Αρχική ΘΕΑΜΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Σπύρος Μπιμπίλας:”Δεν με ενδιαφέρει η κριτική διότι πιστεύω αρκετά στον εαυτό μου...

Σπύρος Μπιμπίλας:”Δεν με ενδιαφέρει η κριτική διότι πιστεύω αρκετά στον εαυτό μου και στις δυνατότητες μου”

Μπιμπίλας
Φωτο: Χρόνης Περράκης

Σπύρος Μπιμπίλας:”Δεν με ενδιαφέρει η κριτική διότι πιστεύω αρκετά στον εαυτό μου και στις δυνατότητες μου”

Από τους ανθρώπους στο καλλιτεχνικό χώρο που αποπνέουν μια τεράστια αισιοδοξία και ζεστασιά, χωρίς ποτέ να παρουσιάσει μια διαφορετική εικόνα.

Ο Σπύρος Μπιμπίλας με αφορμή τα νέα του θεατρικά ξεκινήματα, σε μια ξεχωριστή κουβέντα στο Κoita Magazine και στον Πάνο Σταματόπουλο!

78639076_447720289277540_4629217155806658560_n

Διαβάστε ολόκληρο το τεύχος ΕΔΩ

Creator Nikou Maryam
Actor Σπύρος Μπιμπίλας
Photo Chronis Perrakis
Make up Olga Sarsaridi
Hair Ioannis Fourlias
Γραφιστικά Stelios Trichandiris
 

Που σε βρίσκουμε θεατρικά την φετινή σεζόν;

Στις αρχές της φετινής σεζόν βρέθηκα στο έργο “Ανεβαίνοντας τη σκάλα” στο Θέατρο Αλκμήνη , σε μια δουλειά που αγαπήθηκε θερμά την προηγούμενη χρονιά και η οποία θα συνεχίσει την πορεία της σε διάφορους δήμους. Πρόκειται για ένα έργο που αγαπώ πολύ στο οποίο υποδύομαι έναν ρόλο που έχω ξεχωρίσει ιδιαίτερα για τον οποίο μου έχουν πει πολλοί ότι τους θυμίζω τον Θ. Βέγγο.  Από την άλλη  βρίσκομαι  στο έργο ” Αλίμονο στους νέους” το οποίο παρουσιάζεται στο Θέατρο Coronet αλλά και στη Σταχτοπούτα στο Θέατρο Broadway την οποία παίζουμε κάθε Κυριακή στις 11.30 το πρωί.

Το έργο Αλίμονο στους Νέους ένα σχόλιο πάνω σε ένα κοινωνικό πρόβλημα με κωμικό τρόπο. Αυτή η δουλειά είναι στελεχωμένη με έναν αρκετά αξιόλογο θίασο όπως είναι ο Γ. Γαλίτης , ο Κ. Ζαχάρωφ, η Φ. Ντεμίρη, η Ν. Κουλούρη και ο Σ. Χατζηηλίας. Σε αυτό το έργο μου δίνεται η ευκαιρία να κάνω πολλούς ρόλους μέσα στο ίδιο έργο και μάλιστα να μπαινοβγαίνω συνεχώς στη σκηνή, παίζοντας κάποιον άλλο κάθε φορά με μεγάλη αλλαγή. Οι ρόλοι που υποδύομαι είναι ένας πολύ γέρος υπηρέτης, ένας πολύ μάγκας παλιατζής, ένας σοβαρός γιατρός και μια παλαβιάρα λουλουδού.

78539527_2509243716013978_287853570080899072_n

Πόσο εύκολο είναι για σένα να αντεπεξέλθεις σε όλους αυτούς τους διαφορετικούς ρόλους και να βγάλεις την αλήθεια του καθενός επί σκηνής;

Αυτό το στοιχείο είναι που με ιντριγκάρει. Θέλω πολύ να αλλάζω το πρόσωπο μου και να μην είμαι πάνω στη σκηνή όπως ακριβώς είμαι στη ζωή μου όπως θέλω να αλλάζω και τη φωνή μου, κάτι που με έχει βοηθήσει πολύ η μεταγλώττιση που κάνω όλα αυτά τα χρόνια.

