Αρχική ΜΟΥΣΙΚΗ Ρεπορτάζ Ο Αμερικανός τζαζίστας Slim Gaillard τραγουδά ελληνικά («Τι σε μέλει εσένανε») πριν...

Ο Αμερικανός τζαζίστας Slim Gaillard τραγουδά ελληνικά («Τι σε μέλει εσένανε») πριν από 70 χρόνια

918597_Screen_Shot_2015-12-01_at_10.55.47_AM

Ο Bulee “Slim” Gaillard γεννήθηκε το 1916 σε κάποιο μέρος που παραμένει ακόμη και σήμερα αδιευκρίνιστο. Παλιά λέγανε (Leonard Feather) πως αυτό ήταν το Ντιτρόιτ ή η Santa Clara της Κούβας, ενώ σήμερα οι περισσότεροι μιλάνε για την Santa Clara ή για την Pensacola στη Florida.

Άλλοι λένε, επίσης, πως ο πατέρας του ήταν ελληνικής καταγωγής, ενώ άλλοι γερμανικής. Ο ίδιος έχει πει –και οφείλουμε αυτό να κρατήσουμε– πως μεγάλωσε στα περίχωρα της Santa Clara, πως η μητέρα του ήταν μαύρη Κουβανή και ο πατέρας του Γερμανοεβραίος.

Γενικώς, δεν είναι πολλά πράγματα γνωστά για τα πρώτα χρόνια της ζωής τού Gaillard – και ίσως τούτο είναι λογικό, αφού για τη δεκαετία του ’20 μιλάμε. Πάντως όλοι φαίνεται να συμφωνούν στο πλέον βασικό. Πως ο πατέρας τού Bulee δούλευε στα καράβια και πως συχνά έπαιρνε μαζί το γιο του στα ταξίδια.

Σ’ ένα τέτοιο ταξίδι, το 1928, το καράβι θα πιάσει Ηράκλειο. Ο μικρός Gaillard θα κατεβεί για κάποια βόλτα, για κάποια περιήγηση στην πόλη, όμως το καράβι θα φύγει νωρίτερα από το προκαθορισμένο, με αποτέλεσμα ο μικρός να μείνει πίσω! Δεν είναι πως δεν τον αναζήτησε ο πατέρας του – απλώς νόμιζε πως ο γιος του είχε επιβιβαστεί. Δεν είχε όμως… Δεν τον εντόπισε, μάλιστα, ούτε μετά από 6 μήνες, όταν το πλοίο έπιασε και πάλι Κρήτη…

Ο Αμερικανός τζαζίστας Slim Gaillard τραγουδά ελληνικά («Τι σε μέλει εσένανε») πριν από 70 χρόνια

Ο Gaillard ήταν μόλις 12 ετών, πιτσιρίκι. Αντιλαμβάνεστε το σκηνικό. Ένα μαυράκι, μόνο του, έρημο, στο Ηράκλειο του ’28! Έπρεπε να επιβιώσει. Και επιβίωσε δίπλα στους φιλόξενους Κρητικούς. Η παραμονή του, μάλιστα, στο νησί δεν ήταν σύντομη. Πρέπει να έμεινε κάποια χρόνια. Δύο, τρία, τέσσερα… κανείς δεν ξέρει ακριβώς. Τόσα όμως ώστε να μάθει καλά τα ελληνικά, και να θυμάται, καιρό μετά, την περιπέτειά του ως κάτι ξεχωριστό στη ζωή του, μιλώντας με τα καλύτερα λόγια για την Κρήτη, δηλώνοντας μάλιστα μεταξύ σοβαρού και αστείου πως ήταν… Κρητικός! Όλα αυτά και άλλα πολλά τα είχε διηγηθεί ο ίδιος ο Gaillard λίγο πριν πεθάνει στην ταινία του Anthony Wall “Slim’s Jazz” (1991), που είχε προβληθεί από το BBC.

