Αρχική RETROLOVERS Τζένη Καρέζη: Στη ζωή είμαι “Μια κυρία πού… με μέλλει”

Τζένη Καρέζη: Στη ζωή είμαι “Μια κυρία πού… με μέλλει”

τζένη-καρέζη-koita

Τζένη Καρέζη: Στη ζωή είμαι “Μια κυρία πού… με μέλλει”

Η αξέχαστη ηθοποιός Τζένη Καρέζη δίνει συνέντευξη στο περιοδικό “Ταχυδρόμος” και περιγράφει τον ρόλο που παίζει στο θέατρο “Διάνα” το 1970, την οικόγενεια που έχει με τον δεύτερο συζυγό της Κώστα Καζάκο και… περι βεντετισμού στο θέατρο!

295237914_470864091045473_5903737945561034282_n

Τι θα λέγατε, κυρία Καρέζη, αν αρχίζαμε την συνέντευξη μας από τον τίτλο του έργου πού παίζετε; Θέλω να πω αν… παίζαμε λιγάκι με τον τίτλο “Η κυρία δεν με μέλλει”;

Παιχνίδι με τις λέξεις, εννοείτε;

Και με την ουσία. Η Κατερίνα Λεφέβρ που υποδύεσθε, είναι μια γυναίκα που τα λέει έξω από τα δόντια. Της μοιάζετε καθόλου;

Εσείς τι λέτε;

Απάνω στην σκηνή φαίνεσθε σαν μια γεννημένη Κατερίνα.

Απάνω στην σκηνή ο ηθοποιός “λυτρώνεται” όπως λέμε. Κι’ αυτό σημαίνει ότι βγάζει από μέσα του διάφορους ανθρώπους  που κρύβονται στο βάθος της ψυχής του.

Ώστε θα πρέπει να υπάρχει μέσα σας και μια Κατερίνα Λεφέβρ, που αν τα φέρει η ανάγκη μπορεί να πει τα σύκα, σύκα και την σκάφη, σκάφη.

Πολλές φορές έχω πει κι εγώ τα σύκα, σύκα. Παλαιότερα μάλιστα, που ήμουν πιο μαχητική.

295872905_460455545926110_8111028664536597303_n

Επάψατε τώρα να είστε;

Δεν έπαψα. Απλώς δεν έχω λόγους πια να μάχωμαι, όπως άλλοτε, για να φτιάξω την ζωή μου, για να στεριώσω την καριέρα μου, για να κατακτήσω την τέχνη μου.

Διαβάστε επίσης: Τζένη Καρέζη: 30 χρόνια από το φευγιό της

Τα εξασφαλίσατε και τα τρία αυτά;

Έβαλα τις βάσεις. Τα θεμέλια. Ο γάμος μου, το παιδί μου, η στροφή που έκανα στο ρεπερτόριό μου εδώ και τρία χρόνια είναι βάσεις γερές. Μου εξασφάλισαν επιτυχίες πάνω στη σκηνή και ευτυχία μέσα στο σπίτι μου. Κι έτσι μπορείτε να πείτε ότι έγινα μια κυρία που… με μέλλει, που με μέλλει πολύ, να διατηρήσω αυτά τα δύο αγαθά, να παλέψω για αυτά με όλη τη δύναμη μου.

Όπως παλεύει η Κατερίνα Λέφεβρ.

Ο παραλληλισμός δεν στέκει. Εκείνη δίνει μάχη ολόκληρη και μάλιστα με έναν άνθρωπο σαν τον Ναπολέοντα που θέλει να την χωρίσει από τον Λέφεβρ. Ενώ σε μας, σε μένα και στον άνδρα μου, δεν ξέρω δύναμη ανθρώπινη που να ‘ναι άξια να μπει ανάμεσά μας. Αφοσίωση βαθιά κι από τους δυό μας και μια αρμονία που θα ‘θελα να την ευχηθώ σε κάθε γυναίκα.

Ζωή Λάσκαρη: Όταν έκανε την πρώτη της εμφάνιση στην τηλεόραση

Μπορούμε δηλαδή να μιλήσουμε για μια καινούρια Καρέζη;…

Όχι, ακριβώς. Απλώς ο Κώστας με βοήθησε να βγει στην επιφάνεια η Καρέζη που υπήρχε μέσα μου, και που την εμπόδιζαν διαφορετικές συνθήκες και περιστάσεις να εκδηλωθεί. Έτσι μπορώ να πω ότι είμαι σήμερα μια πολύ, πάρα πολύ τυχερή γυναίκα… γιατί είναι σπάνιο να συνδυάζεις έρωτα, παιδί, σπίτι, ένα σύζυγο που τον θαυμάζεις και τον σέβεσαι… Ναι, είναι μια ζωή γεμάτη, η ζωή μου… Κι αν ερχόταν μια μάγισσα να πούμε, να μου κάνει ένα δώρο, το μόνο που θα ζητούσα είναι να μην μετακινηθεί τίποτα απ ΄ότι απόκτησα τα τελευταία χρόνια, να ζήσω έτσι, ώσπου να πεθάνω.

