Αρχική ΘΕΑΜΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Kίμωνας Κουρής: “Έχουμε περάσει στην εποχή του αλληλοσεβασμού”

Kίμωνας Κουρής: “Έχουμε περάσει στην εποχή του αλληλοσεβασμού”

185579111_1896620767173745_3343376202295862437_n

Kίμωνας Κουρής: “Έχουμε περάσει στην εποχή του αλληλοσεβασμού”. Από τους ηθοποιούς που δεν κολλάνε σε ταμπέλες, έχοντας αναμετρηθεί με πολλά και διαφορετικά πράγματα στο θεατρικό πεδίο, αφήνοντας πάντα το προσωπικό τους στίγμα σε ότι και αν κάνουνε.

Την φετινή σεζόν η πόρτα της τηλεόρασης και το σαγηνευτικό μονοπάτι της Έξαψης βρέθηκαν στο δρόμο του, κάνοντας το κοινό να ξεχωρίσει από την πρώτη στιγμή τον ρόλο του Γιάννου και την καλλιτεχνική μαεστρία του ίδιου ως επαγγελματία.

Ο Κίμωνας Κουρής μιλάει στο Koitamagazine.gr για την αναπάντεχη πρόταση της Έξαψης, τα σχόλια του κόσμου αναφορικά με τον ρόλο του Γιάννου αλλά και τον φόβο που είχε πριν ασχοληθεί με την τηλεόραση. Ακόμη ο ταλαντούχος ηθοποιός αναφέρεται  στην σωτηρία συμβολή των γυρισμάτων στη καθημερινότητα του εν μέσω πανδημίας, στο τρόπο που διαχειρίστηκε τις δυσκολίες στη μέχρι τώρα διαδρομή του αλλά και στα περιστατικά βίας και ανάρμοστης συμπεριφοράς που κλόνισαν τους τελευταίους μήνες τον θεατρικό χώρο. Τέλος αποκαλύπτει τον λόγο που δεν κάνει όνειρα ενώ μοιράζεται μαζί μας τα θεατρικά αλλά κινηματογραφικά του σχέδια.

185691349_457500422205832_4304282527706250072_n

Την φετινή τηλεοπτική σεζόν ο κόσμος σε απολαμβάνει στην Έξαψη, στο Mega. Πώς προέκυψε η συνεργασία σου με την Τίνα Καμπίτση, την σεναριογράφο της σειράς και το υπόλοιπο επιτελείο; Ποια είναι τα συναισθήματα σου για το φετινό τηλεοπτικό ταξίδι;

Το καλοκαίρι του 2020 καθώς άνοιγε η μπουκαπόρτα του πλοίου για Ηρακλειά, χτύπησε το κινητό μου και μου είπαν ότι ο κ.Τσελεμέγκος θα ήθελε να με δει την επόμενη μέρα για έναν ρόλο για τη σειρά Έξαψη. Ξαφνικά πανικός!!!! »Βιαζόμαστε» μου λένε, γιατί ήθελαν να ξεκινήσουν άμεσα γυρίσματα.Ευτυχώς τους έπεισα να με δουν μερικές μέρες μετά.Όλα πήγαν καλά στο δοκιμαστικό και με επέλεξαν. Στη συνέχεια γνώρισα την κ.Καμπίτση και όλους τους συντελεστές της σειράς. Από τότε δουλεύω με μια ομάδα εξαιρετικών ηθοποιών και τεχνικών που με έκαναν να αισθανθώ άνετα από την πρώτη στιγμή.

