ στο «La Dame aux camélias».

Θα συνεχίσει με ρόλους σε έργα του Emile Zola («Thérèse Raquin»), του Heinrik Ibsen («A Doll’s House», «Hedda Gabler», την οποία μάλιστα έπαιξε και στην Αθήνα το 1899), ενώ ο Gabriele d’Annunzio θα γράψει 4 έργα ειδικά για εκείνη. Πραγματοποίησε πολλές και θριαμβευτικές περιοδείες σε Ευρώπη και Αμερική και θεωρήθηκε καλλιτεχνική αντίπαλος της Sarah BernhardΗ κακή της υγεία, καθώς υπέφερε από πνευμονία, την ανάγκασαν να αποσυρθεί από το θέατρο το 1909. Μετά από 7 χρόνια απραξίας, το 1916, δέχεται μια πρόταση από τον DW Griffith να πρωταγωνιστήσει στην Αμερική σε κάποια ταινία του. Εκείνη αρνείται, γιατί, όπως είπε, βλέποντας την ταινία του « The Birth of Nation», ένιωσε πλήξη, χωρίς να έχει βρει κάτι ενδιαφέρον σε αυτή.

Cenere 5

Cenere (1917)

Την ίδια χρονιά ωστόσο, αποφασίζει να ασχοληθεί με το γύρισμα μιας ταινίας μεσαίου μήκους που γυρίζεται στην Ιταλία. Μια κινηματογραφική προσαρμογή του μυθιστορήματος «Cenere» της Gràtzia Deledda. Η ταινία αναφέρονταν σε μια άγαμη γυναίκα σε ένα μικρό χωριό της Σαρδηνίας, που φέρνει στον κόσμο το παιδί του εραστή της, ο οποίος την εγκαταλείπει.

Συνειδητοποιώντας ότι δεν θα είναι σε θέση να μεγαλώσει το παιδί σωστά. Δίνει την πλήρη επιμέλεια του παιδιού στον πρώην εραστή της. Το παιδί ενηλικιώνεται, αλλά στοιχειώνεται από την απουσία της μητέρας του και αποφασίζει να την αναζητήσει. Τη βρίσκει, αλλά εκείνη δεν μπορεί να διαχειριστεί το γεγονός και αυτοκτονεί.

Η ίδια η Duse βρίσκοντας πολύ ενδιαφέρουσα την ιδέα, συνεργάστηκε και στο σενάριο μαζί με το Febo Mari, σκηνοθέτη της ταινίας και συμπρωταγωνιστή της. Τα γυρίσματα κράτησαν 4 μήνες στη Σαρδηνία.

Eleonora Duse

Σώθηκε η ταινία

Η ταινία όμως δε γνώρισε επιτυχία. Την απογοήτευση της θα δηλώσει και η ίδια η Duseδιαπιστώνοντας ότι κάτι δεν έγινε σωστά, βρίσκοντας τον εαυτό της πολύ μεγάλο για κάποιο ξεκίνημα στον κινηματογράφο. Μάλιστα έγραψε αργότερα στον Γάλλο τραγουδιστή Yvette Guilbert, συστήνοντας του να μη δει αυτή την ανόητη ταινία, γιατί δεν υπάρχει τίποτα, ή σχεδόν τίποτα από εκείνη. Έτσι η ταινία ξεχάστηκε γρήγορα από όλους.

Ωστόσο, σώζεται σήμερα και αποτελεί ένα τεράστιας σημασίας ιστορικό ντοκουμέντο, όπου δεσπόζει η σχεδόν αιθέρια παρουσία της σπουδαίας ηθοποιού, όπου παρά την έλλειψη κοντινών πλάνων(δεν είχαν αρχίσει ακόμα να χρησιμοποιούνται εκείνη την εποχή) και την έλλειψη ήχου, κάθε της κίνηση και έκφραση έχουν μια ιδιαίτερη βαρύτητα, μέσα από μια συγκρατημένη και απλή ερμηνεία, κόντρα στην υπερβολή και το στόμφο της εποχής. Άλλωστε η Duseγι αυτό φημίζεται σήμερα. Για το γεγονός ότι ήταν η πρώτη που «εκσυγχρόνισε» την υποκριτική τέχνη.

Eleonora Duse

Δείτε επίσης: Το πέρασμα του Enrico Caruso από τον κινηματογράφο

Δείτε επίσης: Βρέθηκε και αποκαταστάθηκε η βωβή ταινία «Too Many Kisses» (1925), το κινηματογραφικό ντεμπούτο του Harpo Marx

Δείτε επίσης: Βρέθηκε στα σκουπίδια η χαμένη ταινία της Pola Negri «The Red Peacock» (1920)

Δείτε επίσης: Ανέλπιστη χαρά! Βρέθηκαν ελληνικές ταινίες που θεωρούνταν χαμένες!

Δείτε επίσης: Χαμένα αριστουργήματα του παγκόσμιου κινηματογράφου – Μέρος 1ο

Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google news και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΠέτρος Φιλιππίδης: Εξοργισμένοι οι κάτοικοι στα Γιάννενα
Επόμενο άρθροΠέτρος Φιλιππίδης : Φτάνουν τις 100 οι καταγγελίες!
Ο Νίκος Κουρού γεννήθηκε στην Κοζάνη. Σπούδασε υποκριτική στην Ανώτερη Σχολή του Γρηγόρη Μασαλά. Ασχολήθηκε περιστασιακά με τη δημοσιογραφία και έχει συμμετάσχει σε θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές ταινίες. Σκηνοθέτησε 7 ταινίες μικρού μήκους και τις μεγάλου μήκους «Ουτοπία» και ‘’Μια νύχτα στην κόλαση’’. Τιμήθηκε με το βραβείο πρώτου αντρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία ‘’Ουτοπία’’ στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Κύπρου το 2016, όπως και με το βραβείο σκηνοθεσίας για την ταινία του «Cinephile Quarantine» στο Quarantine Film Challenge της Ινδίας το 2020.