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μια αναβίωση του ελληνικού κινηματογράφου στη θεατρική σκηνή. Πώς σου φαίνεται αυτή η νέα τάση;

Θεωρώ ότι όλο αυτό είναι μια μόδα. Έχω μια διαφωνία πάνω σε αυτό καθώς πιστεύω ότι η Ελλάδα σταμάτησε τη δεκαετία του 60 και έκτοτε δεν προχωράει. Το 60 ήταν μια ενδιαφέρουσα αναγέννηση αλλά ήταν μετά από το πόλεμο. Λόγω του ότι έχουμε ζήσει ως λαός πολλά και ουσιώδη γεγονότα, το να έχουμε μείνει προσκολλημένοι στα έργα του 60 θεωρώ ότι δεν είναι και τόσο καλό , χωρίς να βάζω χ σε αυτά τα έργα καθώς καλά κάνουν και ανεβαίνουν και θα συνεχίζουν και στο μέλλον.

Όλοι αυτοί που λένε ότι δεν πρέπει να πειράζουμε τα έργα λόγω του ότι τα έπαιξαν μεγάλοι πρωταγωνιστές της εποχής όπως η Α. Βουγιουκλάκη, έχουν μεγάλο λάθος διότι και οι νέοι ηθοποιοί έχουν το δικαίωμα να παίξουν τους ίδιους ρόλους με τα έργα να παίζονται για πολλά χρόνια ακόμη. Λόγω του ότι έχω δει αρκετά καινούργια έργα νέων ανθρώπων, θεωρώ ότι θα πρέπει να δώσουμε το βάρος περισσότερο στα καινούργια έργα από θέμα γραφής ή όταν εμφανίζονται τα έργα αυτής της εποχής να έχουν μια διάθεση μιας νέας ματιάς και να μην είναι μια ξεπατικοτούρα μιας ταινίας.

Στη πορεία σου μέχρι και σήμερα έχεις συνεργαστεί με σπουδαία και αξιόλογα ονόματα του καλλιτεχνικού γίγνεσθαι. Σήμερα τα νέα παιδιά βλέπεις να έχουν ένα αντίστοιχο εκτόπισμα και λάμψη όπως συνέβαινε με τα μεγάλα ονόματα των προηγούμενων χρόνων;

Σήμερα βλέπω νέα παιδιά που είναι πολύ καλύτεροι από τους παλιούς ηθοποιούς. Όσοι λένε “σαν τους παλιούς, δεν θα βγει κανένας”, κάνουν τεράστιο λάθος διότι και σήμερα έχουμε μεγαθήρια στο χώρο μας.

72477268_388081312071815_7559143918428749824_n

Υπάρχουν κάποια άτομα τα οποία έχεις ξεχωρίσει;

Αν πάει κάποιος να δει τις παραστάσεις του Γεωργή Τσουρή όπως είναι ο Χαρτοπόλεμος ή Το Χελιδόνι σε σκηνοθεσία Ε. Γκασούκα , σίγουρα θα μείνει άναυδος με το αποτέλεσμα επί σκηνής όπως και βλέποντας τον Θ. Τσαλταμπάση ο οποίος δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους ηθοποιούς του ελληνικού σινεμά. Σήμερα υπάρχουν πάρα πολύ καλοί ηθοποιοί και πολύ πιο σπουδαγμένοι αλλά και εκπαιδευμένοι σε πολλά είδη. Δεν λέω ότι αυτοί είναι καλύτεροι ή χειρότεροι άλλων αλλά ότι κάθε γενιά βγάζει πολύ σπουδαίους ηθοποιούς. Η γενιά του 60 είναι η πιο τυχερή γενιά διότι έμεινε ως μύθος εξαιτίας της συνθήκης του ελληνικού κινηματογράφου σε αντίθεση με την δεκαετία του 40 για την οποία δεν θυμόμαστε αρκετούς ηθοποιούς διότι δεν έπαιξαν στο ελληνικό σινεμά.

Σήμερα τι είναι αυτό που συνεχίζει να σε γοητεύει στο επάγγελμα σου;

Μου αρέσει που ενώ έχω πάρει σύνταξη, δουλεύω σαν να είμαι μικρό παιδί. Αυτό είναι κάτι που με γοητεύει. Στεναχωριέμαι πολύ για τους νέους ανθρώπους που δουλεύουν με συνθήκες δουλείας. Όταν βγήκαμε εμείς στο χώρο είχαμε αξιοπρεπείς απολαβές και γνωρίζαμε ότι από αυτή τη δουλειά θα ζήσουμε εφόσον είμαστε εργατικοί. Σήμερα η νέα γενιά ακόμα και όταν είναι εργατική, πρέπει να ασχοληθεί και με κάτι άλλο διότι δεν μπορεί να ζήσει απ’ αυτό το επάγγελμα. Ζει μηδαμινώς και αναξιοπρεπώς και αυτό δεν είναι καθόλου σωστό. Ακόμη δεν είναι ωραίο γνωστοί πρωταγωνιστές να παίρνουν και σήμερα αρκετά χρήματα, γνωρίζοντας ότι δίπλα τους νέα παιδιά πληρώνονται ελάχιστα για το κόπο τους.

