Αρχική RETROLOVERS Τζένη Καρέζη: Δείτε το σπίτι της μεγάλης πρωταγωνίστριας

Τζένη Καρέζη: Δείτε το σπίτι της μεγάλης πρωταγωνίστριας

Τζένη Καρέζη koita

Τζένη Καρέζη: Δείτε το σπίτι της μεγάλης πρωταγωνίστριας

Ένα βλέμμα φιλικό και ειλικρινές, ένα καθαρό πρόσωπο, συχνά ένα σκεπτικό ύφος. Η Καρέζη ήταν ένας άνθρωπος που προβληματίζοταν, πάντα σκεπτική και έπαιρνε αποφάσεις υπεύθυνα σε ό,τι έκανε. Έγραφε τότε το περιοδικό της εποχής ”Γυναίκα”.

Το ρεπορτάζ είναι της Μαρίας Καραβία και οι φωτογραφίες της Ευσταθίας Ναυπλιώτου.

Πριν πολλά χρόνια λοιπόν στα “Επτά Αδέρφια”, μια παλιά ταβέρνα της οδού Κεφαλληνίας, οι θαμώνες έβλεπαν, κάθε βράδυ, ένα πανέμορφο κορίτσι, με μακριές κοτσίδες και νεραϊδίσια μάτια, να κάθεται πάντα στο ίδιο τραπεζάκι της γωνίας, πάντα με τον ίδιο καβαλιέρο. Είχαν συνηθίσει αυτή την εμφάνιση. Αλλά, μόλις έμπαινε, γινόταν σιωπή. Υπάρχουν ομορφιές και ομορφιές. Όμως, εδώ εμφανιζόταν, για πρώτη φορά, ο τέλειος συνδυασμός του γυναικείου τύπου, που αργότερα, έγινε μόδα και κατέκτησε την εποχή μας: Η γυναίκα – παιδί. Η αινιγματική εφηβική θηλυκότητα, που εξελίχθηκε στο σύμβολο “Λολίτα”.

Στα χρόνια που πέρασαν, το πρόσωπο αυτό έγινε πασίγνωστο. Το κορίτσι με τις κοτσίδες ήταν η Τζένη Καρέζη. Το τυποποιημένο σκίτσο της είναι, λίγο – πολύ, γνωστό. Πρωταγωνίστρια, κοσμική, καλοντυμένη, κάπου – κάπου εκκεντρική.

Σκοπός του ρεπορτάζ του περιοδικού ήταν να παρουσιάσει την Τζένη Καρέζη όπως ήταν, έξω την επαγγελματική της εικόνα. Όπως ήταν, μακριά από την σκηνή.

Τζένη Καρέζη koita (3)
Η Τζένη μπροστά στο τζάκι του σπιτιού της.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΥΛΑΙΑ

”Έχω σταθεί πολλές φορές κοιτάζοντας την άδεια πλατεία, εξομολογείται η Τζένη Καρέζη. Τα πολλά φώτα τα διαδέχεται το ένα, το ελάχιστο φως. Ο κόσμος έχει φύγει. Συνεχίζει την ζωή του. Και φυσικά δεν νοιάζεται καθόλου για σένα. Το κοίταγμα, απ’ τη σκηνή προς την πλατεία, είναι η ανάστροφη αναμέτρηση. Και καταλήγει πάντα σχεδόν σε μια πικρή γεύση. Είναι η απόδειξη του πόσο εφήμερη είναι η δουλειά μας. Ευτυχώς, ο ηθοποιός, προσπαθεί, τις πιο πολλές φορές, να μη σκέφτεται αυτό. Και φυσικά, παίζει μεγάλο ρόλο η ψυχική του διάθεση, η προσωπική του ζωή. Όταν φεύγεις από το θέατρο χαρούμενος κι ευτυχισμένος, το πράγμα δεν μετράει. Τελειώνεις την παράσταση, φεύγεις και πας κάπου, λες κάτι άλλο, συνεχίζεις και εσύ τη ζωή σου. Το άδειο θέατρο όμως, σε συνδυασμό με τη μοναξιά, είναι κάτι τραγικό”.

