Αρχική RETROLOVERS Βούλα Ζουμπουλάκη: Δείτε πώς είναι το κοινό μνήμα της με τον Μυράτ...

Βούλα Ζουμπουλάκη: Δείτε πώς είναι το κοινό μνήμα της με τον Μυράτ σήμερα

Βούλα Ζουμπουλάκη: Δείτε πώς είναι το κοινό μνήμα της με τον Μυράτ σήμερα

Η Βούλα Ζουμπουλάκη γεννήθηκε σαν σήμερα  στο Κάιρο, στις 24 Σεπτεμβρίου 1924 ήταν Ελληνίδα ηθοποιός, σύζυγος του Δημήτρη Μυράτ.

Βιογραφία
Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στη Σχολή Μονωδίας του Εθνικού Ωδείου, στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εμφανίστηκε στην Εθνική Λυρική Σκηνή το 1952 και δύο χρόνια αργότερα στην πρόζα. Πρωταγωνίστησε: «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» (Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα), «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» (Λουίτζι Πιραντέλλο), «Ρέκβιεμ για μια μοναχή» (Γουίλιαμ Φώκνερ), «Λυσσασμένη γάτα» (Τένεσι Ουίλιαμς) κ.ά.

To 1955, μετά από πρόταση της φίλης της Μελίνας Μερκούρη, εμφανίστηκε στην ταινία Στέλλα παίζοντας το ρόλο της «Αννέτας» και τραγουδώντας το τραγούδι «Εφτά τραγούδια θα σου πω». Είχε λάβει μέρος στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου στη Λισαβόνα το 1964 και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1966.

Διακρίσεις
Τιμήθηκε με το Α΄ Βραβείο Φεστιβάλ Λισαβόνας (1964), Α΄ Έπαθλο Μαρίκας Κοτοπούλη (καλύτερης ηθοποιού) το 1961, Β΄ Έπαθλο Μαρίκας Κοτοπούλη το 1965, Α΄ Βραβείο ηθοποιίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1966 και την ίδια χρονιά της απενεμήθη ο Χρυσός Σταυρός Ευποιίας.

Απεβίωσε από εγκεφαλικό επεισόδιο στις 7 Σεπτεμβρίου το 2015. Κηδεύτηκε στο Α’ Νεκροταφείο στο οικογενειακό μνήμα του Δημήτρη Μυράτ.

Ο αδελφός της σπουδαίας ηθοποιού, ο γνωστός ζωγράφος Πέτρος Ζουμπουλάκης, οργάνωσε μια κηδεία αντάξια του υψηλού επιπέδου που κράτησε η αδερφή του στη ζωή και στην καριέρα της.

Επικήδειους εκφώνησαν ο Γιώργος Μεσσάλας και η Αννα Φόνσου, ενώ μεταξύ εκείνων που έδωσαν το «παρών» ήταν οι Νόνικα Γαληνέα, Νίκος Γαλανός, Ντόρα Γιαννακοπούλου, Τρύφων Καρατζάς, Γιάννης Σμαραγδής. Η Ζωή Λάσκαρη, ο Λάκης Λαζόπουλος και η Κάτια Δανδουλάκη έστειλαν στεφάνια, κάτι που δεν έκανε -και αποτέλεσε επίσης έκπληξη- το Εθνικό Θέατρο.

Δείτε επίσης: 

Δείτε σχετικά άρθρα:


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΠανέτοιμος ο κρατικός μηχανισμός ενόψει της επερχόμενης κακοκαιρίας
Επόμενο άρθροΟ Αλέξανδρος Τσουβέλας «γκρέμισε» το θέατρο Πέτρας
Η αγάπη μου για το θέατρο και τον κινηματογράφο ξεκίνησε πριν 20 χρόνια περίπου. Στο αρχείο μου υπάρχουν πάνω απο 20.000 φωτογραφίες που σκιαγραφούν την χρυσή αυτή εποχή, που όλοι αγαπήσαμε. Τόμοι με περιοδικά και εφημερίδες (1940-1990) συνθέτουν το αρχείο αυτό για να σας δίνω κάθε δυνατή πληροφορία, σε κάθε άρθρο μου. Η δουλειά του συλλέκτη χρειάζεται πόλυ αγάπη , μεράκι , ατελειώτες ώρες ταξινόμησης καθώς και εύρεση υλικού σε καθημερινή βάση. Μαζί λοιπόν θα απολαύσουμε όλη εκείνη την επόχη αλλά και το σήμερα μιάς και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ είναι η μεγάλη μου αγάπη!