Φέτος βλέπουμε μια στροφή στην ελληνική μυθοπλασία από την πλευρά των καναλιών με τις σειρές Άγριες Μέλισσες και το Κόκκινο Ποτάμι να έχουν κερδίσει επάξια την προτίμηση του κόσμου. Ποια είναι η γνώμη σου γι αυτές τις δυο δουλειές;

Προσωπικά δεν έχω παρακολουθήσει ολόκληρες αυτές τις δουλειές αλλά αποσπασματικά λόγω μεγάλου φόρτου εργασίας. Έχω την αίσθηση ότι πέρα  από το ότι ο κόσμος έχει αγκαλιάσει θερμά αυτές τις δυο δουλειές, γίνεται και μια πολύ οργανωμένη κίνηση από το κομμάτι του marketing και της προώθησης τους. Δεν έχω προλάβει να δω τηλεόραση παρά μόνο κάποια αποσπάσματα στο youtube και ήταν όντως πολύ επιτυχημένα και τα δυο.

Πώς αντιμετωπίζεις τις κριτικές που θα γραφτούν για σένα και τη δουλειά σου σε μια εποχή που το ίντερνετ έχει πάρει φωτιά και ο καθένας επώνυμα ή  ανώνυμα μπορεί να γράψει αυτό που σκέφτεται μέσα από ένα πληκτρολόγιο;

Λόγω του ότι σήμερα γράφει και ο τελευταίος αδαής, δεν με ενδιαφέρει σε μεγάλο βαθμό το τι θα γραφτεί. Σήμερα ο καθένας μπαίνει εσκεμμένα σε έναν ιστότοπο για να γράψει κάτι θετικό για τους φίλους του ή για να καυτηριάσει αυτούς που αντιπαθεί, κάτι που δεν μπορεί να είναι κριτική. Δεν με ενδιαφέρει η κριτική διότι πιστεύω αρκετά στον εαυτό μου και στις δυνατότητες μου.

Έχεις μπει στη διαδικασία να απαντήσεις σε κάποιον που σε έχει σχολιάσει αρνητικά;

Aν κάτι με πειράξει όπως με πείραξε το σχόλιο του Γ. Λιάγκα που έκανε στην εκπομπή του,  τότε θα αναζητήσω τη νομική προστασία. Όταν γράφονται ανακρίβειες, τότε αναγκάζομαι να απαντήσω για να προστατεύσω τον εαυτό μου. Το ποια είναι η ζωή μου και το πώς συμπεριφέρομαι με τους λεγόμενους “εμπορικούς” ανθρώπους της δουλειάς και από την άλλη με τους “ποιοτικούς” , είναι δικό μου θέμα και δεν αφορά κανέναν.

Μέσα στα 45 χρόνια δουλειάς έχω διαπιστώσει ότι όλοι οι ανθρώποι αγαπάνε το θέατρο με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και αυτό το έχει αποδείξει η ιστορία. Αυτό που λένε κάποιοι ότι εμάς μας ενδιαφέρει μόνο η ποιότητα και τίποτα άλλο, δεν ισχύει καθώς και οι ίδιοι αναζητούν την επιτυχία μέσα από τη δουλειά τους αλλά και τα εξώφυλλα, δίνοντας συνεντεύξεις στα μέσα. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο Σεφερλής  δουλεύει λιγότερο από την Καριοφυλλιά Καραμπέτη. Ο καθένας τους δουλεύει το ίδιο με μια άλλη οπτική γωνία αλλά με το ίδιο πάθος και αγάπη για το αντικείμενο της δουλειάς.

Ποια είναι η γνώμη σου για τον Μάρκο Σεφερλή;

Θεωρώ ότι είναι μια πολύ σπάνια περίπτωση ηθοποιού. Πρόκειται για ένα περίεργο ταλέντο το οποίο μπορεί να έχει εγκλωβιστεί σε αυτό που κάνει αλλά σίγουρα είναι κάτι το μοναδικό καθώς κανένας δεν μπορεί να τον μιμηθεί. Είναι πολύ ιδιαίτερος καλλιτέχνης και σε καμία περίπτωση δεν μειώνω κανέναν καλλιτέχνη από όλους τους άλλους. Πιστεύω ότι αυτά που έγραψε η Έλενα Ακρίτα για τον ίδιο δεν ήταν ωραία αλλά ακραία καθώς με αυτό τον τρόπο έχασε την αντικειμενική της άποψη.

