Αρχική RETROLOVERS Αλίκη Βουγιουκλάκη Μάκης Δελαπόρτας: «Στην Αλίκη Βουγιουκλάκη χρωστάω το ξεκίνημα μου»

Μάκης Δελαπόρτας: «Στην Αλίκη Βουγιουκλάκη χρωστάω το ξεκίνημα μου»

Μάκης Δελαπόρτας

Μάκης Δελαπόρτας: «Στην Αλίκη Βουγιουκλάκη χρωστάω το ξεκίνημα μου»

Ο πάντα αεικίνητος ηθοποιός και συγγραφέας Μάκης Δελαπόρτας, σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο Koita-magazine!

Ηθοποιός και συγγραφέας με ήθος, αστείρευτο ταλέντο, κομψότητα, αγάπη και μεράκι για το θέατρο και τον ελληνικό κινηματογράφο.

Έχει γράψει τις βιογραφίες των μεγαλύτερων Ελλήνων σταρ, έχει επιμεληθεί δίσκους αλλά και παραστάσεις με τραγούδια που αφορούν την χρυσή εποχή του ελληνικού σινεμά, έχει ζήσει τους ηθοποιούς- μύθους, γνωρίζοντας τα πάντα γι’αυτούς κι αποκτώντας μία σχέση ζωής.

1016788_142114805987974_1660923150_n

Ο Μάκης Δελαπόρτας μιλάει για τα πρώτα του βήματα στην υποκριτική, για τα άτομα που καθόρισαν την πορεία της καριέρας του, για το θέατρο και τις βιογραφίες των μεγάλων σταρ της εποχής, ενώ μας καλεί ”στο πρώτο μας πάρτυ” για να χορέψουμε και να τραγουδήσουμε όλοι μαζί με αγαπημένα κομμάτια που είναι πάντα ειπωμένα στις καρδιές μας!

Απολαύστε τον!

kali-15

Ανατρέχοντας στο παρελθόν, τι θυμάστε από τα παιδικά σας χρόνια και ποιο ήταν το έναυσμα που σας ώθησε να ασχοληθείτε με την υποκριτική;

Εκείνο που καθόρισε την παιδική μου ηλικία, θυμάμαι ήταν ένα θερινό σινεμά που είχε χτιστεί δίπλα στο πατρικό μου κι εκεί πέρασα πολλά από τα καλοκαίρια μου, ως παιδί. Νομίζω πως ταξίδευα στο όνειρο, μέσα απ’τις μαγικές εικόνες της μεγάλης οθόνης και τα μυθικά πρόσωπα που έπαιζαν εκεί. Όνειρό μου έγινε το να γνωρίσω από κοντά όλους αυτούς τους μύθους της παιδικής μου ηλικίας, μπαίνοντας κι εγώ σε αυτό τον μαγικό χώρο. Εντελώς τυχαία, στα 17 μου, όταν με πήγε η αδερφή μου να δω μία παράσταση της Αλίκης Βουγιουκλάκη, εκείνη, με ξεχώρισε μέσα στα παιδιά που περίμεναν για αυτόγραφο κι έτσι, με πήρε κοντά της στο Cabaret! Ουσιαστικά, έτσι ξεκίνησαν όλα!

Ήμουν από τα παιδιά που πίστεψε η Αλίκη και με αγάπησε. Σε αυτήν χρωστάω το ξεκίνημα μου.

kali-24

Πώς ξεκινήσατε να ασχολείστε με τις βιογραφίες όλων αυτών των σπουδαίων σταρ;

Το 1998, ξεκίνησε το πρώτο βιβλίο-λεύκωμα, αφιερωμένο στην Αλίκη Βουγιουκλάκη, που είχε γίνει  με την δική της συγκατάθεση. Μου άνοιξε τον δρόμο για μία νέα καριέρα που μέχρι τότε δεν την φανταζόμουν. Από εκεί και πέρα ακολούθησαν η Ρένα Βλαχοπούλου, η Τζένη Καρέζη, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, κ.α.

20448918_10213593297650054_703299193574087111_o

Θεωρείτε ότι μέσα από αυτές τις βιογραφίες δηλώνεται ουσιαστικά και η διαχρονικότητα αυτών των ανθρώπων;

Mέσα απ’την δική μου δουλειά γενικότερα στον ελληνικό κινηματογράφο, μία ολόκληρη εποχή ήρθε και πάλι στο προσκήνιο μέσα από αγαπημένα τραγούδια του σινεμά που επιμελήθηκα και αυτά μπήκαν σε μπαρ και στην νεολαία, που τα αγάπησε. Ουσιαστικά, ξαναήρθαν στο σήμερα μέσα από έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο. Οι βιογραφίες ήρθαν για να συμπληρώσουν όλη τη δουλειά μου, την αγάπη και το μεράκι που τρέφω γι’ αυτή την εποχή.

μάκης δελαπόρτας

Οι άνθρωποι που βιογράφησα, είχα την τύχη να τους γνωρίσω από κοντά, να γίνουν κομμάτι της ζωής μου κι όχι μόνο ως συνεργάτες αλλά κι ως δικοί μου άνθρωποι.

