Αρχική ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Ελένη Βιτάλη: «Με τη Μαρινέλλα και τη Γλυκερία, θαυμάζουμε η μία την...

Ελένη Βιτάλη: «Με τη Μαρινέλλα και τη Γλυκερία, θαυμάζουμε η μία την άλλη. Βρισκόμαστε και οι τρεις σε ‘’οργασμό’’ »

18817036_1486755724721985_2003300655_n

Ελένη Βιτάλη: «Με τη Μαρινέλλα και τη Γλυκερία, θαυμάζουμε η μία την άλλη. Βρισκόμαστε και οι τρεις σε ‘’οργασμό’’ »

Τι να πω για την Βιτάλη; Τι πρόλογο να γράψω για μια ιστορία, πως θα είμαι εγώ άξια, να προλογίσω έναν μύθο για το ελληνικό τραγούδι; Για την ελληνική μουσική σκηνή;

Περιπέτεια μεγάλη αυτή η συνέντευξη και δεν θα μπορούσα να μην μακαρίσω τον αξιότιμο συνάδελφο Αντώνη Μποσκοΐτη. Τον πήρα ταραγμένη μια μέρα:
-Αντουάν βοήθεια, μου ακυρώσανε το εξώφυλλο και πρέπει χθες να έχω καλλιτέχνη και μεγάλο όνομα μάλιστα…
-Θες Βιτάλη ;
Λέω πλάκα μου κάνει…
Όπως βλέπετε καμία πλάκα δεν έκανε και εξώφυλλο αποκλειστικό κάναμε και συνέντευξη πήραμε και πάταγο το τεύχος έκανε.
Μέσα από εδώ θα ευχαριστήσω θερμά και τον Άγγελο Κουτσούκη που μας βοήθησε πολύ στο επίτευγμα αυτό.
Πήγαμε λοιπόν όλη η ομάδα στο ιστορικό Zonars όπου ήταν κανονισμένο το ραντεβού μας, να γίνουν όλα μετά την press conference για το ”Γυναικεία Υπόθεση”.
Δέος να είσαι ανάμεσα στις 3 μεγαλύτερες φωνές του πενταγράμμου. Βιτάλη-Μαρινέλλα-Γλυκερία. Δακρύσαμε από χαρά…

Όταν ήρθε η ώρα η Ελένη μας, η δικιά μας Ελένη μας φέρθηκε σαν να μας γνώριζε χρόνια. Έχει μια δύναμη, μια μαγεία παράξενη αυτή η γυναίκα. Μια γλυκιά αλητεία και μια σιγουριά που σε αφήνει άοπλο. Μου κράτησε το χέρι:

– Μη τρέμεις, μου είπε, ρίχτα όπως σου αρέσει… και στον ενικό ναι;
Και ξεκίνησα, σε κάθε τρέμουλο μου έπιανε το χέρι και συνέχιζε, με αυτή την μελωδική, σταθερή φωνή της, μας μάγεψε….

 Πώς είναι η ζωή ενός παιδιού που μεγαλώνει μέσα σε μια μουσική οικογένεια και περιτριγυρίζεται από μουσικούς μύθους;

Αχ Θεέ μου, είμαι τόσο τυχερή. Υπάρχουν πολλές παράλληλες πραγματικότητες, στην δική μου πραγματικότητα όμως, που είμαι βεβαία ότι είναι αυτή που ζούμε και έχω απέναντί μου τη Μαριάμ, νομίζω ότι είμαι από τους πολύ ευνοημένους ανθρώπους, γιατί μεγάλωσα μέσα στην  ελεγχόμενη ελευθερία, ο έλεγχος ήταν όμως στο background, δεν ήταν μπροστά μου. Ότι ήταν να μου προτείνουν ή να απαγορεύουν ή να μου πουν, μου το έκαναν πολλές φορές εκούσια, αλλά και ακούσια μέσα από τις πράξεις τους.

Δεν ήταν μίζεροι άνθρωποι, δεν κουτσομπόλευαν και χαίρονταν πραγματικά με την πρόοδο και τη χαρά των άλλων. Ήταν πλούσιοι. Τόσο οι γονείς μου, όσο και οι υπόλοιποι συγγενείς. Οφείλω να σου πω, ότι η μουσική αλλά και οι μουσικοί, είναι σε μία δική τους ξεχωριστή ζωή από των άλλων ανθρώπων. Αυτό που σου λέω είναι πολύ αληθινό, δηλαδή, οι μουσικοί, βλέπουν την ζωή μέσα από την τέχνη τους. Βλέπουν κάτι δυσάρεστο, αλλόκοτο ή παράξενο θα το κάνουν τραγούδι.  Μεγάλωσα σ’ ένα περιβάλλον με χιούμορ, γέλιο,  αυτοσαρκασμό. Οι δικοί μου ήταν  άνθρωποι δίχως κόμπλεξ.

