Αρχική RETROLOVERS Ντίνος Ηλιόπουλος: Το παιδικό του άλμπουμ, τα δύσκολα χρόνια και η καταξίωση

Ντίνος Ηλιόπουλος: Το παιδικό του άλμπουμ, τα δύσκολα χρόνια και η καταξίωση

2006 ΝΤΙΝΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ (36) – Copy

Ντίνος Ηλιόπουλος: Το παιδικό του άλμπουμ, τα δύσκολα χρόνια και η καταξίωση

Ο Κωνσταντίνος (Ντίνος) Ηλιόπουλος γεννήθηκε στις 2 Ιουλίου το 1915 από Έλληνες γονείς στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Ο πατέρας του καταγόταν από την Κυπαρισσία ενώ η μητέρα γεννήθηκε στην Υεμένη αλλά είχε καταγωγή από την Αμαλιάδα.

2006 ΝΤΙΝΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ (24)
Ο Ντινούλης σε μία από τις πρώτες του πόζες μπροστά στον φακό.

Ο πατέρας του, έμπορος, έχασε τα πάντα στο χρηματιστηριακό κραχ του 1929 και αναγκάστηκε να μετακομίσει με την οικογένειά του (δύο αγόρια και τρία κορίτσια) στη Μασσαλία. Ήταν το πρώτο μεγάλο ταξίδι της ζωής του και το τεράστιο βαπόρι τότε, του φαινόταν εξωπραγματικό, μέσα από τα παιδικά του μάτια. Ο ίδιος δήλωνε πως εκείνο το ταξίδι του είχε μείνει αξέχαστο. Από τότε τον γόητευε η διαδικασία για ένα νέο ξεκίνημα, για κάτι καινούργιο.

2006 ΝΤΙΝΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ (23)
Τα τέσσερα αδέλφια. Σμαράγδα, Αλέκος, Ντίνος, Κική. (Πηγή υλικού: Ο Κλόουν που έπεσε απ’το φεγγάρι 2006)

‘Οταν ήταν 10 χρονών αρρώστησε από κοιλιακό τύφο και έπρεπε να μεταφερθεί εσπεσμένα στο Παρίσι. Η κατάσταση του ήταν πολύ σοβαρή και πέρασαν αρκετοί μήνες μέχρι να γίνει καλά. Η μητέρα του δεν έφυγε λεπτό από κοντά του.

Διαβάστε επίσης: Ντίνος Ηλιόπουλος: Η πλούσια οικογένεια του, η σικ μητέρα του και η οικονομική καταστροφή

Ο νεαρός Ντίνος φοίτησε στο δημοτικό σχολείο της Μασσαλίας και διακρίθηκε στις σπουδές του. Εξαιτίας αυτού, είχε μεγαλύτερη ευχέρεια στα γαλλικά, τα οποία έγιναν η πρώτη του γλώσσα. Στο σπίτι μιλούσαν ελληνικά αλλά πήγαιναν όλοι σε γαλλικό σχολείο. Ο Ντίνος ήταν άριστος στην γαλλική έκθεση. Έμειναν εκεί οικογενειακώς δεκαπέντε χρόνια.

2006 ΝΤΙΝΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ (26)
Αριστερά ο μικρός Ντίνος πάνω-πάνω και δεξιά ο Ντίνος σε μεγαλύτερη ηλικία με τον αδελφό του Αλέκο.

Λάτρευε τα φαντασμαγορικά αμερικάνικα μιούζικαλ της εποχής. Από μικρός έβλεπε στη Μασσαλία πολύ κινηματογράφο. Ο Χάρολντ Λόιντ και ο Τσάρλι Τσάπλιν ήταν οι πρώτοι παιδικοί ήρωές του. Αργότερα ανακάλυψε τον Φρεντ Αστέρ, τον Ντάνι Κέι και τον Μπομπ Χοπ. Προσπάθουσε να μιμηθεί τις φιγούρες του από το πρωί εώς το βράδυ βάζοντας ένα δίσκο στο πικάπ. Το θέατρο το είχε μέσα του αφού από τότε διοργώνανε δικές του παραστάσεις μπροστά σε φίλους και γνωστούς. Είχε γίνει περίζητητος. Θεωρούσε τον Τσάρλυ Τσάπλιν μεγάλο δάσκαλο υποκριτικής και προσπαθούσε να μιμηθεί τις γκριμάτσες του και τις κινήσεις του.

2006 ΝΤΙΝΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ (32)
Αγαπημένο του σπορ ήταν το τένις. Ο Ντίνος τέρμα δεξιά. (Πηγή υλικού: Ο Κλόουν που έπεσε απ’το φεγγάρι 2006)

Το 1935, επέστρεψε με την οικογένειά του στην Ελλάδα και γράφτηκε στην Ανώτερη Εμπορική Σχολή Berkshire στην Αθήνα για να σπουδάσει εμπόριο και να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του. Οι δουλειες του όμως δεν πήγαιναν καθόλου καλά και μετά από δύο χρόνια ο Πατέρας του Ντίνου, Ηλίας έφυγε από τη ζωή. Όλη η οικογένεια βουτηγμένη στο πενθός προσπαθούσε να επιβιώσει. Μαζί με τον αδελφό του Αλέκο αναγκάζονται να κάνουν διάφορες δουλειές. Δουλειές που τις άλλαζε σαν τα ξυραφάκια του όπως έλεγε και ο ίδιος. Η πρώτη του δουλειά ήταν σε ένα γραφείο αντιπροσωπειών, Η δεύτερη σε ένα γραφείο αυτοκινήτων, η τρίτη σε μια ασφαλιστική εταιρεία και πολλές άλλες.

