Αρχική RETROLOVERS Ένας ουρανός μ' αστέρια William Friedkin: Πέθανε ο βραβευμένος σκηνοθέτης του “Εξορκιστή” στα 87 του

William Friedkin: Πέθανε ο βραβευμένος σκηνοθέτης του “Εξορκιστή” στα 87 του

The Exorcist

William Friedkin: Πέθανε ο βραβευμένος σκηνοθέτης του “Εξορκιστή” στα 87 του

Έφυγε από τη ζωή ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης, William Friedkin σε ηλικία 87 ετών, στο Λος Άντζελες.

Τη θλιβερή είδηση έκανε γνωστή η 79χρονη σύζυγός του, Sherry Lansing, η οποία ήταν παραγωγός ταινιών και επικεφαλής στούντιο και τώρα εργάζεται με φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Ο William Friedkin ήταν σκηνοθέτης, παραγωγός και σεναριογράφος βραβευμένος με Όσκαρ Σκηνοθεσίας για την ταινία του 1971 Ο Άνθρωπος από τη Γαλλία (The French Connection).

Προτάθηκε άλλη μια φορά για Όσκαρ Σκηνοθεσίας το 1973 για την ταινία Ο Εξορκιστής (The Exorcist), ενώ ήταν γνωστός επίσης για τις ταινίες: Το μεροκάματο του φόβου (The Sorcerer, 1977), Οι αετονύχτηδες του Μπρίνκς (The Brink’s Job, 1978), Το Ψωνιστήρι (Cruising, 1980), Ο άνθρωπος από το Λος Άντζελες (To Live and Die in L.A., 1985), Jade, 1995, Κατάχρηση εξουσίας (Rules of Engagement, 2000), Ο Κυνηγημένος (The Hunted, 2003), Το μικρόβιο του φόβου (Bug, 2006) και Killer Joe, 2011.

Ο Friedkin που ήταν ένας από τους αντιπροσώπους της γενιάς που τη δεκαετία του ’70 άλλαξαν με τα εγχειρήματά τους τη μορφή του χολιγουντιανού σινεμά αποκαλείται από τους ιστορικούς του κινηματογράφου “ο σκηνοθέτης του κακού.”

Γεννήθηκε στο Σικάγο το 1935. Τη δεκαετία του 1960 πήγε στο Χόλιγουντ για να κάνει καριέρα στον κινηματογράφο. Μια από τις πρώτες του μεγάλες δουλειές ήταν η σκηνοθεσία ενός επεισοδίου της κλασικής τηλεοπτικής σειράς Alfred Hitchcock Presents.

Σύντομα άρχισε να ασχολείται με ταινίες μεγάλου μήκους. Σκηνοθέτησε τις ταινίες Good Times (1967), The Birthday Party (1968) και The Night They Raided Minsky’s (1968). Το 1970 σημείωσε επιτυχία με την ταινία The Boys in the Band.

Διαβάστε: Συνέντευξη της Αλίκης Βουγιουκλάκη για τη ”Νεράιδα και το παλικάρι”

Δείτε σχετικά άρθρα:

Δείτε ακόμη:

Δείτε σχετικά άρθρα:

Δείτε ακόμη:


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΈγκυος η Δανάη Μιχαλάκη: Η πρώτη φωτογραφία με φουσκωμένη κοιλιά
Επόμενο άρθροΗ Μάγισσα: Ποιός είναι ο Αντρέι Σιντόροφ που υποδύεται ο Αναστάσης Ροϊλός