Η σειρά από τις αρχές του νέου έτους έχει λάβει θερμή ανταπόκριση από το κόσμο ο οποίος συντονίζεται σταθερά στο τηλεοπτικό του ραντεβού, αφήνοντας πολλές φορές ευρηματικά σχόλια στα social media. Πώς νιώθεις για την επιτυχία στο γυαλί; Τι μηνύματα λαμβάνεις από το κόσμο;

Νιώθω ήδη πολύ τυχερός που σε μια δύσκολη περίοδο μπορώ και συνεχίζω να δουλεύω. Πόσο μάλλον να είμαι σε μια σειρά που υπήρχε θερμή ανταπόκριση από τον κόσμο. Τώρα όσον αφορά τα σχόλια, ο Γιάννος έχει φάει πολύ βρισίδι. Το αποκορύφωμα ήταν όταν τον αποκάλεσαν «Beckham των Σεπολίων»!!!!Καταπληκτικό!!! Πέρα απ΄ τα υβριστικά, όμως, σχόλια για τον χαρακτήρα έχω λάβει πολύ θερμά σχόλια για την υποκριτική μου.

Ο Γιάννος μετά από μια “σφαλιάρα” που έφαγε σε συναισθηματικό επίπεδο με την απώλεια της Βάλιας και το τέλος που έλαβε η σχέση του με την Κλαίρη, προσπαθεί να σταθεί ξανά στα πόδια του, δείχνοντας μεταμέλεια για τις πράξεις του, αντιμετωπίζοντας με θάρρος την μάχη του με τον χρόνιο αλκοολισμό και ξεκινώντας με νέες βάσεις την σχέση του με τα άτομα που πλήγωσε στο παρελθόν.
Τι έχεις ξεχωρίσει περισσότερο στη προσωπικότητα του; Πώς θα εξελιχθεί η πορεία του τα επόμενα επεισόδια; Θα κάνει μια νέα αρχή στη ζωή του ή θα φέρει περισσότερες ανακατατάξεις στη ζωή των υπολοίπων;

Ο Γιάννος είναι ένας χαρακτήρας που τον έχουν καθορίσει τα τραυματικά παιδικά του χρόνια. Ο ίδιος χωρίς να το έχει συνειδητοποιήσει αναπαρήγαγε τις ίδιες κακιές συμπεριφορές με αποτέλεσμα να γίνει αυτό που προσπαθούσε να μην γίνει μια ζωή, ένα εγωιστικό κάθαρμα όπως αποκάλεσε ο ίδιος τον εαυτό του σε μια σπάνια γι’ αυτόν στιγμή αυτοκριτικής. Παρόλ’ αυτά είναι ένας άνθρωπος που βαθιά μέσα του έχει καλοσύνη και ανθρωπιά. Είναι πάντα πρόθυμος να βοηθήσει τον άλλον ακόμα και με λάθος τρόπο. Η πρόθεση του όμως είναι πάντα καλοπροαίρετη.Όπως έχει πει και η Τίνα η σειρά θα κλείσει με ένα αισιόδοξο τρόπο οπότε θεωρώ ότι δεν θα προκαλέσει άλλες αναταράξεις.

Φέτος στο σήριαλ συνεργάζεσαι με μια πλειάδα καταξιωμένων πρωταγωνιστών του χώρου όπως η Ιωάννα Παππά, ο Τάσος Νούσιας, ο Κωνσταντίνος Κάππας, Ο Νίκος Πουρσανίδης, ο Νίκος Νικολάου, η Λουκία Πιστιόλα αλλά και ταλαντούχα άτομα της νέας γενιάς όπως η Αναστασία Παντούση και ο Άρης Αντωνόπουλος. Τι έχεις αποκομίσει από αυτή την τηλεοπτική συνύπαρξη; Το κομμάτι της συνεργασίας και το καλό κλίμα είναι πάντα για σένα πιο ψηλά από κάθε άλλο σε κάθε νέα δουλειά η οποία θα σου προταθεί?

Η τηλεοπτική συνύπαρξη με όλους τους συναδέλφους ήταν ομαλή. Υπήρχε όρεξη για στήριξη κι αλληλοβοήθεια, στοιχεία που θεωρώ πολύ σημαντικά σε οποιαδήποτε συνεργασία. Οι χρόνοι στα τηλεοπτικά γυρίσματα είναι πολύ συγκεκριμένοι κι άρα ένα καλό κι οργανωτικό κλίμα βοηθάει στο να κυλήσει ωραία η δουλειά.