Το “Tee say malee” ήταν βέβαια το «Τι σε μέλει εσένανε», ηχογραφημένο στο Λος Άντζελες το 1945. O Slim Gaillardτραγουδά στη γλώσσα μας, ενώ στο τέλος ακούγεται να λέει κάτι για… Κρήτη κι ένα «ομιλώ ελληνικά»… για όσους δεν καταλάβαιναν!

Στα πρώτα χρόνια των thirties, ο Gaillard, που είχε βρει εν τω μεταξύ τον τρόπο να φύγει από την Κρήτη, σκάει μύτη στο Ντιτρόιτ. Είναι η περίοδος της Ύφεσης και ο πολύ νεαρός ακόμη Bulee θα χρειαστεί να κάνει διάφορες δουλειές (οδηγός φορτηγού μεταφέροντας λαθραία ποτά, πυγμάχος, «κοράκι»…) πριν καταλήξει ν’ ασχοληθεί με τη μουσική εκεί περί τα μέσα του ’30, έχοντας μάθει πλέον κιθάρα, πιάνο κ.λπ.

Ο Αμερικανός τζαζίστας Slim Gaillard τραγουδά ελληνικά («Τι σε μέλει εσένανε») πριν από 70 χρόνια

Μάλιστα το 1936 θα συνδεθεί με τον μπασίστα Slam Stewart και ως Slim & Slam θα κάνουν μια πολύ μεγάλη επιτυχία δύο χρόνια αργότερα, το… σε fox-trot tempo “Flat fleet floogee” [Vocalion, 1938]. Κλασικό novelty jazz τραγούδι, με ωραίο… ακατανόητο scat-singing θα γίνει «σήμα κατατεθέν» για τον Gaillard, σημαδεύοντας όλη την υπόλοιπη καριέρα του.

Το 1943 οι Slim & Slam θα διαλυθούν, όταν ο Slim θα κληθεί στο στρατό. Δυο χρόνια αργότερα το ντούο θα ξαναγεννηθεί, αλλά αυτή τη φορά δίπλα στον Slim θα βρεθεί ο γιγαντόσωμος μπασίστας Tiny “Bam” Brown. Κοντά τους θα παραταχθούν κι άλλοι μουσικοί, και όλοι μαζί θα ηχογραφήσουν τα επόμενα χρόνια σπουδαία τραγούδια, όπως το “Yep-roc-heresay” [Atomic, 1945], το “Groove juice jive” [Cadet, 1945/46], που ήταν κάτι σαν ύμνος για τους hipsters των forties και βεβαίως το “Cement mixer (Put-Ti-Put-Ti)” [Cadet, 1946], για το οποίο έκανε λόγο και ο Kerouac στο “On the Road”…

918574_a_LIFO_Slim_Gaillard_1

Ο Αμερικανός τζαζίστας Slim Gaillard τραγουδά ελληνικά («Τι σε μέλει εσένανε») πριν από 70 χρόνια

Εκείνη ακριβώς την εποχή, στο τέλος του 1945, οι Slim Gaillard Quartette ηχογραφούν ένα 78άρι στο Λος Άντζελες σε ετικέτα Atomic (άθλια ονομασία εταιρείας, κι ας εντασσόταν στο πνεύμα της νίκης, αν σκεφθεί κανείς πως τέσσερις μήνες νωρίτερα οι ατομικές βόμβες σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι είχαν ισοπεδώσει τα πάντα) με τα κομμάτια “Tee say malee” και “Novachord boogie”, στα οποία συμμετείχαν οι Slim Gaillard κιθάρα, Tiny Brown μπάσο, Dodo Marmarosa πιάνο και Zutty Singleton ντραμς. Το “Tee say malee”, που είχε διάρκεια λίγο πάνω από δυόμισι λεπτά, ήταν βέβαια το «Τι σε μέλει εσένανε». O Gaillard τραγουδάει στη γλώσσα μας, ενώ στο τέλος ακούγεται να λέει κάτι για… Κρήτη κι ένα «ομιλώ ελληνικά»… για όσους δεν καταλάβαιναν!