”Δεν τους άντεχα, αλλά κι εκείνοι έμενα. Ήμουνα πολύ σκανδαλιάρης για να στεριώσω σε μια δουλειά. Κρίμα το πτυχίο που πήρα για να ακουληθήσω τα χνάρια του πατέρα μου, έμεινε κορνιζαρισμένο στην άκρη ενός τοίχου”.

2006 ΝΤΙΝΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ (35)
Ο Ντίνος Ηλιόπουλος σε μία από τις ερασιτεχνικές του παραστάσεις. (Πηγή υλικού: Ο Κλόουν που έπεσε απ’το φεγγάρι 2006)

Τότε ανακάλυψε στην Ελλάδα το Μουσικό Θέατρο με τους δικούς μας μεγάλους, Αυλωνίτη, Αργυρόπουλο, Μαυρέα, Λογοθετίδη. ”Θέε μου τι τεράστια ταλέντα” έλεγε. Τότε ήταν η πρώτη φορά στη ζωή του που ήθελε να ανέβει και ο ίδιος πάνω στη σκηνή και να γίνει ένα μαζί τους. Το ήθελε τόσο πολύ όσο τίποτα άλλο. Έτσι ο 20χρονος τότε Ντίνος Ηλιόπουλος αποφάσισε να γίνει ηθοποιός. Συμμετείχε σε πολλές ερασιτεχνικές παράστασεις παίζοντας διάφορους ρόλους και συμμετείχε και σε μουσικοθεατρικές παραστάσεις που ανέβαζε το σχόλειο Berkshire High Commercial School απαγγέλοντας ποιήματα. Το σχολείο βρισκόταν στην όδο Πατμου 23, Στάση Λυσσιατρείο.

2006 ΝΤΙΝΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ (29)
Όλη η οικογένεια μαζί στο εξοχικό του σπίτι.

Ο Ντίνος όμως έπρεπε να ντυθεί στα χακί και να υπηρετήσει την πατρίδα. Έτσι άφησε πίσω του το όνειρο να γίνει ηθοποιός μέχρι που κηρύχθηκε ο πόλεμος και ξαναντύθηκε στα χάκι. Λίγο πριν όμως είχε δώσει εξετάσεις στο Εθνικό Θέατρο μαζί με τον φίλο του Ντίνο Δημόπουλο όπου απέτυχαν και οι δύο τους. Το πείσμα του και η θέληση του δεν τον άφηναν να ησυχάσει, έτσι μόλις τελείωσε ο πολέμος ο Ντίνος ξεκίνησε και πάλι να αγωνίζεται για να κερδίσει μία θέση στο θέατρο. Την κέρδισε με το σπάθι του εν τέλει, όπως και την απεριόριστη αγάπη του κόσμου μέχρι και σήμέρα.

2006 ΝΤΙΝΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ (41)
Ο Ηλιόπουλος φαντάρος (Πηγή υλικού: Ο Κλόουν που έπεσε απ’το φεγγάρι 2006)

Το ξεκίνημά του στο θεατρικό σανίδι έγινε το 1944 με το θίασο της “κυρίας Κατερίνας”, στο έργο του Λέο Λεντς Κυρία, σας αγαπώ. Αργότερα έπαιξε στους θιάσους της Μαρίκας Κοτοπούλη, της Μαίρης Αρώνη, του Δημήτρη Χορν κ.ά. αποκομίζοντας πάντα θετικά σχόλια για τις ερμηνείες του. Μάλιστα, ο σπουδαίος ηθοποιός και θιασάρχης της εποχής Βασίλης Λογοθετίδης είχε πει για τον νεαρό τότε Ηλιόπουλο: “Τι σπουδαίος! Τι φανταστικός κλόουν! Αυτό θα πει θέατρο!”.

2018-11-4 ΝΤΙΝΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ (37)
‘Κυρία, σας αγαπώ” με τη κυρία Κατερίνα. (Πηγή υλικού¨Μεγάλοι Έλληνες ηθοποιοί 2018)

Ανέβασε κωμωδίες Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, που έγιναν μεγάλες θεατρικές επιτυχίες και μεταφέρθηκαν και στον κινηματογράφο. 

Δείτε παρόμοια άρθρα


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΔείτε το γιο της Ευαγγελίας Σαμιωτάκη, είναι ίδιος!
Επόμενο άρθροΣασμός: Έρχεται ο αδερφός του Στεφανή για να πάρει εκδίκηση
Η αγάπη μου για το θέατρο και τον κινηματογράφο ξεκίνησε πριν 20 χρόνια περίπου. Στο αρχείο μου υπάρχουν πάνω απο 20.000 φωτογραφίες που σκιαγραφούν την χρυσή αυτή εποχή, που όλοι αγαπήσαμε. Τόμοι με περιοδικά και εφημερίδες (1940-1990) συνθέτουν το αρχείο αυτό για να σας δίνω κάθε δυνατή πληροφορία, σε κάθε άρθρο μου. Η δουλειά του συλλέκτη χρειάζεται πόλυ αγάπη , μεράκι , ατελειώτες ώρες ταξινόμησης καθώς και εύρεση υλικού σε καθημερινή βάση. Μαζί λοιπόν θα απολαύσουμε όλη εκείνη την επόχη αλλά και το σήμερα μιάς και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ είναι η μεγάλη μου αγάπη!