295420411_5475961119130661_4752286849235624791_n

Αυτά για τον σύζυγο και την μητέρα. Και η ηθοποίος, η θιασάρχις;…

Κι εδώ ακολουθούμε σταθερά το δρόμο που ανοίξαμε με  την “Θεοδώρα”. Κι’ ούτε μπορούμε να λοξοδρομήσουμε πια. Σκεφτείτε ότι, προ μηνός, μέσα στην αμηχανία μας, πήγαμε να αρχίσουμε πρόβες σε μια κωμωδία, περίφημη, αλλά που ανήκει στο μπουλβάρ. Λοιπόν με την πρώτη ανάγνωση μαραθήκαμε, κι εγώ και ο Καζάκος. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε πρόβα. Κοιταζόμαστε και διάβαζε ο ένας στα μάτια του άλλου χίλια ερωτηματικά. Βλέπετε οι ωραίοι ρόλοι, όπως η “Θεοδώρα”, η “Κυρία δεν με μέλει”, είναι κάτι μεθυστικό. Όταν τους έχεις γευτεί και μάλιστα πρόσφατα, δεν μπορείς να κάνεις πίσω. Και έτσι καταλήξαμε στην “Ιστορία από το Ιρκούτσκ” του Αρμπούζωφ που μας κρατάει στην γραμμή μας απόλυτα. Το καλό θέατρο δίνει ηδονές που δεν μπορείς να τις στερηθείς εύκολα. Ελπίζω να μας βοηθήσει ο Θεός να μην τις απαρνηθούμε ποτέ…

Διαβάστε επίσης: 20+Ομοιότητες ανάμεσα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη και την Τζένη Καρέζη

Μια ερώτηση καθιερωμένη πια: Περί βεντετισμού! Υπάρχει στο θέατρο μας τόσος πολύς βεντετισμός, όσος λένε ότι γράφουν;

Θα σας απαντήσω για λογαριασμό μου. Ο βεντετισμός είναι σήμερα ξεπερασμένος πια, είναι ας πούμε, ντεμοντέ. Δεν ανήκει στην εποχή μας. Το θέατρο γίνεται όλο και περισσότερο “συλλογική δουλειά”. Όταν σκεφτείς, άλλωστε, πόσοι άνθρωποι βρίσκονται πολύ πιο πάνω από εμάς, και κάνουνε πολύ πιο αξιόλογα πράγματα, πώς μπορείς να είσαι βεντέτος – και το χειρότερο ακόμα, να φέρεσαι σαν βεντέτος; Είναι γελοίο!

Σωστά. Αλλά έχουν να πούνε ότι ο βεντετισμός μοιάζει κάπως σαν ασθένεια.

Όχι ανίατη όμως. Μπορείς θαυμάσια να την θεραπεύσεις, αρκεί να το θελήσεις, να το αποφασίσεις.

Κι αν δεν το ξέρεις, ή δεν το αισθάνεσαι ότι… πάσχεις;

Ε, τότε πια… Ε τότε αναλαμβάνει κάποιος άλλος την “θεραπεία σου”. Και συνήθως αυτός που την αναλαμβάνει είναι το κοινόν, το αυστηρό, το σκληρό κάποτε, αλλά το πάντοτε ακριβοδίκαιο κοινό!

Τζένη Καρέζη: Δείτε για πρώτη φορά μία σπάνια συνέντευξη της ως ”Πάπισσα”

Διαβάστε ακόμα:

*Ευχαριστώ την συνεργάτιδα μας Βάλια Τσίνα

Δείτε ακόμη:

Δείτε ακόμη: Μάθε την ηλικία του Δημήτρη Ήμελλου και λεπτομέρειες από την ζωή του


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΤο νέο «Σ’ έχω ερωτευτεί» μας συστήνει ο Στέφανος Κάκκος!
Επόμενο άρθροΖωή Λάσκαρη: Όταν έκανε την πρώτη της εμφάνιση στην τηλεόραση
Η αγάπη μου για το θέατρο και τον κινηματογράφο ξεκίνησε πριν 20 χρόνια περίπου. Στο αρχείο μου υπάρχουν πάνω απο 20.000 φωτογραφίες που σκιαγραφούν την χρυσή αυτή εποχή, που όλοι αγαπήσαμε. Τόμοι με περιοδικά και εφημερίδες (1940-1990) συνθέτουν το αρχείο αυτό για να σας δίνω κάθε δυνατή πληροφορία, σε κάθε άρθρο μου. Η δουλειά του συλλέκτη χρειάζεται πόλυ αγάπη , μεράκι , ατελειώτες ώρες ταξινόμησης καθώς και εύρεση υλικού σε καθημερινή βάση. Μαζί λοιπόν θα απολαύσουμε όλη εκείνη την επόχη αλλά και το σήμερα μιάς και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ είναι η μεγάλη μου αγάπη!