Στην Ελλάδα της κρίσης, πώς σου φαίνεται η νέα γενιά των καλλιτεχνών;  Μπορεί να φτάσει ή έστω να ακουμπήσει  τη δική σου γενιά ; Αν κάτσω να σκεφτώ σαν ραδιοφωνική παραγωγός, δεν μπορώ να βρω πολλούς νέους καλλιτέχνες που να έχουν ποιότητα. Φωνές υπάρχουν, ποιότητα δεν υπάρχει.

Αυτή η ερώτηση είναι μια συνέντευξη από μόνη της. Αρχικά, οφείλουμε να δούμε τι σημαίνει ποιότητα για τον καθένα. Στα 62 μου χρόνια σήμερα έχω καταλάβει ότι ο κοινός νους δεν υπάρχει. Αυτό που είναι για σένα σχηματικά καλό, για μένα δεν είναι, θα έπρεπε να υπάρχει ένας κοινός νους. Να υπάρχουν κάποιες σταθερές.  Πάντως μέχρι εκεί είναι το κανονικό! Το τί σημαίνει κανονικό για τον καθένα είναι λίγο ρευστό πια. Και λέω λίγο γιατί θα μπορούσε να είναι πολύ, απλά ο κάθε άνθρωπος ξέρει τι θέλει, οπότε οι συνάφειες, οι σχέσεις και οι παρέες του είναι συνειδητές, δίχως να κινδυνεύει  να χάσει την ουσία.

Θα σε πάω λίγο πίσω σ’ αυτά που είπαμε, για τον συναισθηματισμό πάνω στην σκηνή και για το ότι ο καλλιτέχνης γράφει και ερμηνεύει τα τραγούδια του, σύμφωνα με τα βιώματα. Έχεις κλάψει  πάνω στην σκηνή ;

Μια φορά! Μ’ ένα τραγούδι που μιλούσε για  τη μάνα. Αλλά έκλαψα από την πρόβα και δεν το έκανα. Και από τότε δεν έχω πει τραγούδι που μιλάει για μάνα και για παιδί. Είχα πει το Φάνη, από τους Κατσιμιχαίους και το είχα πει με το γιο μου, το Νίκο Ξύδη σε μια μουσική σκηνή στη Μακεδονία. Και εκεί που έλεγε ‘’σε βρήκαν παγωμένο στο κελί σου’…’ έκανα ένα συνειρμό βλέποντας τους νεαρούς από κάτω και το γιο μου δίπλα μου και έβαλα τα κλάματα. Οι νεαροί άρχισαν να χειροκροτούν  συγκινημένοι, αλλά μετά επειδή συνέχισαν το χειροκρότημα, τους είπα λίγο θυμωμένη «παιδιά τί θα γίνει; Θα το κάνουμε παράσταση και αυτό»;

 

Είσαι και η αγαπημένη κυρία του ραδιοφώνου….

Αλήθεια; Ευχαριστώ! Ο παραγωγός πρέπει να διαλέξει τις λίστες, αλλά ανδεν έχει την ελευθερία να βάλει αυτό που του αρέσει, γιατί έχει το δαχτυλάκι από πάνω, ακόμα και καλλιτέχνης να είναι, δε μπορεί να κάνει την δουλειά του. Όπως εγώ, δε μπορώ να κάνω τα τραγούδια μου,  αν μου πει κάποιος «θα πεις οπωσδήποτε αυτό το τραγούδι του τάδε…». Πώς να το πω ρε άνθρωπέ μου; Δεν μου αρέσει, πρέπει να το κάνω; Ευχαριστώ πάρα πολύ τα παιδιά και όλους όσους με βάζουν στις ραδιοφωνικές λίστες, γιατί είναι πολύ σημαντικό μέσο το ραδιόφωνο.  Σε φέρνει σε επαφή με τον κόσμο.

Έχεις πει σε μία συνέντευξη ότι στον Καζαντζίδη, μάλλον δεν άρεσε η φωνή σου. Έχεις σκεφτεί ότι μπορεί να του άρεσε πάρα πολύ αλλά να μην είχε το θάρρος ή λόγω άλλων συνθηκών να στο πει;

Ο Στέλιος – και τον λέω Στέλιο γιατί τον νιώθω Στέλιο. Ο Στέλιος ήταν ένας άνθρωπος – και είναι, μέσα μου δεν θα πεθάνει ποτέ –  πολύ απλός, πιο απλός δεν γίνεται. Καζαντζίδης, Μαρινέλλα, αυτοί οι άνθρωποι δεν ξαναβγαίνουν ποτέ, είναι τόσο απλοί και τόσο μεγάλοι μέσα από την απλότητά τους. Πραγματικά δεν υπάρχει γιατί.

