Αρχική RETROLOVERS 6 ελληνικές ταινίες που έκαναν επιτυχία στο εξωτερικό

6 ελληνικές ταινίες που έκαναν επιτυχία στο εξωτερικό

ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΑΝΑΡΙΑ (4)

6 ελληνικές ταινίες που έκαναν επιτυχία στο εξωτερικό

Πολλές ταινίες πραγματοποίησαν διεθνή καριέρα και έφτασαν σε πολλά φεστιβαλ διαγωνισμού. Παρακάτω θα θυμήθουμε μέσα από σπάνιες αφίσες ποιες ταινίες προβλήθηκαν στο εξωτερικό και σημείωσαν ιδιαίτερη επιτυχία.

Η διεθνής καριέρα για τις ελληνικές ταινίες ξεκίνησε από τα τέλη της δεκαέτιας του ’50  και ύστερα από μια μεγάλη παύση, συνεχίστηκε μέχρι σήμερα. Διαλέξαμε έξι από τις δεκάδες ταινίες και σας τις παρουσιάζουμε.

Τα Κόκκινα Φανάρια

«Τα Κόκκινα Φανάρια» απέσπασαν διθυραμβικές κριτικές στο Φεστιβάλ των Καννών το 1964, υπήρξαν υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας και τελικά στιγμάτισαν μια ολόκληρη εποχή Εκφράζει μια ιδιόμορφη αισιοδοξία, όπου η ελπίδα γεννιέται μέσα από την καταστροφή.
Το αριστούργημα, όπως έχει χαρακτηριστεί από πολλούς, του Βασίλη Γεωργιάδη, προβλήθηκε σε πολλές χώρες, όπως η Γαλλία και η Αμερική. Οι δυνατές ερμηνείες καθώς και όλοι οι συντελεστές που δούλεψαν σε αυτή, έδωσαν μια δυναμική στην ταινία που πλέον κατατάσσεται στις κορυφαίες του ελληνικού κινηματογράφου.
thumbnail_146

Ποτέ την Κυριακή

Πολύ σημαντική για το εξωτερικό υπήρξε η ταινία «Ποτέ την Κυριακή». Τόσο πολύ απήχηση είχε που ανέβηκε και σε θεατρική διασκευή ως μιούζικαλ  στο θέατρο Μαρκ Χέλιντζερ του  Μπρόντγουεϊ των Η.Π.Α. Ήταν υποψήφια για 5 Όσκαρ το 1961, ωστόσο κέρδισε μόνο το ένα,για την μουσική του Μάνου Χατζιδάκι με το τραγούδι “Τα Παιδιά του Πειραιά”. Καθιστώντας το ως το τραγούδι με τις περισσότερες διασκευές σε όλο τον κόσμο και ένα από τα πιο διάσημα τραγούδια από τον παγκόσμιο κινηματογράφο. “Τα Παιδιά του Πειραιά” ήταν το πρώτο τραγούδι σε άλλη γλώσσα πλήν της αγγλικής που έλαβε τη συγκεκριμένη διάκριση. Είναι σίγουρα μία ταινία ”σταθμός” αφού έκανε δημοφιλή την Ελλάδα στο εξωτερικό.
thumbnail_2004 ΒΙΒΛΙΟ Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΝΙΚΟΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ (5)

 Το χώμα βάφτηκε κόκκινο

«Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» είναι μία ελληνική δραματική ταινία σε σκηνοθεσία του Βασίλη Γεωργιάδη και σενάριο του Νίκου Φώσκολου που κέρδισε τις εντυπώσεις και στο εξωτερικό. Η ταινία υπήρξε υποψήφια για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας στην 38η απονομή των βραβείων το 1966 και αποτέλεσε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία στην Αθήνα κόβοντας συνολικά 588.101 εισιτήρια. Εμπνευσμένη από τα Γουέστερν, η ταινία αναφέρεται στον αγώνα των κολίγων ενάντια στη καταδυνάστευση των τσιφλικάδων, στη Θεσσαλία του 1907.
thumbnail_139431337_212879917138029_8248789650708768422_n