Υπάρχει όμως κι άλλη μια ηχογράφηση, με ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, διάρκειας 4:49(!), βγαλμένη από ένα live στο Billy Berg’s Club του Χόλυγουντ, γύρω στον Ιούνιο του ’46. Εδώ δίπλα στον Gaillard, που τραγουδά παίζοντας πιάνο και κιθάρα, είναι ο Tiny Brown στο μπάσο και ο Leo Watson στα ντραμς.

Αυτή η εκδοχή ξεκινά, όπως και η προηγούμενη με τους στίχους «Τι σε μέλει εσένανε τι φουμάρω εγώ/ λάκι-στράκι, κάμηλο ή μελαχρινό», για να συνεχίσει με το πιο γνωστό «τι σε μέλει εσένανε από πού ’μαι ’γω/ απ’ το Καρατάσι φως μου ή απ’ το Κορδελιό…». Ο φίλος μας θυμάται μέσες-άκρες το τραγούδι, αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει σε κάτι. Απεναντίας του δίνει την έμπνευση να αυτοσχεδιάσει διάφορα λόγια, άρες-μάρες κουκουνάρες δηλαδή, δίνοντας στο κομμάτι ένα εντελώς εξωτικό χρώμα.

Ο Galliard αποκαλεί κάποιον «γαϊδούρι» (αλλά οι θαμώνες δεν είναι σίγουρο πως καταλαβαίνουν και γελάνε!), παρεμβάλει ανάμεσα το υπέροχο στάνταρντ “I don’t stand a ghost of a chance”, που τραγούδησε για πρώτη φορά ο Bing Crosby το 1932, ξαναπιάνει το τραγούδι (ακούγεται κι ένα «Θανάσηηη» κάπου και κάτι… jingle bell), στη συνέχεια λέει ό,τι ελληνικά θυμάται, εξηγεί τη σημασία της λέξης «ζώον» (zone), που σημαίνει… vout (βάουτ), για να κλείσει μ’ ένα ακόμη δικό μας τραγουδάκι, που δεν το διακρίνεις και πολύ.

Και μην ξεχνάτε κάντε like στη σελίδα μας στο facebook  να μαθαίνετε όλα τα νέα και ακολουθείστε μας στο instagram 

Διαβάστε ακόμα:

Η δίαιτα των παπουτσιών: Χάστε βάρος, βγάζοντας τα παπούτσια πριν μπείτε σπίτι!

Μάντη Περσάκη : Οι γυναίκες είμαστε πιο δυνατές όταν είμαστε ενωμένες

Διαβάστε ακόμα :

Ο παλιός φούρνος στην είσοδο της αυλής

Δείτε επίσης:

Λίντα Άλμα: «ΑΓΑΠΗ μου πως θα μπορέσω να περάσω την υπόλοιπη ζωή μου, χωρίς εσένα»

Όταν ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ αποχαιρέτησε την Αλίκη Βουγιουκλάκη [Aφιέρωμα & Video]

Τζένη Καρέζη: Η αξέχαστη σταρ μέσα απο φωτογραφίες και δικά της λόγια

Ο κορυφαίος των κορυφαίων Μάνος Κατράκης

Ξεχασμένες ελληνικές ταινίες που χρήζουν επανεκτίμησης

Έφυγε από τη ζωή η Νινή Τζάνετ – Αδερφή του Αλέκου Τζανετάκου

Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google news και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Τι ηλικία έχει η Ζέτα Μακρυπούλια; Πότε έγινε τόσο;;;

Δείτε ακόμα:

Αυτά είναι τα trends των παπουτσιών για το 2021 που θα λατρέψεις!

Woman & Man Secret – Τεύχος 6ο [Ιούνιος – Ιούλιος 2021]

Tranoulis Parfume: Τι να προσέξεις όταν διαλέγεις αρώματα για το καλοκαίρι

Anta Beauty Salon: Ένα ανοιχτόμυαλο κομμωτήριο!


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



ΠΗΓΗapotis4stis5
Προηγούμενο άρθροBesame Mucho-Cesaria Evora
Επόμενο άρθροΑναγνωρίζετε το μωράκι της φωτογραφίας; Είναι πασίγνωστος Έλληνας τραγουδιστής!