Το μυαλό έχει όρια, δε μπορώ να το εξηγήσω.  Είναι το μεγαλείο του ανθρώπου. Εγώ από τη Μαρινέλλα έμαθα ότι του άρεσα, παρόλο που κάναμε παρέα, γιατί κι αυτός ντρεπόταν κι εγώ ντρεπόμουν. Μπορεί να μην είχε το θάρρος να πει «εσύ είσαι μεγάλη τραγουδίστρια», γιατί με την καλή έννοια θα έλεγε «και ποιος είμαι εγώ;»  Ο Καζαντζίδης, με την αλήθεια πάνε μαζί. Για μένα μέσα στην καρδιά μου έχουν  γραφτεί ο Άκης Πάνου, ο Καζαντζίδης και η αλήθεια! Όλα τα άλλα…

Έχεις συνειδητοποιήσει πόσο μεγάλη είναι η σύμπραξη αυτή; Η «Γυναικεία Υπόθεση»; 

Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη γι’ αυτή την σύμπραξη. Να σου πω ότι κοιμάμαι και δεν βάζω καθόλου Facebook; Που θα έβαζα λίγο να χαζέψω. Βρίσκω ιδέες, βρίσκω τραγούδια, ιστορικό γεγονός, κακά τα ψέματα. Όταν φτάσεις να γίνει ιστορικό γεγονός αυτό που κάνεις, λες «αχ να ήμουν πιο μικρή», όταν  ήμουν πιο μικρή θα έλεγα «αχ να έκανα κάτι ιστορικό…».

 

Να σου πω γιατί σε ρωτάω. Επειδή γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κομοτηνή, και από εκεί ξεκίνησα το ραδιόφωνο, με παίρνουν τηλέφωνο και μου λένε «πότε θα έρθει»;  Tο ζητούν και οι Μουσουλμάνοι και οι Χριστιανοί. Και το περιμένουν σαν κάτι πολύ μεγάλο. Είναι κάτι ιστορικό που δεν το φανταζόταν κανείς.

Κακά τα ψέματα, η Μαρινέλλα είναι κεφάλαιο για την Ελλάδα, η Γλυκερία επίσης. Πέρα από τα καλαμπούρια που αυτοσαρκαζόμαστε, θαυμάζουμε απεριόριστα η μία την άλλη, βρισκόμαστε και οι τρεις σε ‘’οργασμό’’.  Φυσικό δεν είναι; Τί μνήμες μεταφέρει η Μαρινέλλα; Τί μνήμες μεταφέρει η Γλυκερία; Τί μνήμες μεταφέρω εγώ; Είμαστε τρεις δυνατές προσωπικότητες, οι οποίες είναι μια παρέα και μια αγκαλιά.

Είναι υπόθεση οικογενειακή ;

Κοίταξε, οικογενειακή υπόθεση είναι όλη η Ελλάδα πια. Εγώ νομίζω ότι δε μπορούμε να κοροϊδέψουμε κανέναν, αν είναι οικογενειακή υπόθεση ή όχι.  Αυτό ο κόσμος το καταλαβαίνει και το εισπράττει ήδη. Δεν έχει λόγους η Μαρινέλλα να πει ψέματα, ούτε η Βιτάλη, ούτε η Γλυκερία. Για ποιο λόγο να το κάνουν ψέματα; Αφού τα πιο πολλά χρόνια είναι πίσω τους.

Θα πεις στον κόσμο (στους νέους κυρίως) γιατί να έρθουν και να δουν την σειρά αυτή των συναυλιών σε όλη την Ελλάδα;

Όχι δεν θα τους πω, θα τους πω ποιο θα είναι το λάθος αν δεν έρθουν.  Θα χάσουν μια μεγάλη σύμπραξη. Εγώ από τα 25 μου μέχρι τώρα, μεγάλες συμπράξεις δεν κάνω. Είτε είναι θεατρικές, είτε είναι καλλιτεχνικές – μουσικές. Θα πάω να το δω. Εγώ θα πήγαινα.

Αυτά είπαμε, και άλλα λίγα που επιλέγω να κρατήσω στο ραδιοφωνάκι μου, σαν φυλακτό για μένα και την ομάδα μου. Ξέρει τόσα αυτή η γυναίκα! Έχει ζήσει 10 ζωές γεμάτες, χορτάτη, πλήρης, πως να αντισταθείς σε τόση γνώση και τόση εμπειρία. Μου υποσχέθηκε ότι θα τα ξαναπούμε… αυτό μου φτάνει….

Δείτε ακόμη:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Δείτε ακόμα:


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΟ γαλλικός μύθος της Dalida
Επόμενο άρθροΓια τρέλες με την Πωλίνα στον Πειραιά!