Αρχική RETROLOVERS Γνωρίζετε ποια πασίγνωστη ηθοποιός ήταν η κόρη της Μαρίκας Κρεβατά;

Γνωρίζετε ποια πασίγνωστη ηθοποιός ήταν η κόρη της Μαρίκας Κρεβατά;

κρεβατα μαρικα

Γνωρίζετε ποια πασίγνωστη ηθοποιός ήταν η κόρη της Μαρίκας Κρεβατά;

Η Μαρίκα Κρεβατά γεννήθηκε στις 12 Ιουνίου 1910. Ο πατέρας της, Σταμάτης Κρεβατάς, ήταν μουσικός και η μητέρα της, Σοφία Παντελιάδη, ήταν ηθοποιός με ρίζες στην Κωνσταντινούπολη.

Πριν γεννηθεί η Μαρίκα, η μητέρα της είχε χάσει πέντε παιδιά και φοβόταν την ίδια μοίρα και για την τελευταία της κόρη. Προσευχήθηκε στην Παναγία για ένα υγιές μωρό. Όλα πήγαν καλά κατά τη διάρκεια της γέννας και η ευτυχισμένη μητέρα πήγε σε ένα παρεκκλήσι αφιερωμένο στην Παναγία για να εκπληρώσει το τάμα της. Εκεί, σύμφωνα με την παράδοση, άγνωστοι άνθρωποι περίμεναν να βαφτίσουν τα παιδιά που ήταν ταμένα στην Παναγιά. Ο νονός της έδωσε το όνομα Μαρία. Καθώς μεγάλωνε, όλοι άρχισαν να τη φωνάζουν Μαρίκα, αλλά η μητέρα της δεν ξέχασε ποτέ το όνομα “Μαρία” και ήταν η μόνη που την αποκαλούσε έτσι.

Όταν ήταν δύο ετών, η τραγωδία χτύπησε. Πρώτα πέθανε ο πατέρας της και λίγο αργότερα η μικρότερη αδελφή της, η Θάλεια. Οι δύο γυναίκες, μητέρα και κόρη, έμειναν μόνες τους – μια κατάσταση που θα επαναλαμβανόταν δεκαετίες αργότερα.

Δείτε ακόμα την ημέρα που έφυγε από τη ζωή η Γκέλυ Μαυροπούλου

Τα χρόνια ήταν δύσκολα και το κοριτσάκι ακολούθησε τα βήματα της μητέρας του στη σκηνή, παρόλο που δεν είχε πάει ακόμα σχολείο. Η φτώχεια, αλλά και η μοναξιά, ήταν τα κίνητρα.

Καθώς προχωρούσε στη ζωή της, η Μαρίκα Κρεβάτα παντρεύτηκε τον ηθοποιό Άγγελο Μαυρόπουλο στις αρχές της δεκαετίας του 1930, με τον οποίο απέκτησε μια κόρη, τη Γκέλυ Μαυροπούλου, εξέχουσα προσωπικότητα στον κόσμο του θεάτρου. Ωστόσο, ο γάμος έληξε μόλις τρεις μήνες μετά τη γέννηση της κόρης τους.

Γνωρίζετε ποια πασίγνωστη ηθοποιός ήταν η κόρη της Μαρίκας Κρεβατά;

κρεβατα
Η Μαρίκα Κρεβατά με την κόρη της Γκέλυ Μαυροπούλου

Σύμφωνα με τη Γκέλυ, η Μαρίκα επέμενε να γράφεται το επώνυμό της με ένα μόνο “βήτα” για να αποφύγει οποιαδήποτε συσχέτιση με τη λέξη “κρεβάτι” (που εκείνη την εποχή γραφόταν με δύο “βήτα”). Η Μαρίκα ήταν γνωστή για τους καλούς της τρόπους στην καλλιτεχνική κοινότητα από νεαρή ηλικία.

Την δεκαετία του ’40 γνωρίζει τον μεγάλο έρωτα στο πρόσωπο του Γιώργου Γαβριηλιδη τον οποίο κρατά σαν επτασφραγιστο μυστικό μέχρι και τον γάμο της Γκέλυς το 1955 με τον Στέφανο Στρατηγο όπου και το γνωστοποιεί και λίγο καιρό μετά παντρεύονται.

Μετά το θάνατο του Γιώργου Γαβριηλίδη το 1982, το ενδιαφέρον της Μαρίκας για τη ζωή μειώθηκε και άρχισε να παραμελεί τον εαυτό της. Από την άλλη πλευρά, η Γκέλυ, η οποία είχε χωρίσει από τον σύζυγό της Στέφανο Στρατηγό, συνέχισε να διαπρέπει στο θέατρο μέχρι το 1991, όταν έπαιξε για τελευταία φορά τον ρόλο της Μπελίνας στο έργο του Μολιέρου “Ο φανταστικός ανάπηρος”. Η ηλικιωμένη άνοια της Μαρίκας έφερε τις δύο γυναίκες ξανά μαζί στο ίδιο σπίτι.

Διαβάστε ακόμα: Γιώργος Γαβριηλίδης: Δεν μπορούσε να φορέσει τριμμένο κουστούμι

Γνωρίζετε ποια πασίγνωστη ηθοποιός ήταν η κόρη της Μαρίκας Κρεβατά;

κρεβατα
Η Μαρίκα Κρεβατά με την κόρη της Γκέλλυ Μαυροπούλου

Η συμβίωση δεν ήταν καθόλου ειρηνική. Υπήρχαν πολλές φορές που η μητέρα μιλούσε και φερόταν πολύ σκληρά στην κόρη της. Οι μόνες φορές που ήταν ήρεμη ήταν όταν μιλούσε νοερά με τον αγαπημένο της Γιώργο Γαβριήλ, τον οποίο είχε ξεχάσει ότι είχε πεθάνει. Η Μαρίκα Κρεβάτα απεβίωσε το 1994 σε ηλικία 84 ετών σε νοσοκομείο της Αθήνας. Ευτυχώς, οι συνάδελφοί της και το κοινό δεν την είχαν ξεχάσει. Για την ιστορία, η κόρη της, Γκέλυ Μαυροπούλου, έγραψε το βιβλίο ” Όσα δεν είπαμε τότε”, το οποίο αναφέρεται στη σχέση της με τη μητέρα της.

Γκέλυ Μαυροπούλου – Η χαριτωμένη πρωταγωνίστρια που κατέκτησε το ελληνικό κοινό

Δείτε επίσης: 

Δείτε σχετικά άρθρα:

Δείτε ακόμη:

 


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΛάρισα: Γυναίκα αστυνομικός ξυλοκοπήθηκε με μανία από τον σύζυγό της
Επόμενο άρθροΒόλος: Έδειρε τη νύφη του στη μέση του δρόμου!