Διατηρείται εκτός των άλλων, μία πολύ φιλική σχέση με τη σπουδαία Μαίρη Χρονοπούλου. Πώς προέκυψε αυτή η ουσιαστική σχέση και πώς θα περιγράφατε την ίδια με λίγα λόγια;

H σχέση μου με την Μαίρη Χρονοπούλου, κρατά εδώ και 30 χρόνια, που με ήξερε από παιδί στο θέατρο κι ύστερα επιμελήθηκα τον προσωπικό της δίσκο, με τα τραγούδια της από τον ελληνικό κινηματογράφο. ‘’Του αγοριού απέναντι’’ και ‘’ Είμαι γυναίκα του γλεντιού’’ είναι δύο από τα ωραιότερα τραγούδια του ελληνικού σινεμά που η ίδια έχει ερμηνεύσει. Η σχέση μας με την Χρονοπούλου είναι αγαπησιάρικη, φιλική, είναι μια γυναίκα με ένα απίστευτο πνεύμα, έχει μεγαλώσει πολύ σωστά. Είμαι δίπλα της  κι έχουμε μία πραγματική σχέση ζωής.

17390813_10212266008148646_6914098788222914678_o

Είστε από τους ανθρώπους που έχετε βραβευτεί για την προσφορά σας στο ελληνικό θέατρο, το οποίο υπηρετείτε κι είστε δίπλα σε νέους ηθοποιούς. Πώς καταφεύγετε σε μία τέτοια επιλογή;

Είμαι ένας άνθρωπος που βοηθήθηκα κι έτυχα της εύνοιας πολύ σημαντικών ανθρώπων. Αυτό είναι που μεταλαμπαδεύω στην επόμενη γενιά. Δεν γίνεται να μην είμαι δίπλα στα νέα παιδιά και να μην  ανοίγω την αγκαλιά μου σε αυτά. Γι ‘αυτό και στις παραστάσεις  μου, εδώ κι 8 χρόνια περίπου, που έχω ξεκινήσει την προσωπική μου δουλειά, πάντα επιλέγω νέα παιδιά με ιδιαίτερο ταλέντο στο μουσικό θέατρο. Ευνοήθηκα κι εγώ, συνεπώς δεν μπορώ κι εγώ από την πλευρά μου να μην ευνοήσω τη νέα γενιά.

P1010089

Πώς θα χαρακτηρίζατε το ελληνικό θέατρο σήμερα και ποια είναι τα περιθώρια εξέλιξης του;

Υπάρχουν απίστευτα περιθώρια εξέλιξης απλά έχει αλλάξει η εποχή. Οι παραστάσεις που ανεβαίνουν σήμερα, τεχνικά είναι αρτιότερες από αυτές που ανέβαιναν τότε. Αυτό που μου λείπει  όμως από μία δουλειά θεατρική σήμερα, είναι η λάμψη. Η λάμψη των μεγάλων προσωπικοτήτων και πρωταγωνιστών του τότε. Ταλέντα υπάρχουν πολλά και σπουδαία.

Μέσα απ’ τη δική σας αυτοβιογραφία με τίτλο ‘’Ξέρω κάποια από τα αστέρια’’ είναι σα να συστήνεστε ξανά στο κοινό;

Το κοινό με ξέρει απλά δεν ξέρει τι έχω ζήσει πίσω απ’ τις κάμερες και τα φώτα. Αυτά που έζησα με όλους αυτούς τους ηθοποιούς – μύθους τα κατέγραψα σ ‘ένα βιβλίο, το οποίο περνάει ένα πολύ δυνατό μήνυμα του πως ένα παιδί από το πουθενά, με γνώμονα την αγάπη και το μεράκι του γι αυτό το χώρο, κατάφερε το ακατόρθωτο. Να γίνει το αγαπημένο παιδί όλων των μεγάλων ηθοποιών και οι ίδιοι, να μου εμπιστευτούν τη ζωή τους!

IMG_20170910_0020

Πριν λίγες ημέρες, έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Μαρία Μαρτίκα, με την οποία είχατε συνεργαστεί στη θρυλική σειρά ‘’Το Ρετιρέ’’ στο Mega. Τι έχετε να θυμάστε από εκείνη;

Η Μαρία Μαρτίκα, πέρα από την ‘’κυρία Θάλεια’’ του Ρετιρέ ήταν μία σπουδαία ηθοποιός, που ίσως δεν γνωρίζει πολύς κόσμος, με ρόλους  σπουδαίους στο θέατρο. Τα τελευταία 20 χρόνια της ζωής της, αποφάσισε συνειδητά να μην είναι στα φώτα κι αυτό κατανοήθηκε, αφού ήταν επιλογή της. Ήταν μία σκεπτόμενη θεατρίνα.