Αμόκ

Η ταινία «Αμόκ» κάνει πρεμιέρα στις σκοτεινές αίθουσες στις 9 Δεκεμβρίου 1963, με τις διαφημίσεις της εποχής να την χαρακτηρίζουν ακατάλληλη και με τα εισιτήρια της σε αίθουσες Α΄προβολής να αγγίζουν τις 222.288. Μικρός αριθμός εισιτηρίων για ταινία της Φίνος Φιλμ, μεγάλος ωστόσο για το μικρό ποσό των 600.000 δραχμών που στοίχησε στην εταιρεία παραγωγής. Το οικονομικό κέρδος από το “Αμόκ” ήρθε όταν ο Φιλοποίμην τη πούλησε στο εξωτερικό γύρω στα 20.000 δολάρια, όπου και παίχτηκε σε πολλές χώρες μεταγλωτισμένη. Στη Νέα Υόρκη για 14 εβδομάδες, παιζόταν στις κινηματογραφικές
αίθουσες.
thumbnail_ΕΓΩΙΣΜΟΣ

Εγωισμός

Στις 30 Δεκεμβρίου του 1964 έκανε πρεμιέρα στους κινηματογράφους η ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη «Εγωισμός», που ήταν παραγωγή της Φίνος Φιλμ. Η ταινία είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον πριν ακόμα προβληθεί, λόγω της προκλητικής, όπως θεωρήθηκε, αφίσας  στην οποία εικονίζονταν οι δύο πρωταγωνιστές. Η Ζωή Λάσκαρη και ο Σπύρος Φωκάς σε μια ερωτική σκηνή, όπου η ηθοποιός ήταν γυμνή, αλλά με γυρισμένη πλάτη θεωρήθηκε αρκετά τολμηρή γαι την εποχή της, γεγονός που κινητοποιήσε ακόμη  και τις αρχές για να καλύψουν τις αφίσες. Η ταινία προβλήθηκε με επιτυχία και στο εξωτερικό σε αρκετές χώρες.

thumbnail_Pictures5

Υπολοχαγός Νατάσσα

Η Υπολοχαγός Νατάσσα είναι δραματική-πολεμική ταινία του Νίκου Φώσκολου με πρωταγωνιστές την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Υπερπαραγωγή για τα δεδομένα της εποχής (με γυρίσματα και στο εξωτερικό), διαδραματίζεται κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής με τους δύο πρωταγωνιστές σε ρόλους πατριωτών που λαμβάνουν μέρος στην αντίσταση.Η ταινία μύθος του ελληνικού κινηματογράφου ξεπέρασε τα 751.124 εισιτηρια στην προβολή της σε Αθήνα και Πειραιά. Το νούμερο αυτό δεν ξεπεράστηκε ποτέ μέχρι σήμερα, αν σκεφτεί κανείς ότι τότε ο πληθυσμός της πρωτεύουσας ήταν κατά το 1/3 μικρότερος από σήμερα. Η Νατάσσα παίχτηκε σε όλα τα μέρη του κόσμου και στην Ιαπωνία και με μεγάλη επιτυχία και το 1980 στο BBC2.
Χ.Τ

Δείτε ακόμη:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Δείτε ακόμα:

 


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΣπύρος Μπιμπίλας: Η αποκάλυψη για το πώς πήρε τον ρόλο στο «The Crown» του Netflix
Επόμενο άρθροΣασμός: Διαβάστε αναλυτικά τι θα γίνει στα επόμενα επεισόδια
Η αγάπη μου για το θέατρο και τον κινηματογράφο ξεκίνησε πριν 20 χρόνια περίπου. Στο αρχείο μου υπάρχουν πάνω απο 20.000 φωτογραφίες που σκιαγραφούν την χρυσή αυτή εποχή, που όλοι αγαπήσαμε. Τόμοι με περιοδικά και εφημερίδες (1940-1990) συνθέτουν το αρχείο αυτό για να σας δίνω κάθε δυνατή πληροφορία, σε κάθε άρθρο μου. Η δουλειά του συλλέκτη χρειάζεται πόλυ αγάπη , μεράκι , ατελειώτες ώρες ταξινόμησης καθώς και εύρεση υλικού σε καθημερινή βάση. Μαζί λοιπόν θα απολαύσουμε όλη εκείνη την επόχη αλλά και το σήμερα μιάς και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ είναι η μεγάλη μου αγάπη!