Πώς νιώθεις για όλες τις συνεργασίες που έχεις πραγματοποιήσει μέχρι και σήμερα στη καριέρα σου; Τι κρατάς από όλο αυτό το κομμάτι;

Είμαι υπερήφανος που έχω κάνει μια πολυσχιδή καριέρα στην οποία έχω αγγίξει όλους τους χώρους. Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλος ηθοποιός στην Ελλάδα που να έχει παίξει με τον Κούνδουρο και τον Ευστρατιάδη ταυτόχρονα στο σινεμά. Βεβαίως κάποια εποχή το επέλεξα  διότι είμαι επαγγελματίας ηθοποιός και ήθελα να επιβιώσω από αυτό το επάγγελμα και να έχω μια αξιοπρεπή ζωή. Ένας επαγγελματίας ηθοποιός αν αρχίσει να λέει συνεχόμενα όχι σε αυτά που του προτείνουν, τότε δεν θα απολαμβάνει τα καλά της ζωής. Δεν θέλω να ζω μια στερημένη ζωή αλλά να ζω μια όμορφη ζωή χωρίς μιζέρια. Για να μην είσαι μίζερος, πρέπει να δουλέψεις σε πολλά πράγματα. Δεν μου αρέσει καθόλου η μιζέρια. Αν δεν δούλευα σε όλες αυτές τις δουλειές και τις είχα απορρίψει, δεν θα είχα κάνει καθόλου ταξίδια και πράγματα για τον εαυτό μου.

Αν έδινες έναν τίτλο στην δική σου συνέντευξη, ποιον θα επέλεγες;

Θα έβαζα τον χαρακτηρισμό “ενεργός πολίτης” διότι είναι κάτι που μου αρέσει πολύ.

Πώς θα χαρακτήριζες τον Σπύρο ως άνθρωπο;

Είμαι ένας συναισθηματικός ονειροπόλος και ταυτόχρονα πολύ ορθολογιστής και οργανωτικός στη ζωή μου. Κρατάω όλα τα σημαντικά αρχεία σε μια σειρά με σωστή οργάνωση και από την άλλη καταφέρνω να κάνω όλες τις δουλειές του σπιτιού μου χωρίς καμία βοήθεια σε σημείο που πολλοί γύρω μου απορούν πώς καταφέρνω και τα κάνω όλα μαζί.

Ένιωσες ποτέ να παραμερίζεις τον Σπύρο και να σε ενδιαφέρει μόνο η δημοφιλία του επιθέτου σου;

Μου αρέσει που με ξέρει ο κόσμος  που με χαιρετάει έξω και μου λέει όμορφα λόγια για μένα αλλά και τη δουλειά μου αλλά ταυτόχρονα δεν έχω αισθανθεί ότι είμαι κάτι παραπάνω από τους άλλους. Πολλοί ηθοποιοί νομίζουν ότι επειδή μας γνωρίζει ο κόσμος και μας αναγνωρίζει από τις θεατρικές ή τηλεοπτικές μας δουλειές ότι είμαστε λίγο θεοί, κάτι που δεν ισχύει φυσικά. Θέλω να θυμίσω σε όλους ότι όλοι είμαστε το ίδιο. Προσωπικά δεν έχω καμία είδους έπαρση καθώς πιστεύω ότι είμαι το ίδιο απλός ως άνθρωπος όπως ήμουν στην ηλικία των είκοσι και δεν έχω αλλάξει καθόλου. Συμπεριφέρομαι στους ανθρώπους με την ίδια οικειότητα ανεξαρτήτως κοινωνικής θέσης και οικονομικής κατάστασης.

Δείτε ακόμη:

Αφιέρωμα : ΤΟΛΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ – Τα δύσκολα χρόνια πριν την καταξίωση!

Η μαγική δίαιτα που έκανε η Αλίκη Βουγιουκλάκη

Η Αλίκη του καλοκαιριού (Φωτογραφίες και δηλώσεις της αξέχαστης σταρ)

Αφιέρωμα : Η ΔΑΣΚΑΛΑ ΜΕ ΤΑ ΞΑΝΘΑ ΜΑΛΛΙΑ (50 Χρόνια μετά)

Υπολοχαγός Νατάσα: Στα παρασκήνια της θρυλικής ταινίας – Μέρος 1ο

Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google news και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

 

 

 

 

 

 


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΕλένη Γερασιμίδου vs GNTM 2: Αυτό είναι κατάντια των κοριτσιών
Επόμενο άρθροΚώστας Λεφάκης: Σε 6 ημέρες από τώρα θα “χτυπήσει” συμφορά τα ζώδια!