Έχεις φύγει πολλές φορές από το θέατρο μόνη σου;

Πάρα πολλές. Αν μάλιστα προσθέσεις σ’ αυτές και εκείνες, που έφυγε με συντροφιά κι όμως ήμουν μόνη, άπειρες φορές…

Σκέπτεσαι συχνά το μέλλον Τζένη; Το φοβάσαι;

Πίστευα πάντα πως το μεγάλο κέρδος και η μεγάλη νίκη του ηθοποιού, περισσότερο από την επιτυχία, είναι η διάρκεια. Αυτό έχω ως στόχο μου. Νομίζω πως, ως ένα σημείο, το έχω εξασφαλίσει. Γι’ αυτό, με απασχόλησε πάντα η δουλειά μου κι όχι τίποτε παράλληλο. Κατέχομαι απ’ την αγωνία της βελτίωσης. Στο θέατρο, υπάρχουν μερικές αλήθειες αμετακίνητες. Όταν ο ηθοποιός ξέρει να δίνεται στη δουλειά του, επιβάλλεται Κι αυτό, είναι κάτι που η σκηνή δεν σου το παίρνει ποτέ πίσω. Έχω πολλές ανησυχίες, αμφιβολίες… Αλλά δεν φοβάμαι!

Τζένη Καρέζη koita (2)

Η συζήτηση γίνεται μπροστά σε ένα αναμέννο τζάκι, στο σπίτι της Τζένης Καρέζη. Μέσα στο μεγάλο λιβιγκ ρουμ, καλυμμένο ολόκληρο από “μπουαζερί”, το τζάκι ξεχωρίζει άσπρο, σε γραμμή νησιώτικη, με δύο φρίζες από πράσινη πορσελάνη, που η Τζένη έχει βγάλει από μια αυστριακή σόμπα του παλιού καιρού.

 Είμαι… πυρομανής, λέει και πετάει κι άλλα κούτσουρα στη φωτιά.

Εδώ γύρω, σε λίγα τετραγωνικά μέτρα, είναι ο κόσμος της. Βιβλία, δίσκοι, μερικά πολύ καλά παλιά έπιπλα, μια μικρή συλλογή από βυζαντινές εικόνες. Με την πρώτη ματιά, βλέπει κανείς τη διαφορά της απ’ το είδος, στο οποίο μας έχουν συνηθίσει οι σταρ. Απ’ αυτό το σπίτι λείπουν τελείως οι κούκλες και οι θεατρικές φωτογραφίες. Είναι επίσης ησυχία. Και κάποια, σχετική μοναξιά. Δεν υπάρχουν οι απρόσωπες αφοσιωμένες φίλες, οι υποτελείς, το πολυάριθμο προσωπικό της πρωταγωνίστριας. Η Τζένη Καρέζη, χωρίς να είναι διανοούμενη και κάθε άλλο παρά μοναχική, είναι ένας άνθρωπος σύγχρονος που ζει μέσα στα προβλήματα και την αναζήτηση.

 Ποια θεωρείς τη μεγαλύτερη δυστυχία για τον άνθρωπο;

Τη μοναξιά.

Διαβάστε επίσης: 20+Ομοιότητες ανάμεσα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη και την Τζένη Καρέζη

Ποιο πιστεύεις πως είναι το μεγαλύτερό σου προσόν;

Η ειλικρίνεια.

Και το μεγαλύτερό σου ελάττωμα;

Η ειλικρίνεια.

Τότε, ποια ήταν η μεγαλύτερη βλακεία που έκανες στη ζωή σου;

Το κότερο, που αγόρασα. Ξέρεις, εκείνο το “Μαίρη, Μαίρη”. Μου στοίχισε μια περιουσία και ποτέ δεν είχα χρόνο να το χαρώ. Είδα και έπαθα, για να το ξεφορτωθώ.