185295791_285106989964469_6413945593977917744_n 185908022_1394681180903058_3894784126776294775_n

IMG_9484-1

Παρότι στη μέχρι τώρα πορεία σου μετράς σπουδαίες συμμετοχές σε θεατρικές παραγωγές, φέτος σε είδαμε για πρώτη φορά σε πρωταγωνιστικό ρόλο στο γυαλί. Η τηλεόραση ήταν κάτι που δεν είχε έρθει στο παρελθόν ή φέτος ήταν η κατάλληλη συγκυρία από όλες τις απόψεις ώστε να πεις το μεγάλο ναι;

Λόγω θεατρικών υποχρεώσεων δεν υπήρχε χρόνος να συνδυάσω πρόβες μαζί με τηλεοπτικά γυρίσματα. Η αλήθεια είναι ότι η συμμετοχή μου σε μια σειρά με φόβιζε. Μάλλον επειδή δεν είχα τη σχετική εμπειρία κι ίσως γιατί νόμιζα ότι θα χαρακτηριστώ «τηλεοπτικός» ηθοποιός. Όμως θεωρώ ότι πλέον η νέα γενιά ηθοποιών είναι πιο ακομπλεξάριστη σ’αυτό το θέμα. Και η τηλεόραση είναι μέρος της δουλειάς μας, πόσο μάλλον τώρα που τα πράγματα δείχνουν να βελτιώνονται όσον αφορά την ποιότητα των σειρών. Βλέπουμε ότι ολοένα και περισσότεροι «θεατρικοί» ηθοποιοί συμμετέχουν στην τηλεόραση. Δυστυχώς με τα θέατρα κλειστά τον τελευταίο χρόνο, δεν είχα και πολλές επιλογές, αλλά σίγουρα είναι μια απόφαση που δε μετάνιωσα.

Πώς ένιωσες όταν παρακολούθησες για πρώτη φορά τον εαυτό σου στο γυαλί? Θα απολαύσεις μια σκηνή σου ως θεατής ή θα αναζητήσεις λάθη και την παραμικρή λεπτομέρεια σε αυτό που βλέπεις;

Η αλήθεια είναι ότι είμαι αρκετά σκληρός κριτής του εαυτού μου. Τις περισσότερες φορές δε μου αρέσω. Όταν με βλέπω, υπάρχει μια φωνή μέσα μου που λέει «Ε, θα μπορούσες και καλύτερα!» Πράγμα που ισχύει γιατί πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης.

Από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος μέχρι και σήμερα , τι είναι αυτό που έχει αλλάξει στον Κίμωνα και στο τρόπο που βλέπει τη δουλειά; Έχεις αναθεωρήσει σκέψεις και πράγματα απομυθοποιώντας καταστάσεις και πρόσωπα στο χώρο;

Πολλά, πάρα πολλά! Έχω αναθεωρήσει για πολλά πράγματα κι έχω απομυθοποιήσει καταστάσεις και πρόσωπα. Νομίζω ότι είναι λογικό να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Μεγαλώνοντας ωριμάζεις και καλλιτεχνικά και ως άνθρωπος. Οι απαιτήσεις που έχεις από τον εαυτό σου κι από τους άλλους δεν είναι ίδιες. Βγαίνοντας από μια δραματική σχολή κι όντας 23 χρονών, βλέπεις τα πράγματα πολύ πιο ρομαντικά κι αθώα. Η πραγματικότητα δυστυχώς είναι πιο σκληρή. Οι δυσκολίες που αντιμετώπισα όμως σίγουρα με έκαναν πιο δυνατό. Πατάω πιο γερά στα πόδια μου κι έμαθα να αντιμετωπίζω τις αναποδιές του επαγγέλματος με περισσότερη ψυχραιμία.

