Αρχική RETROLOVERS «Jackpot» (1974), η ανολοκλήρωτη ακυκλοφόρητη ταινία με τον Richard Burton και τη...

«Jackpot» (1974), η ανολοκλήρωτη ακυκλοφόρητη ταινία με τον Richard Burton και τη Charlotte Rampling

Pictures2

«Jackpot» (1974), η ανολοκλήρωτη ακυκλοφόρητη ταινία με τον Richard Burton και τη Charlotte Rampling

Μια από τις πολυσυζητημένες ανολοκλήρωτες ταινίες της δεκαετίας του 70, υπήρξε το «Jackpot», περιπέτεια-θρίλερ του γνωστού Βρετανού σκηνοθέτη Terence Young («Dr. No»-1962«Thunderball»-1965), που γυρίστηκε για την Paramount με κεφάλαια από Γαλλία και Ιταλία. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο κρατούσε ο Richard Burton, που υποδύονταν έναν ξεχασμένο ηθοποιό, που ξαφνικά κερδίζει το όσκαρ και προσποιείται τον παράλυτο, προκειμένου να αποκομίσει χρήματα από κάποια ασφάλεια.

Jackpot

Ο πρώτος γυναικείος ρόλος, αρχικά είχε προταθεί στην Audrey Hepburnη οποία τον αρνήθηκε για προσωπικούς της λόγους αν και είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με τον Young και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία στο «Wait Until Dark» (1967). Τότε ο Burton πρότεινε να τον αναλάβει η Sophia Lorenμε την οποία τότε είχε γυρίσει δύο ταινίες το «Il viaggio» (1974), την τελευταία ταινία του Vittorio De Sica και το τηλεοπτικό «Brief Encounter» (1974), ωστόσο η ηθοποιός δεν ήταν διαθέσιμη.

Έτσι ο πρώτος γυναικείος ρόλος δόθηκε στη Charlotte Rampling, που τον δέχτηκε για το λόγο ότι τον δεύτερο αντρικό ρόλο θα υποδύονταν ο Robert Mitchum, με τον οποίο είχε συνεργαστεί πολύ πετυχημένα την εποχή εκείνη στο φιλμ «Farewell, My Lovely» (1974). Ωστόσο ο Mitchum βλέποντας ότι τα πράγματα με τη συγκεκριμένη παραγωγή δεν ήταν τα πιο ιδανικά, αποχώρησε εγκαίρως και τη θέση του πήρε ο James Coburn. Το καστ του «Jackpot» συμπλήρωναν οι Maurice Ronet, Capucine, Maurice Biraud, Sabine Sun, Gabriele Ferzetti, ενώ μια cameo εμφάνιση πραγματοποιούσε η θρυλική Elizabeth Taylorσύζυγος τότε του Burtonυποδυόμενη την παρουσιάστρια μιας υποτιθέμενης τελετής βραβείων όσκαρ.

Jackpot 4

Jackpot

Τα γυρίσματα ξεκίνησαν το 1974, στη Ρώμη και τη Νίκαια. Οι οικονομικές δυσκολίες της παραγωγής ήταν από την αρχή ορατές, κάτι που μονάχα ο Mitchum παρατήρησε. Από την άλλη, οι φήμες της εποχής οργίαζαν για τη ”νηφαλιότητα” του Burton στα γυρίσματα, καθώς κατανάλωνε καθημερινά τεράστιες ποσότητες βότκας. Εκείνη την περίοδο είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον όλων με μια συνέντευξη του, αναφέροντας ότι όλοι οι ηθοποιοί κρύβουν μια λανθάνουσα ομοφυλοφιλία, προσπαθώντας να την κρύψουν με το ποτό.

Μετά από 7 μήνες περίπου προετοιμασίας και γυρισμάτων, η παραγωγή σταμάτησε, καθώς δεν υπήρχαν πλέον χρήματα. Young είχε πει τότε, ότι εάν είχε τους ηθοποιούς διαθέσιμους για μια ακόμα εβδομάδα, θα την είχε ολοκληρώσει. Φήμες επίσης αναφέρουν ότι η ταινία είχε ολοκληρωθεί αλλά για κάποιο λόγο δεν κυκλοφόρησε. Η Charlotte Rampling είχε διατυπώσει ανοιχτά την απογοήτευση της, χαρακτηρίζοντας την ταινία ”χάσιμο χρόνου”. Το αξιοπερίεργο είναι πάντως, ότι μέχρι σήμερα δεν έχει έρθει στο φως ούτε μια σκηνή από την ταινία, παρά μονάχα κάποιες φωτογραφίες και δημοσιεύματα, ενώ δεν είναι λίγοι οι σινεφίλ που ελπίζουν να κυκλοφορήσει κάποτε, έστω κι αν έχουν περάσει 45 χρόνια από τότε που γυρίστηκε.

Διαβάστε επίσης:

Το πέρασμα του Enrico Caruso από τον κινηματογράφο

Cenere (1917) η μοναδική ταινία που γύρισε η Eleonora Duse

Βρέθηκε και αποκαταστάθηκε η βωβή ταινία «Too Many Kisses» (1925), το κινηματογραφικό ντεμπούτο του Harpo Marx

Νίκος Κουρού: Όταν συνάντησα την Άννα Καλουτά

Βρέθηκε στα σκουπίδια η χαμένη ταινία της Pola Negri «The Red Peacock» (1920)

Δείτε επίσης:

Χαμένα αριστουργήματα του παγκόσμιου κινηματογράφου – Μέρος 1ο

Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google news και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΙουλία Καλλιμάνη: To next big thing στο ελληνικό λαϊκό τραγούδι
Επόμενο άρθροΜήπως ήρθε η ώρα να γράψεις τη δική σου ιστορία με τους καλύτερους καθηγητές του Εργαστηρίου Δημιουργικής Γραφής Tabula Rasa;
Ο Νίκος Κουρού γεννήθηκε στην Κοζάνη. Σπούδασε υποκριτική στην Ανώτερη Σχολή του Γρηγόρη Μασαλά. Ασχολήθηκε περιστασιακά με τη δημοσιογραφία και έχει συμμετάσχει σε θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές ταινίες. Σκηνοθέτησε 7 ταινίες μικρού μήκους και τις μεγάλου μήκους «Ουτοπία» και ‘’Μια νύχτα στην κόλαση’’. Τιμήθηκε με το βραβείο πρώτου αντρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία ‘’Ουτοπία’’ στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Κύπρου το 2016, όπως και με το βραβείο σκηνοθεσίας για την ταινία του «Cinephile Quarantine» στο Quarantine Film Challenge της Ινδίας το 2020.