Τζένη Καρέζη koita (4)

ΤΟ ΔΙΣ ΕΞΑΜΑΡΤΕΙΝ

 Ψυθιρίζεται πως πρόκειται να παντρευτείς. Είναι αλήθεια;

Ναι, είναι αλήθεια. Θα παντρευτώ σε τέσσερις – πέντε μήνες.

Πώς είναι ο άνθρωπος που αγαπάς;

Ο τέλειος. Όπως όλοι οι άνθρωποι όταν τους αγαπάμε.

Η Τζένη γελάει. Είναι φανερό πως, παρ’ όλη την προθυμία με την οποία δίνει ολόκληρη τη συνέντευξη, αυτή η ερώτηση είναι που την… εμπνέει περισσότερο.

Ναι, αλλά πως είναι, πέρα από αυτό;

Είναι… είναι πιο δυνατός από μένα. Πιο έξυπνος από μένα. Είναι άνθρωπος πολύ ειλικρινής. Έχει πνευματικά ενδιαφέροντα, που μου κάνει χαρά να τα μοιράζομαι μαζί του. Πρέπει να παραδεχτώ πως με έχει αλλάξει. Αυτή είναι, σίγουρα, η πιο ουσιαστική σχέση που είχα στη ζωή μου. Δεν ξενυχτάω πια. Ή, σωστότερα, δεν βγαίνω και δεν ξενυχτάω άσκοπα. Η “διασκέδαση” που προτιμάω αυτή τη στιγμή, είναι να κάθομαι μαζί του και να μιλάω με τις ώρες. Πολλές φορές ως τις οχτώ το πρωί.

Δεν σου έχει συμβεί ποτέ άλλοτε αυτό;

Όχι. Ποτέ.

Τζένη Καρέζη koita 1

Το δις εξαμαρτείν, δηλαδή;

Ας μη γρουσουζεύουμε! Είναι τόσο όμορφη η αληθινή αγάπη, συνεχίζει. Νιώθεις ότι έχεις επί τέλους, που να ακουμπήσεις τους πόθους, τα ονειρά σου, τον καλύτερο εαυτό σου.

Πιστεύεις στην αρετή ή στην ψυχική περιπέτεια, που τελικώς κάνει τον άνθρωπο πιο ώριμο και πιο ευαίσθητο;

Όχι. Ας λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Όλα αυτά που επικράτησε να τα λέμε “ψυχική περιπέτεια”, είναι ένα χάσιμο και μια δυστυχία αφόρητη. Πιστεύω στην πειθαρχία της ανθρώπινης ζωής. Ακόμα, μη φανεί παράξενο, δεν πιστεύω ούτε στην ελευθερία του έρωτα. Σ’ αυτό που, πολύ κακώς κατά τη γνώμη μου, πιστεύουν οι γυναίκες ότι τις κάνει χειραφετημένες. Η γυναίκα πρέπει να διαφυλάξει τον εαυτό της, για την περίπτωση που θα αγαπήσει. Ή, έστω, για την περίπτωση που θα νομίσει ότι αγάπησε.

Διαβάστε επίσης: Τζένη Καρέζη: 30 χρόνια από το φευγιό της

Η Καρέζη λέει την αλήθεια. Κι αυτό είναι ένα ακόμα σημείο, στο οποίο διαφέρει απ’ τις Ελληνίδες σταρ. Δεν έχει έτοιμες απαντήσεις – κλισέ για τις ενδεχόμενες ερωτήσεις. Στηλώνει τα μάτια της – γνωστά ως “τα ωραιότερα μάτια της Αθήνας” – στη φωτιά του τζακιού της και προσπαθεί να απαντήσει σωστά. Ευσυνείδητα. Στη συζήτηση, είναι πολλές οι στιγμές που δεν έχει ύφος βεντέτας. Και παρ’ όλο που, όπως όλοι οι άνθρωποι με τη μεγάλη δημοτικότητα, λίγα πράγματα απ’ την ιδιωτική της ζωή κατόρθωσε να κρύψει ως σήμερα, έχει κάτι αληθινά κοριτσίστικο στον τρόπο – με τον οποίο εξομολογείται το ειδύλλιό της – ηλικίας έξι μηνών μόλις – με τον επίσης ηθοποιό Κώστα Καζάκο.