Το γεγονός ότι όλους αυτούς τους μήνες της υπό το καθεστώς πανδημίας βρίσκεσαι σε συνεχή γυρίσματα για την σειρά, κάτι που σ’ έφερε σε καθημερινή επικοινωνία με ανθρώπους της δουλειάς, ήταν ένας παράγοντας που σε έκανε να περάσεις πιο ομαλά αυτή τη δύσκολη συνθήκη γύρω μας σε προσωπικό και ψυχολογικό επίπεδο; 

Εννοείται! Πάλι καλά που είχα τα γυρίσματα κι έβγαινα από το σπίτι, έβλεπα ανθρώπους και είχα κάτι να απασχολήσω το μυαλό μου. Νομίζω ότι αν καθόμουν ένα χρόνο χωρίς δουλειά, θα είχα τρελαθεί.Όπως και να χει, ζορίστηκα πολύ να διατηρήσω καλή ψυχολογική κατάσταση όταν βομβαρδιζόμαστε από κακές ειδήσεις σε παγκόσμια κλίμακα. Βλέπω ανθρώπους φοβισμένους, αγχωμένους και ταλαιπωρημένους από την τρέχουσα κατάσταση.

Τα θέατρα παραμένουν μέχρι και σήμερα κλειστά ενώ είναι αβέβαιο το πότε θα επαναλειτουργήσουν με το καλλιτεχνικό κλάδο να βρίσκεται σε αναμμένα κάρβουνα. Πιστεύεις ότι θα υπάρξει μια φωτεινή χαραμάδα για τους επαγγελματίες του χώρου τους επόμενους μήνες;

Το εύχομαι και το ελπίζω γιατί το καλλιτεχνικό τοπίο είναι κάπως ζοφερό προς το παρόν με όλους αυτούς τους καλλιτέχνες να βρίσκονται στην ανεργία και την αβεβαιότητα. Ενώ βλέπουμε να λαμβάνονται , έστω και δειλά, αποφάσεις για άλλους κλάδους , ο δικός μας φαίνεται να παραγκωνίζεται κι αυτό είναι απαράδεκτο και θλιβερό. Είναι κάπως υποκριτικό να καυχιόμαστε ότι γεννήσαμε τον πολιτισμό και τη φιλοσοφία και αυτή τη στιγμή να υστερούμε τόσο πολύ στο ενδιαφέρον που δείχνουμε προς αυτά.

185361227_439197984088303_8682026741572313889_n

Τους τελευταίους δύο μήνες ο θεατρικός χώρος βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας έπειτα από τις σημαντικές καταγγελίες συναδέλφων σου για περιστατικά βίας και κακοποιητικής συμπεριφοράς στον εργασιακό χώρο. Πώς ένιωσες στο άκουσμα αυτών των ειδήσεων; Πιστεύεις ότι μετά από αυτές τις αποκαλύψεις, θα ξημερώσει μία νέα εποχή για τον καλλιτεχνικό κλάδο και για τις μελλοντικές συνεργασίες που θα λάβουν μέρος σε αυτόν; Θα υπάρξει ένα ξεσκαρτάρισμα τους επόμενους μήνες;

Νομίζω ότι για το συγκεκριμένο θέμα έχουν ειπωθεί πολλά. Αυτό που ένιωσα κι εγώ ήταν θυμός, στενοχώρια κι απογοήτευση για τα περιστατικά βίας, αλλά ταυτόχρονα χαρά και σεβασμό προς τους ανθρώπους που πολύ γενναία μίλησαν για τις άσχημες καταστάσεις που βίωσαν. Είναι αδιανόητο να εκμεταλλεύεσαι την όποια θέση εξουσίας έχεις , να χειραγωγείς και να βιάζεις σωματικά και ψυχικά ανθρώπους που βρίσκονται είτε σε μικρή ηλικία είτε σε ευάλωτη θέση.

