Αρχική RETROLOVERS «The Heroine» (1967), η άγνωστη ανολοκλήρωτη ταινία του Orson Welles, που ματαιώθηκε...

«The Heroine» (1967), η άγνωστη ανολοκλήρωτη ταινία του Orson Welles, που ματαιώθηκε μόλις ξεκίνησε να γυρίζεται

Orson Welles

«The Heroine» (1967), η άγνωστη ανολοκλήρωτη ταινία του Orson Welles, που ματαιώθηκε μόλις ξεκίνησε να γυρίζεται

The Heroine

Ο τεράστιος Orson Wellesδημιουργός του κορυφαίου «Citizen Kane»είναι ο σκηνοθέτης με τις περισσότερες ατελείς ταινίες στο ενεργητικό του. Ταινίες που ξεκίνησε να κινηματογραφεί και που για κάποιο λόγο δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ, ή που σχεδόν ολοκληρώθηκαν και κάποιες από αυτές, δεν είδαν ποτέ τα φώτα της δημοσιότητας. Αυτό συνέβαινε από την αρχή της καριέρας του, από την πρώτη του ταινία το 1938, με τίτλο «Too Much Johnson», μια πειραματική κωμωδία που έμεινε ημιτελής, ως την πιο γνωστή ανολοκλήρωτη ταινία του, το «Don Quixote», που ξεκίνησε από το 1955, ενώ λέγεται ότι προσπαθούσε να ολοκληρώσει μέχρι το τέλος της ζωής του το 1985, αλλά δεν τα κατάφερε. Εμείς όμως θα σταθούμε στη λιγότερο γνωστή από αυτές, το «The Heroine» του 1967.

oja-fake

The Heroine

Ο Welles ήθελε να κινηματογραφήσει μια ιστορία γραμμένη από την Isak Dinesen, όπου μαζί με μια άλλη ταινία που είχε γυρίσει και βασίζονταν σε έργο της ίδιας από την ενότητα «Winter’s Tales» (1942), να το κυκλοφορήσει ως δίπτυχο σε κανονικής διάρκειας ταινία. Η άλλη ιστορία θα ήταν το «The Immortal Story» (1968), διάρκειας μίας ώρας, με τη Jeanne Moreau, που είχε ολοκληρωθεί και προβληθεί ήδη στη γαλλική τηλεόραση.

Το «The Heroine» είχε ως θέμα του μια νεαρή χήρα αριστοκράτισσα γαλλικής υπηκοότητας και τις περιπέτειες της κατά τη διάρκεια του Γαλλο-Πρωσικού πολέμου το 1870, όταν συλλαμβάνεται από τους Πρώσους.

Ο Welles με έδρα του το Λονδίνο, συνεργάζεται με τον Ούγγρο παραγωγό Alexander Paal, που θα χρηματοδοτούσε την ταινία, αλλά και με άλλους Ούγγρους συντελεστές. Πρωταγωνίστρια της ταινίας, η Oja Kodar, τακτική συνεργάτιδα του Welles τα επόμενα χρόνια.

usa2u0vggtboguta

The Heroine

Στις 14 Απριλίου του 1967, ξεκίνησαν τα γυρίσματα, στην όπερα της Βουδαπέστης. Θα είναι όμως η πρώτη και τελευταία ημέρα των γυρισμάτων, αφού βλέποντας ο Welles το διογκωμένο λογαριασμό στο τέλος της ημέρας των γυρισμάτων, αλλά και την τεχνική ανεπάρκεια που επικρατούσε τότε στον ουγγρικό κινηματογράφο, αποφάσισε την ίδια ημέρα να φύγει κρυφά από τη χώρα και να αφήσει το εγχείρημα για πάντα και τα χρέη απλήρωτα. Το υλικό των γυρισμάτων σήμερα θεωρείται χαμένο, και δεν κυκλοφόρησε ποτέ ούτε μια φωτογραφία από τα γυρίσματα, παρά μονάχα, κόπια του σεναρίου της ανολοκλήρωτης ταινίας.

Διαβάστε επίσης:

Το πέρασμα του Enrico Caruso από τον κινηματογράφο

Cenere (1917) η μοναδική ταινία που γύρισε η Eleonora Duse

Βρέθηκε και αποκαταστάθηκε η βωβή ταινία «Too Many Kisses» (1925), το κινηματογραφικό ντεμπούτο του Harpo Marx

Νίκος Κουρού: Όταν συνάντησα την Άννα Καλουτά

Βρέθηκε στα σκουπίδια η χαμένη ταινία της Pola Negri «The Red Peacock» (1920)

Δείτε επίσης:

Χαμένα αριστουργήματα του παγκόσμιου κινηματογράφου – Μέρος 1ο

Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google news και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΜήπως ήρθε η ώρα να γράψεις τη δική σου ιστορία με τους καλύτερους καθηγητές του Εργαστηρίου Δημιουργικής Γραφής Tabula Rasa;
Επόμενο άρθροΚωνσταντίνος Αργυρός: Πρωτοχρονιάτικο “Στην Υγειά Μας Ρε Παιδιά”
Ο Νίκος Κουρού γεννήθηκε στην Κοζάνη. Σπούδασε υποκριτική στην Ανώτερη Σχολή του Γρηγόρη Μασαλά. Ασχολήθηκε περιστασιακά με τη δημοσιογραφία και έχει συμμετάσχει σε θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές ταινίες. Σκηνοθέτησε 7 ταινίες μικρού μήκους και τις μεγάλου μήκους «Ουτοπία» και ‘’Μια νύχτα στην κόλαση’’. Τιμήθηκε με το βραβείο πρώτου αντρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία ‘’Ουτοπία’’ στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Κύπρου το 2016, όπως και με το βραβείο σκηνοθεσίας για την ταινία του «Cinephile Quarantine» στο Quarantine Film Challenge της Ινδίας το 2020.