Τζένη Καρέζη koita (5)
Η Τζένη στο μπαλκόνι της με φόντο το ξενοδοχείο ”Χίλτον”.

 ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

 Ποιο ήταν το περιστατικό που σε έκανε να διαλέξεις οριστικά τον δρόμο του θεάτρου;

Δεν το ξέρω. Από τριών χρονών είχα συνείδηση θεατρίνας. Φορούσα σεντόνια και ρούχα της μητέρας μου κι έπαιζα ώρες μπροστά στον καθρέφτη. Αργότερα, στη Θεσσαλονίκη, στις καλόγριες όπου πήγαινα σχολείο, είχα πείσει κι άλλα παιδιά να κάνουμε μια θεατρική ομάδα. Αυτή ήταν μάλιστα και η πρώτη μου… θιασαρχική απόπειρα. Η ομάδα μου ήταν γνωστή ως ο “θίασος της Τζένης”

Ήσουν μοναχικό παιδί;

Όχι. Ήμουν ζωηρή και φιλόδοξη. Γι΄ αυτό και ήμουν πάρα πολύ καλή μαθήτρια.

Μήπως ήταν και η φιλοδοξία μια απ΄ τις αφορμές, που σε έκαναν να διαλέξεις ως επάγγελμα, το θέατρο;

Όχι. Αυτό ήταν μια παλιότερη απόφαση. Απόφαση, δική μου φυσικά, γιατί ώσπου να πείσω τους γονείς μου να επιτρέψουν την εγγραφή μου στη Δραματική Σχολή, χρειάστηκε, ούτε λίγο ούτε πολύ, μια απεργία πείνας… εννέα ημερών. Η φιλοδοξία, στο θέατρο, γεννήθηκε μετά.

Διαβάστε επίσης: Βουγιουκλάκη – Παπαμιχαήλ: Σπάνιες φωτογραφίες στο διαμέρισμα τους στην Στησιχόρου!

Τζένη Καρέζη: Στη ζωή είμαι “Μια κυρία πού… με μέλλει”

Διαβάστε ακόμα:

*Ευχαριστώ την συνεργάτιδα μας Βάλια Τσίνα

Δείτε ακόμη:

Δείτε ακόμη: Μάθε την ηλικία του Δημήτρη Ήμελλου και λεπτομέρειες από την ζωή του

 


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΑυτός είναι ο αστυνομικός που βiασε την 14χρονη στην Λέσβο
Επόμενο άρθροΑυτός είναι ο φοιτητής που σκοτώθηκε με το ψυγείο στο ασανσέρ!
Η αγάπη μου για το θέατρο και τον κινηματογράφο ξεκίνησε πριν 20 χρόνια περίπου. Στο αρχείο μου υπάρχουν πάνω απο 20.000 φωτογραφίες που σκιαγραφούν την χρυσή αυτή εποχή, που όλοι αγαπήσαμε. Τόμοι με περιοδικά και εφημερίδες (1940-1990) συνθέτουν το αρχείο αυτό για να σας δίνω κάθε δυνατή πληροφορία, σε κάθε άρθρο μου. Η δουλειά του συλλέκτη χρειάζεται πόλυ αγάπη , μεράκι , ατελειώτες ώρες ταξινόμησης καθώς και εύρεση υλικού σε καθημερινή βάση. Μαζί λοιπόν θα απολαύσουμε όλη εκείνη την επόχη αλλά και το σήμερα μιάς και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ είναι η μεγάλη μου αγάπη!