Τέτοιες συμπεριφορές είναι κατακριτέες σε οποιονδήποτε χώρο και πρέπει να εξαλειφθούν. Έχουμε περάσει στην εποχή του αλληλοσεβασμού. Στα πλαίσια της δημιουργίας ο ηθοποιός γίνεται ευάλωτος, ανοίγεται . Αυτό όμως δε σημαίνει ότι γίνεται έρμαιο της οποιασδήποτε παραξενιάς του σκηνοθέτη. Θα πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη και σεβασμός στην προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου.

Πώς είναι η ζωή του Κίμωνα εκτός τηλεοπτικών πλατώ; Πώς περνάς τον ελεύθερο σου χρόνο εν μέσω πανδημίας και τι θα ήθελες να κάνεις όταν τα μέτρα γύρω μας περιοριστούν;

Παραδόξως δεν έχω πολύ ελεύθερο χρόνο. Πέρα από τα γυρίσματα για τη σειρά, κάνω πρόβες για μια παράσταση στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών και για μια ταινία.

Αυτό που θα ήθελα να κάνω όταν τα μέτρα περιοριστούν είναι να μπορώ να ταξιδεύω άφοβα και γενικώς να κινούμαι πιο ελεύθερα.

Ζούμε σε μια αβέβαιη εποχή η οποία δε χωρά μακροπρόθεσμα σχέδια λόγω της επικινδυνότητας της νόσου. Τι ονειρεύεσαι για προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο;

Δε νιώθω ότι μπορώ να ονειρευτώ όχι μόνο λόγω της επικινδυνότητας της νόσου ,αλλά και γιατί βρίσκομαι σε μια χώρα που μου δείχνει ότι ζούμε σε μια λούπα με γεγονότα και καταστάσεις που επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά. Αισθάνομαι ότι μόνο οι ισχυροί με οικονομικούς όρους μπορούν να κάνουν σχέδια. Δε θέλω να κάνω όνειρα, θέλω να δω πως θα επιβιώσω στο τώρα.

Αυτή την περίοδο σε παρακολουθούμε σταθερά στην Έξαψη με τον Γιάννο να αποτελεί βασικό πυλώνα της ιστορίας όπως έχει γίνει γνωστό η σειρά ρίχνει αυλαία την φετινή σεζόν. Υπάρχουν συζητήσεις ή ζυμώσεις για τους επόμενους μήνες σε θεατρικό ή τηλεοπτικό επίπεδο τις οποίες θα ήθελες να πραγματοποιήσεις όταν τα δεδομένα της πανδημίας το επιτρέψουν;

Όπως προανέφερα βρίσκομαι σε διαδικασία προβών για την παράσταση «Αίας» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία του Σίμου Κακάλα στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών κι Επιδαύρου. Για τη νέα σεζόν είμαι σε επίπεδο συζητήσεων για κάτι τηλεοπτικό, υπάρχουν όμως δυο κινηματογραφικές παραγωγές στις οποίες θα λάβω μέρος.

Δείτε επίσης:

Λίντα Άλμα: «ΑΓΑΠΗ μου πως θα μπορέσω να περάσω την υπόλοιπη ζωή μου, χωρίς εσένα»

Όταν ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ αποχαιρέτησε την Αλίκη Βουγιουκλάκη [Aφιέρωμα & Video]

Τζένη Καρέζη: Η αξέχαστη σταρ μέσα απο φωτογραφίες και δικά της λόγια

Ο κορυφαίος των κορυφαίων Μάνος Κατράκης

Ξεχασμένες ελληνικές ταινίες που χρήζουν επανεκτίμησης

Έφυγε από τη ζωή η Νινή Τζάνετ – Αδερφή του Αλέκου Τζανετάκου

Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google news και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΝτένια Ψυλλιά: “Tο ότι συνεργάζομαι με τόσο καταξιωμένους ηθοποιούς το θεωρώ το Α και το Ω”
Επόμενο άρθροΛήδα Χατζή: “Εύχομαι να βγούμε αλώβητοι, τουλάχιστον πνευματικά”