 

Η παράσταση ‘’Το πρώτο μας πάρτυ’’ συνεχίζει την μεγάλη του επιτυχία με μία  καλοκαιρινή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Που αποδίδετε εσείς αυτή της την επιτυχία;

Η επιτυχία της παράστασης, αποδίδεται στην ανάγκη του κόσμου  να ξαναθυμηθεί τραγούδια και καλλιτέχνες από μία εποχή που δεν υπάρχει πια. Όπως κι άλλες μου παραστάσεις, αναφέρονται σε αυτή την ένδοξη εποχή. Απλά αυτή η συγκεκριμένη παράσταση έχει μία ενέργεια με τον κόσμο απίστευτη, που δεν υπήρχε στις άλλες. Ο κόσμος τραγουδάει μαζί μας, σηκώνεται όρθιος και συγκινείται. Αυτό είναι πάρα πολύ όμορφο. Η παράσταση ανανεώθηκε κι ετοιμάζεται για περιοδεία. Τόσο με την συμμετοχή της αγαπημένης Σοφίας Βόσσου, όσο κι άλλων χορευτών κι ηθοποιών αλλά και νέων χορογραφιών. Πριν την επίσημη πρεμιέρα μας στις 19 Ιουνίου στο Κηποθέατρο Παπάγου, θα είμαστε 8 και 9 Ιουνίου στην Θεσσαλονίκη και 10 Ιουνίου στο Ελληνικό. Δεδομένων και των δύσκολων οικονομικά εποχών, οι τιμές είναι προσιτές!

TO_PROTO_MAS_PARTY

Είστε από τους ανθρώπους που θα εκφράσουν την γνώμη τους στα social media; Και πώς πιστεύετε ότι επηρεάζουν την εικόνα ενός αναγνωρίσιμου ανθρώπου;

Χρησιμοποιώ τα social media όταν το έχω ανάγκη κι όχι πάντα. Δεν είμαι άνθρωπος των social media.  Παίζει ρόλο πως τα χρησιμοποιεί ο καθένας. Η υπερβολική χρήση τους, μπορεί να αλλοιώσει την εικόνα ενός καλλιτέχνη. Νομίζω πως έχω κρατήσει μία ισορροπημένη στάση με όλη την δημοσιότητα. Βγαίνω και μιλάω, εκφράζοντας την άποψή μου, όταν υπάρχει λόγος. Δεν θεωρώ ότι μπορώ να έχω άποψη για όλα και πολλές φορές δεν ενδιαφέρει αυτή μου η άποψη κι όλους. Θα την πω όταν χρειάζεται, χωρίς να εκτίθεμαι.

Ζω σε μία ισορροπία, κρατώντας πράγματα και για εμένα. Αν θέλουν, όλοι μπορούν να κρατήσουν πράγματα για τον εαυτό τους.

Τι  σκέψεις κάνετε στην Ελλάδα του 2018;

Είμαστε όλοι απογοητευμένοι. Από την φύση μου, είμαι πολύ αισιόδοξος άνθρωπος και θέλω να πιστεύω ότι η Ελλάδα θα ξαναλάμψει, γιατί είναι η χώρα του φωτός. Είναι μία ευλογημένη χώρα, παρά τα όσα βιώνει. Λυπάμαι όμως πολύ για τους νέους ανθρώπους αυτής της χώρας που δεν μπορούν να οραματίζονται και να πραγματοποιούν εύκολα τα όνειρα τους, καθώς δεν δίνονται ευκαιρίες, παρά το ταλέντο που έχουν!

 

Μέσα απ’αυτή την συνέντευξη, άκουσα ιστορίες θεατρικές και κινηματογραφικές. Σα να γνώρισα καλύτερα ηθοποιούς- μύθους που θαυμάζω και θα θαυμάζω. Ιστορίες για την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τη Ρένα Βλαχοπούλου, το Δημήτρη Παπαμιχαήλ, τη Ζωζώ Σαπουντζάκη, τη Μαίρη Χρονοπούλου, τον Γιάννη Δαλιανίδη και πολλούς άλλους. Ο αγαπημένος Μάκης Δελαπόρτας,  είναι ένας άνθρωπος που υπηρετεί επάξια  το θέατρο και τον κινηματογράφο, δείχνοντας την αμέριστη αγάπη του στην τέχνη. Τον ευχαριστώ θερμά κι αισθάνομαι τόσο τυχερός για τη δουλειά μου, που μου δίνει την ευκαιρία να γνωρίζω τόσο πολύτιμους ανθρώπους!

Δείτε ακόμη:

Αφιέρωμα : ΤΟΛΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ – Τα δύσκολα χρόνια πριν την καταξίωση!

Η μαγική δίαιτα που έκανε η Αλίκη Βουγιουκλάκη

Η Αλίκη του καλοκαιριού (Φωτογραφίες και δηλώσεις της αξέχαστης σταρ)

Αφιέρωμα : Η ΔΑΣΚΑΛΑ ΜΕ ΤΑ ΞΑΝΘΑ ΜΑΛΛΙΑ (50 Χρόνια μετά)

Υπολοχαγός Νατάσα: Στα παρασκήνια της θρυλικής ταινίας – Μέρος 1ο

Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google news και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθρο«Ο φίλος μου ο Λευτεράκης» στον κήπο του Θεάτρου Χυτήριο (Δείτε το τρέιλερ της παράστασης)
Επόμενο άρθροΟι μαθητές εξερευνούν τις τεχνολογίες του μέλλοντος στο Maker Space